Mainos

Karhunpoika sairastaa taas – lastenlaulujen juhlalevyllä soivat tutut klassikot

Tänä syksynä tulee kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun ensimmäinen suomenkielinen lastenlaulu pääsi levylle. Kappale on monelle nykylapsellekin tuttu Georg MalmsténinSairas karhunpoika.

Lasten laulujen juhlavuoden kunniaksi julkaistaan tänään äänite Lähtekäämme metsään – Suomalaisia lastenlauluja kautta aikojen.

Lapsille räppiä ja poppia

Mari Rantasilan, Johanna Debreczenin, Tytti Metsän ja Ville Seivon kanssa levyllä laulava Fredi, eli Matti Siitonen, arvioi lastenlaulujen muuttuneen vuosin saatossa hyvin paljon.

– Lastenlaulut ovat nykyään hyvin lähellä nuorten musiikkia, ja niiden teko on myös bisnestä. Televisiossa esitetään paljon lastenohjelmia, ja sitä kautta lasten lauluista tulee myös myyntimenestyksiä. Hyvää siinä on se, että lastenkonserteissa käyvät nykyään paitsi lapset myös vanhemmat ja lastenlauluja rallatellaan yhdessä.

Fredin lapsuudessa leikittiin pum-sotaa

Jos ovat lasten laulut muuttuneet, myös lasten maailma on muuttunut.

– Tietysti lapsi ajattelee lapsen lailla, mutta nykyään lapsi tempautuu maailman kiireiseen ja kovaan sykkeeseen jo hyvin nuorena. Tieto, jota tulee koko ajan joka puolelta, on aivan jotain muuta kuin meidän lapsuudessamme. Silloin mentiin ulos, nähtiin kavereita ja leikittiin metsässä pum-sotaa. Elonpiiri oli silloin hyvin pieni.

”Ei toi oo noin!”

Suomalaisen lastenmusiikin juhlavuotta juhlistetaan tänä syksynä paitsi levyllä myös konsertilla. Lähtekäämme metsään -konsertti järjestetään tulevana sunnuntaina Helsingin juhlaviikoilla.

Fredi tietää, että lastenkonserteissa on aina ihan omanlaisensa tunnelma. Siihen ei vaikuteta jipoilla tai kepposilla vaan aidolla läsnäololla.

– Siinä pitää olla tosissaan ja täysin mukana. Lapset ovat valtavan hieno yleisö ja heidät saa heti herkäksi. Eikä lapsia huijata: yleisöstä tulee muuten helposti huuto, että ”Ei toi oo noin!”

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.