Mainos

Karhu vieraili joensuulaisen Ainon pihassa jopa kahdeksan kertaa kesän aikana ja käänsi kompostin ylösalaisin – Poliisi haluaisi kohdistaa karhujahdin häirikköyksilöihin

2:08

Karhu kaatoi Aino Lammen roskalaatikon Joensuus Kiihtelysvaarassa ensimmäisen kerran toukokuussa. Sen jälkeen menoa on villiä menoa riittänyt.

– Olisiko käynyt jonkun viidestä kahdeksaan kertaa pihassa tänä kesänä. [Minulla on] kaksi näköhavaintoa Lampi sanoo.

Karhu kävi ajan myötä röyhkeämmiksi. Seuraavaksi oli kompostin vuoro.

– Karhu aloitti varovasti. Ensin se oli vähän raottanut sitä kantta auki ja käynyt varmaan haistelemassa, että mitä sieltä löytyy. Sitten se oli muuttunut röyhkeämmäksi ja käänsi koko kompostin ylös alasin ja kuljetti palat metsään. Siellä se sitten herkutteli, Lampi kertoo.

Pohjois-Karjalassa karhutihentymä

Lopulta Lammen pihalla häiriköinyt karhu ammuttiin poliisin luvalla, mutta uusi ilmestyi alueelle jo seuraavana päivänä. Poliisi haluaisikin, että metsästyslupia kohdistettaisiin häiriötä tuottaviin pihakarhuihin ja karhujen tihentymiin.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa on karhutihentymiä, joista paikalliset asukkaat ovat tehneet viranomaisille kymmeniä ilmoituksia kesän aikana. Karhunmetsästykseen on myönnetty koko maahan yli 300 poikkeuslupaa.

– Ehdottomasti toivomuksemme  ja etu se olisi.  Siinä olisi säädöspohjaa, eikä perustuisi vain paikallisten metsästäjien hyväntahtoisuuteen ja paikallistuntemukseen, sanoo komisario Sami Joutjärvi Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Riistakeskus ei voi komentaa metsästäjiä

Metsästysluvat myönnetään laajoille alueille eikä Riistakeskuksella ole toimivaltaa komentaa metsästäjiä.

– Suosituksia voidaan toki antaa. Luvansaaja päättää kuitenkin viime kädessä miten luvat käytetään, sanoo riistapäällikkö Juha Kuittinen Suomen Riistakeskuksesta.

Lapsella koulukyyti vain elokuun loppuun

Myös Aino Lampi toivoo, että metsästys keskitettäisiin häirikkökarhuihin. Lammen marjapensaissakin on outoja riipomisjälkiä.

Hän toivoo että häiriköt metsästettäisiin ensimmäisenä. Lapsella on vain elokuun loppuun saakka koulukyyti kilometrin metsätaipaleen läpi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja