Karkaako rahanhallinta käsistä?

Jos omat voimat eivät riitä raha-asioiden järjestämiseen, kannattaa ottaa yhteyttä kunnan talous- ja velkaneuvontaan. Mitä aikaisemmassa vaiheessa pyytää apua, sitä helpompi on saada talous tasapainoon.

Kuka tahansa voi hakeutua oman kuntansa talous- ja velkaneuvontaan. Apua annetaan velkaantuneiden lisäksi myös heille, jotka kaipaavat neuvoja taloudenhallinnassa.

– Velkaneuvontaan hakeutuminen tapahtuu hieman eri tavalla eri kunnissa. Helsingissä olemme juuri uusineet nettineuvontamme. Meihin voi ottaa yhteyttä puhelimitse, sähköpostitse tai meille voi tulla käymään, kertoo Helsingin kaupungin talous- ja velkaneuvonnan lakimies Minna Backman.

Asiakkaan on ensin täytettävä perustietolomake, josta käy ilmi hänen tilanteensa ja syy, miksi hän hakee apua. Lisäksi pyydetään myös liitteitä, joista voidaan todentaa asiakkaan tulot, menot ja velat. Tämän jälkeen hän saa ajanvarausvahvistuksen.

Jonot lyhentyneet

Uutisissa on usein kauhisteltu puolen vuoden velkaneuvontajonoja. Nyt jonotusaika on Helsingissä lyhentynyt muutamaan viikkoon. Tilanne on helpottunut, koska asiakkaaksi tulon mallia on muutettu.

– Ennen ajan sai varattua vain soittamalla. Monta sovittua tapaamista jäi toteutumatta, koska lähes 40 prosenttia asiakkaista unohti saamansa ajan tai tilanne ehti muuttua aikaa odotellessa, Backman sanoo.

Asioiden järjestäminen pitkittyi siksi, ettei asiakkailla ei ollut tapaamisessa tarvittavia papereita mukanaan. Nykyään asiakas toimittaa tarvittavat tiedot velkaneuvontaan jo ennen ajan varaamista.

Ihminen tietää itse parhaiten, mistä hän on vuosien varrella ottanut velkaa. Velkojen määrän voi selvittää velkojilta ja perintätoimistoista.

– Ajattelimme lisätä nettiin asiakkaiden avuksi listan suurimmista ja yleisimmistä perintätoimistoista. Pikavipit ovat hankalampia selvittää, koska niillä on usein omat perintätoimistonsa ja tietoja on vaikea löytää velkojien nimien muuttuessa, Backman toteaa.

Etsitään yhdessä ratkaisut

Se miten talous- ja velkaneuvonta auttaa, riippuu asiakkaan avuntarpeesta. Jos henkilöllä on vain vähän velkoja, hänen kanssaan voidaan yhdessä suunnitella tilanteen purkua. Asiakas voi esimerkiksi ottaa yhteyttä velkojiinsa, ja sopia pienemmistä maksueristä.

– Ylivelkaantuneiden tapauksessa kartoitetaan aluksi heidän maksukykynsä. Sen mukaan etsitään sopiva järjestely raha-asioiden hoitamiseksi, Backman sanoo.

Sosiaalista luottoa voidaan myöntää vähävaraisen henkilön tai perheen itsenäistä selviytymistä tukeviin tarkoituksiin. Sosiaalisen luoton määrä on enintään 15 000 euroa. Edellytyksenä on, että lainan saaja kykenee maksamaan lainan kuukausittaiset lyhennykset ja korot.

Jos velallinen ei saa sovittua velkojien kanssa vapaaehtoisesta maksujärjestelystä, on otettava käyttöön järein keino eli velkajärjestelyn hakeminen käräjäoikeudelta.

Ennakointi auttaa

– Iso osa asiakaskunnastamme on ylivelkatilanteessa. Ihmiset eivät välttämättä aina tiedosta, että velkaneuvontaan voi tulla jo ennen kuin on velkaantunut, Backman toteaa.

Avun hankkimista vetkutellaan, koska moni häpeää sitä, ettei ole osannut hoitaa raha-asioitaan. Velkaongelmista ei puhuta välttämättä edes puolisolle.

– Kaikki eivät tiedä, että tällainen talous- ja velkaneuvontapalvelu on olemassa ja apua olisi saatavissa.

Jos omat rahat eivät riitä laskuihin, Backman kehottaa ottamaan yhteyttä velkaneuvontaan ennemmin kuin sortumaan pikavippeihin.

Anette Lehmusruusu / MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja