Karjalanpaistin salaisuus on huolellinen haudutus – näin valmistat herkullisen perinneruoan

Kaappaus keittiössä -ohjelmassa valmistetaan helppoja arkiruokia.

Kaappaus keittiössä -ohjelmassa vieraillaan Naantalissa. Huippukokki Kari Aihisen johdolla kokataan karjalanpaistia ja herkullisia kalaruokia.

Karjalanpaisti

 

700 g karjalanpaistilihaa

Rypsiöljyä

3 sipulia

2 palaa juuriselleriä

3 porkkanaa

2 palsternakkaa

2 valkosipulinkynttä

2 laakerinlehteä

Vettä

Suolaa

Mustapippuria

Kuumenna öljy padassa ja ruskista lihat muutamassa erässä.

Pilko sipulit isoiksi lohkoiksi ja kuori valkosipulinkynnet. Viipaloi porkkanat, palsternakka ja juuriselleri reilun kokoisiksi paloiksi. Kuullota toisella pannulla juureksia ja sipuleja noin viisi minuuttia. Kaada pannulle juuresten päälle vettä niin että ne peittyvät. Mausta suolalla, pippurilla ja laakerinlehdillä. Maista lientä ja kun siinä on mielestäsi tarpeeksi suolaa, kaada liemi ja juurekset lihojen päälle pataan. Nestettä pitäisi olla sen verran, että lihat ja juurekset juuri ja juuri peittyvät, joten tee lientä tarvittaessa lisää.

Nosta pata uuniin 150 asteeseen muutamaksi tunniksi, kunnes lihat ovat mureita.

Kirkas coleslaw

Puolikas varhaiskaali

3 porkkanaa raastettuna

Sinappivinaigrette

0,5 dl vaaleaa balsamietikkaa

1 dl rypsiöljyä

1 rkl Dijon-sinappia

2 tl sokeria

1 tl suolaa

Leikkaa kaali mahdollisimman ohueksi suikaleeksi ja raasta porkkanat.

Sekoita vinaigreten ainekset keskenään ja maista. Lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita kastike kaali-porkkanasuikaleiden joukkoon ja anna tekeytyä pari tuntia. Parhaimmillaan coleslaw on seuraavana päivänä.

Lämminsavulohiröra

 

350 g lämminsavulohta

4-5 kananmunaa keitettynä

1 purkki ranskankermaa

1 sitruunan mehut

Mustapippuria

(suolaa)

Keitä ja kuori kananmunat, anna jäähtyä. Sekoita keskenään lämminsavulohi, kevyesti murskatut kananmunat ja ranskankerma. Purista joukkoon yhden sitruunan mehut. Mausta mustapippurilla , maista ja lisää tarvittaessa suolaa.

Kirkas saksalainen perunasalaatti

 

Nippu retiisiä

1 pieni kukkakaali

4 perunaa

2 porkkanaa

3 raitajuurta

Kourallinen lehtipersiljaa

Vinaigrette

1 valkosipulinkynsi murskattuna

1 dl vaaleaa balsamietikkaa

2 dl oliiviöljyä

Suolaa

1 rkl sokeria

Mustapippuria

Pilko raitajuuret, retiisit, perunat ja porkkanat. Laita raitajuuret kylmään veteen odottamaan. Keitä porkkanat ja perunat erikseen ja valmista sillä välin vinaigrette sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Kun porkkanat ja perunat ovat melkein kypsiä nosta ne reikäkauhalla vinaigreten joukkoon. Silppua joukkoon kourallinen lehtipersiljaa.

Lohiseljanka

1 porkkana

1 palsternakka

1 pala juuriselleriä

1 sipuli

1 valkosipulinkynttä

10 cm purjoa

2 rkl tomaattipyreetä

2 prk tomaattimurskaa

2 laakerinlehteä

Suolaa

Mustapippuria

500 g lohta kuutioina

Pilko porkkana, palsternakka, juuriselleri, sipuli, purjo ja valkosipulinkynnet. Kuullota kattilassa rypsiöljyssä muutama minuutti. Lisää tomaattipyree ja kuullota vielä minuutti, jonka jälkeen kaada joukkoon tomaattimurskat. Mausta laakerinlehdillä, suolalla sekä mustapippurilla. Kun juurekset ovat kypsiä, lisää lohikuutiot, mutta älä enää keitä. Lohipalat kypsyvät kuumassa liemessä.

Vinkki! Voit lisätä seljankaan kaprista, suolakurkkua sekä smetanaa.

Belugalinssi-chorizopata

 

300 g chorizoa viipaleena

2 punasipulia

2 valkosipulinkynttä

2 dl belugalinsseja

2 prk tomaattimurskaa

Mustapippuria

(suolaa)

Viipaloi chorizo-makkarat ja kuutioi sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleja ja makkaroita hetki rypsiöljyssä. Lisää sitten belugalinssit ja kuullota vielä pari minuuttia. Kaada joukkoon tomaattimurskat ja mausta mustapippurilla. Chorizo on sen verran suolaista, että todennäköisesti suolaa ei tarvitse lisätä ollenkaan. Anna padan porista miedolla lämmöllä puolisen tuntia.

Bulgursalaatti

 

3 dl bulguria

2 paprikaa

5 tomaattia siemenkodat poistettuna

½ kurkku

1 valkosipulinkynsi murskattuna

Nippu retiisejä

Kourallinen basilikaa ja persiljaa leikattuna

1 sitruunan mehut

1,5 dl oliiviöljyä

Suolaa

Mustapippuria

Keitä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan ja anna jäähtyä. Pilko paprikat, tomaatit, kurkut ja retiisit. Murskaa valkosipulinkynsi ja leikkaa basilikan ja persiljan lehdet pienemmiksi. Yhdistä ainekset. Lorauta joukkoon noin 1,5 desiä oliiviöljyä ja sitruunamehu. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Bulgur imee paljon oliiviöljyä, joten lisää sitä tarpeen mukaan sen verran että saat salaatista sopivan mehevää.

Kantarellikeitto

1 litra kantarelleja

2 sipulia

Nokare voita

3 dl maitoa

3 dl kermaa

Suolaa

Mustapippuria

Puhdista ja viipaloi kantarellit. Paista niitä kuivassa kattilassa niin kauan että sienistä on haihtunut kaikki neste. Lisää pannulle nokare voita sekä silputut sipulit. Kuullota noin viisi minuuttia. Kaada kattilaan maito ja kerma ja anna kiehua kasaan noin puoli tuntia.

Kaada keitto blenderiin ja aja tasaiseksi. Lisää tarvittaessa maitoa, mikäli keitto on liian paksua. Kaada keitto jälleen takaisin kattilaan ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. Lämmitä keitto kattilassa mikäli se on jäähtynyt soseuttamisen aikana, mutta älä enää keitä.

Tuorepuuro

1 dl kaurahiutaleita

1 dl maustamatonta jogurttia

1 dl maitoa

1-2 rkl hunajaa

Vadelmia

Mustikoita

Sekoita kaikki ainekset keskenään, anna tekeytyä jääkaapissa yön yli tai vähintään pari tuntia.

Kaappaus keittiössä MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa maanantaisin klo 20.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja