Sellimurhasta syytetyt pääsivät ääneen – oikeudessa riehunut mies järjesti taas erikoisia kohtauksia, toinen muutti kertomuksensa täysin

MTV paikalla: Vantaan sellimurhaa käsitellään jälleen oikeudessa – raportti käräjäoikeudesta 1:44
Oikeudenkäynnin turvajärjestelyjä tiukennetaan. MTV Uutiset raportoi paikan päältä.

Vantaan matkasellisurman käräjäkäsittely on jatkunut tänään. MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä paikan päällä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. 

Istunnossa kuultiin torstaina murhasta syytettyjä nuorukaisia. 19-vuotiasta Abshir Diini Muyeta ja 23-vuotiasta Perttu Oskari Pyynöstä syytetään kolmannen vangin julmasta ja raa'asta murhasta Vantaan vankilan matkasellissä tammikuussa. Lisäksi kumpaakin miehistä syytetään uhrin törkeästä raiskauksesta.

Miehet olivat syyttäjän mukaan kiduttaneet uhria jopa kahden vuorokauden ajan ennen tämän kuolemaa. Vankilan henkilökunta ei jostain syystä ollut huomannut tätä.

Pyynönen järjesti oikeudessa erikoisia kohtauksia, kun hän huuteli kanssasyytetylle etäyhteyden päästä sekä kieltäytyi ottamasta huppua päästään ennen omaa puheenvuoroaan. Muye puolestaan muutti oikeudessa kertomuksensa tapahtumista täysin. Nyt hän väittää, ettei Pyynönen osallistunut uhrin tappamiseen ollenkaan.

Kaksikon lisäksi oikeudessa kuultiin matkasellissä tapahtumien aikaan ollutta kolmatta vankia.

Lue oikeudenkäynnin etenemisestä tarkemmin alta.

Päivittyvä seuranta:

Kello 15.50: Istunto jatkuu tänä päivänä yliajalle. Salissa käydään edelleen läpi todistajan esitutkintakertomuksia, joita on syyttäjän mukaan paljon. Tähän mennessä todistaja on kuitannut kaikki ääneen luetut kohdat sillä, että ei muista tapahtumia enää yhtä tarkasti, mutta että hän voi vahvistaa puhuneensa kuulusteluissa totta ja kertoneensa sen, mitä tuolloin asiasta muisti.

Todistajan kuulemisen jälkeen oikeus kuulee tänään vielä toista todistajaa, mutta oikeus ilmoitti, että tätä todistajaa kuullaan suljettujen ovien takana. Kyse ei ole vangista. 

Oikeudenkäynti jatkuu huomenna muun muassa henkirikosta todistaneiden muiden vankien kuulemisilla. MTV Uutiset on myös tuolloin paikalla ja raportoi tapahtumista päivän mittaan. 

Hetki hetkeltä -seuranta päättyy. Kiitos lukijoille! 

Kello 15.37: Kuulusteluissa todistaja on kertonut myös, että matkasellissä olleet vangit yrittivät kiinnittää vartijoiden huomion siihen, että uhria oli pahoinpidelty julmasti. 

Kello 15.31: Kuulusteluissa todistaja siis kertoi yksityiskohtaisesti, miten syytetyt kiduttivat uhria ja lopulta surmasivat tämän laittamalla muovipussin tämän päähän ja pitämällä tätä paikalla.

Kello 15.25: Syyttäjä siis lukee nyt tulkin avustuksella todistajan kuulustelukertomuksia. Tähän saakka kuvio on ollut se, että todistaja vahvistaa puhuneensa poliisikuulusteluissa totta ja sen verran, kuin silloin muisti. Hän ei omien sanojensa mukaan kuitenkaan oikeudessa enää pysty kertomaan tapahtuneista yhtä tarkasti.

Aiemmin todistaja kertoi, että on kärsinyt suuresti tapauksen johdosta. Hän kertoi saaneensa traumaperäisen stressihäiriön tapahtuneen jälkeen. 

Kello 15.13: Mies on kuulusteluissa kertonut yksityiskohtaisesti syytettyjen uhrille tekemästä väkivallasta. Oikeudessa mies ei enää muista tapahtumia yhtä selvästi.

Mies kuitenkin vahvistaa syyttäjän kysyessä, että hän on puhunut tapahtumista kuulusteluissa totta.

Kello 15.10: Nyt syyttäjä käy läpi todistajan esitutkintakertomuksia. 

Kello 15.00: Todistajan mukaan syytetyt jakoivat uhrille käskyjä kaiken aikaa, ja uhri totteli. Kun miehet käskivät uhrin avaamaan suun, uhri avasi suun. Jos hänen käskettiin kontata, hän konttasi.

Kello 14.57: Mies kertoo, ettei tarkalleen muista kuka laittoi muovipussin uhrin päähän ennen tämän kuolemaa. Hänen mukaansa teossa oli kuitenkin mukana murhasta syytetty mieskaksikko. 

Kello 14.55: Todistajan mukaan toinen todistaja oli sellissä kuullut, että Pyynönen ja Muye suunnittelivat uhrin tappamista. 

Kello 14.55: Todistaja kertoo pelänneensä, että syytetyt pahoinpitelisivät hänet. Pelko vaikutti hänen mukaansa myös siihen, etteivät muut vangit hälyttäneet paikalle apua.

Kello 14.54: Mies kertoo nähneensä, kun uhri viilsi itseään. Hänelle oli kuitenkin syntynyt sellainen käsitys, että uhria oli käsketty tekemään näin. Mies sanoo, että syytetyt olisivat kehottaneet uhria.

Kello 14.53: Asianomistajan avustaja kysyy, näkikö todistaja uhrin vuotavan verta. Todistaja muistaa nähneensä verta uhrin sängyssä. 

Todistaja kertoo tapahtumista tulkin välityksellä. Mies puhuu englantia. 

Kello 14.49: Mies muistaa myös, että uhrin suuhun tumpattiin tupakoita. Mies muistaa "pitkän somalimiehen" ja "suomalaisen" tehneen näin. Puhe on Muyesta ja Pyynösestä. 

Mies myös muistaa, että uhria pyydettiin juomaan jotain. Todistaja ei tiedä mitä se oli.

Syytteen mukaan uhri pakotettiin juomaan muun muassa virtsaa ja pesuainetta.

Kello 14.47: Asianomistajan avustaja huomauttaa, että todistaja tuntuu nyt ajoittain muistavan tapahtumia, vaikka aiemmin kertoi ettei muista niitä. Hän kysyi mieheltä, ketkä uhria pahoinpitelivät ja miten.

Mies kertoo, että "pitkä somalimies", eli Muye ja "suomalaismies", eli Pyynönen pahoinpitelivät uhria muun muassa lyömällä. Todistaja myös muistaa että miehet keittivät vettä sellissä, ja että uhri oli päivän aikana näyttänyt palovammoja, jotka olivat tulleet tilanteessa, jossa miehet olivat polttaneet häntä kuumalla vedellä. 

Mies ei kuitenkaan muista nähneensä varsinaista tilannetta, jossa uhrin päälle heitettiin kiehuvaa vettä. 

Kello 14.45: Nyt kyselee asianomistajan avustaja. Todistajalta kysellään muun muassa, mitä kieltä Muye ja Pyynönen puhuivat keskenään. Vastaus: suomea. 

Avustaja kysyy myös, oliko sellissä puhetta siitä, että paikalle hälytettäisiin vartijat. Miehen mukaan oli. 

Todistajan mukaan kaksi muuta todistajaa olivat aikeissa painaa nappia. He pyysivät hänen apuaan.

– Sanoin, että okei. Jos te painatte sitä, minä autan kyllä. Mutta kukaan ei painanut sitä.

Todistajan mukaan miehet eivät painaneet nappia kenties siksi, koska heitä pelotti. 

Kello 14.43: Nyt kyselyvuorossa on Pyynösen avustaja. Hän tiedustelee todistajalta, mitä 27. tammikuuta aamulla tapahtui. Kyse on päivästä, jolloin uhri löydettiin aamulla matkasellistä kuolleena. 

Todistaja kertoo, että sellin asukkaat sijoitettiin toisiin selleihin, kukin omaansa. 

Kello 14.39: Muyen avustaja kyselee todistajalta, mitä mies muistaa tapahtuma-ajalta. Häneltä kysyttiin esimerkiksi, muistaako hän, että uhri olisi kirjoittanut itsemurhaviestiä. 

Todistaja vastasi ensin, että ei, mutta hän kuitenkin jatkoi, että muistaa uhrin kirjoittaneen jotain. Myöhemmin mies myös sanoi, että syytetyt olisivat käskeneet uhria kirjoittamaan.

Kello 14.34: Todistajalta kysyttiin, kävikö sellissä surmailtana vartija kerran vai useammin. Mies ei ole varma. 

MIehen mukaan kesti joitain tunteja viimeisestä vartijan vierailusta siihen, kun uhrin päähän laitettiin muovipussi. Mies kertoo tuolloin nukkuneensa.

Kello 14.30: Todistaja on siinä käsityksessä, että uhrille tehtiin väkivaltaa koska häntä pidettiin raiskaajana. Mies kertoo kuulleensa asiasta sellikavereilta. 

Kello 14.26: Todistajan mukaan matkasellissä oli väkivaltaa aina kuin sellin ovet olivat suljettuina. Hän muistaa, että uhria läpsittiin päähän ja että häntä myös potkaistiin päähän.

Kello 14.18: Mies kertoo aiempien kuulusteluissa antamiensa lausuntojen perustuvan siihen, mitä hän muisti silloin ja siihen, mitä hän oli tapauksesta kuullut. 

Syyttäjä kysyy mieheltä nyt, onko häntä uhkailtu tai onko joku ottanut häneen yhteyttä. Syyttäjä kysyy tätä siksi, että mies ei oikeudessa enää muista tapahtuneesta juuri mitään. 

Mies kiistää tämän.

Kello 14.16: Mies kiistää nähneensä hetken, jolloin uhri tapettiin.

Kello 14.14: Mies muistaa kuulleensa sellissä, että "he aikovat tappaa hänet". Sen takia hän otti lääkkeet ja meni nukkumaan. Mies kuitenkin kertoo heräilleensä aika ajoin. 

Mies kertoo muistavansa vain, että huoneessa oli paljon liikettä. Hän kuvailee tapahtumia hyvin ylimalkaisesti.

Kello 14.12: Mies vakuuttaa, ettei muista enää tarkempia yksityiskohtia.

Syyttäjä yrittää saada miestä kertomaan tapahtumista omin sanoin, mutta hän sanoo, ettei muista tapahtumia. Mies kertoo ottaneensa kolme unilääkettä ennen tilannetta.

Poliisin kuulusteluissa tapaus on ollut tuoreemmassa muistissa. Mies sanoo, että on aktiivisesti halunnut unohtaa asioita.  

Kello 14.07: Syyttäjä aloittaa kysymällä ensin samoin kuin syytetyiltä, että miten ja milloin hän päätyi matkaselliin. Hänen lisäkseen sellissä oli aluksi kaksi muuta miestä. 

Mies kertoo, että kolmikko tuli hyvin toimeen. 

Uhri ja Abshir Muye saapuivat selliin tiistaipäivänä. Mies ei tuntenut kumpaakaan. 

Illalla sellin asukkaat söivät ja menivät nukkumaan. 

Seuraava päivä oli miehen mukaan normaali päivä, mutta hän ei muista enää tapahtumista paljoa. Mies kertoo että on kärsinyt post-traumaattisesta stressireaktiosta tapahtumien tiimoilta. 

Mies muistaa, että toinen selliin tulleista miehistä kuulusteli toista miestä ja löi tätä välillä. 

Seuraavana päivänä selliin muutti suomalainen mies ja tämä pahoinpiteli uhria yhdessä Muyen kanssa.

Kello 14.02: Todistaja on yksi Pyynösen, Muyen ja uhrin kanssa samassa matkasellissä olleista kolmesta miehestä. Eli hän on yksi väkivaltatilannetta sivusta seuranneista vangeista. 

Kello 13.59: Oikeudenkäynnin julkinen osuus jatkuu nyt. Luvassa on siis todistajan kuuleminen. 

Kumpikaan syytetyistä ei ole enää varsinaisessa oikeudenkäyntisalissa, vaan he seuraavat istuntoa etänä toisista huoneista. Kumpikin syytetyistä on sijoitettu omaan huoneeseensa. 

Kello 13.30: Istunto jatkuu, mutta suljettujen ovien takana. Salissa käsitellään nyt jotain syytettyihin liittyviä salassa pidettäviä asioita. Tällaisia voivat olla esimerkiksi terveydentilaan liittyvät seikat. 

Toimittajien on määrä päästä takaisin istuntosaliin kello 14, kun oikeuden eteen saapuu todistaja. 

Kello 12.24: Pyynösen kuuleminen päättyy. Nyt pidetään lounastauko.

Kello 12.19: Syyttäjä kyselee nyt kuulustelukertomuksista. 

Pyynönen kertoi kuulusteluissa olleensa raiskaamassa uhria wc-harjalla. Hän kertoi työntäneensä harjaa syvemmälle sen jälkeen, kun toinen vanki oli aloittanut teon. Hän kertoi myös, että uhrilta oli kysytty, miltä tuntui tulla raiskatuksi. 

– Miten kommentoi? kysyy syyttäjä

– Niin on siellä ollut otllainen tilanne. Olen ollut sängyssä istumassa katsomassa tätä asiaa, mutta en ole tunkenut sitä sinne syvemmälle. Ennen tuota tilannetta en tiennyt, mitä harjalla tullaan tekemään. Olen ottanut harjan vessasta. Todennäköisesti se sormenjälki on tullut siitä, Pyynönen sanoo ja viittaa harjasta löytyneeseen sormenjälkeensä.

Kello 12.17: Pyynösen mukaan uhria pyydettiin lähtemään sellistä pois ja tämä olisi myös voinut lähteä. 

Kello 12.15: Pyynönen sanoo, ettei hänen tarkoituksenaan ole ollut missään vaiheessa tappaa ketään. 

– Pahoinpitelin sitä edelleen siitä syystä, että olen luullut niitä asioita mitä minulle on sanottu siellä, että hän on raiskannut 8-vuotiaan lapsen. Ja hän oli muutenkin seksuaalirikollinen.

Kello 12.14: Pyynösen avustaja kysyy Pyynöseltä, mikä väkivallan tarkoituksena oli.

Pyynönen vastaa:

– Jotkut ihmiset on vaan sellaisia. Mun mielestä se on ihan luonnollista, että jotkut ihmiset on väkivaltaisia. 

Kello 12.12:

Syyttäjä kysyy, miten Pyynönen pystyi nukkumaan uhrin kuoleman aikaan, jos hän ei ollut saanut lääkkeitään ja oli muutenkin kiihtyneessä tilassa matkasellissä ollessaan.

– En vittu kommentoi.

Kello 12.11: Pyynönen myöntää, että uhrin suuhun on tumpattu savukkeita. Hän ei suostu kertomaan, kuka näin olisi tehnyt. 

– En kommentoi, Pyynönen vastaa. 

Kello 12.07: Syyttäjä kysyy, miksi muut henkilöt haluaisivat lavastaa Pyynöstä murhasta. 

Syyttäjä kysyy, ovatko henkilöt Pyynöselle tuttuja. 

Henkilöt eivät Pyynösen mukaan ole hänelle tuttuja. 

Syyttäjä patistaa Pyynöstä avaamaan teoriaansa. Pyynönen ei siis ole kertonut, miksi häntä oltaisiin lavastamassa.

– Jos tuot esiin väitteen lavastamisesta, niin kerro nyt ihmeessä. Nyt on se paikka, syyttäjä sanoo.

– Tämä on sinun varassa kertoa tämä asia, että sanot, kenellä olisi syytä lavastaa sinut tähän tekoon, hän jatkaa. 

Pyynönen vastaa: 

– Ehkä ne vaan koittaa pelastaa oman nahkansa. 

Kello 12.02:

Pyynönen pyysi uhrin omaisilta anteeksi: 

– Mä olen oikeasti todella pahoillani uhrin omaisille tästä asiasta ja siitä osuudesta, mitä minä olen tehnyt. 

Jutun asianomistajana jutussa oleva nainen kääntyi tämän jälkeen Pyynösen puoleen ja sanoi: 

– Olisit voinut keskeyttää sen, jos näet mitä tapahtuu.

Tuomari huomautti, että kyse on Pyynösen kuulemisesta. 

Pyynönen on siis oikeudessa myöntänyt vain potkaisseensa uhria kasvoihin ja kuristaneensa tätä. Muut väkivallanteot hän on kiistänyt ja väittänyt olevansa nukkumassa uhrin kuollessa.

Kello 12.00: Pyynönen väittää, että hänet on yritetty lavastaa murhasta. 

Hänen syytetään pitäneen uhrin jaloista kiinni, kun uhri tukahdutettiin muovipussilla. 

Pyynönen kiistää tämän. Hän on väittänyt olleensä tällä hetkellä nukkumassa.

Kello 11.59: Muyen tapaan Pyynönen kieltäytyy kommentoimasta "muiden asioita", eli ei vastaa kysymyksiin, jotka koskevat muita tapaukseen liittyviä henkilöitä.

Pyynönen kuitenkin väittää, ettei jutun todistajiin voisi luottaa.

Kello 11.54: Pyynönen kertoo tehneensä väkivaltaa uhrille, koska kuvitteli tämän syyllistyneen seksuaalirikokseen.

– Mä olen ollut koko ajan siinä oletuksessa ja mielentilassa, että tää äijä on tehnyt näin. Mä näin vaan pelkää punaista heti kun kuulin.

– Oon nähnyt vain pelkkää punaista. Kilahtanut vittu. 

Kello 11.53: 

Tässä vielä tuore kuva aiemmin kuullusta Abshir Muyesta. Pyynösen tapaan hän peitti kasvonsa toimittajien kuvatessa.

Kello 11.52: Pyynönen väittää, että on ollut nukkumassa sillä välin, kun uhri surmattiin. Hän kertoo, että oli päättänyt, että "mä en lähde tähän". 

Pyynönen ei osaa vastata avustajansa kysymykseen siitä, mikä on ollut kipupiste, jonka jälkeen hän ei ole halunnut enää jatkaa väkivaltaa. 

Hän kuitenkin kertoo että todennäköisesti hakkaaminen ja potkiminen on ollut viiminen väkivallanteko, johon hän on syyllistynyt. 

Kello 11.50: Pyynösen mukaan hän ei osallistunut tilanteeseen, jossa uhri raiskattiin wc-harjalla. Pyynönen väittää aiemmin myöntäneensä, että osallistui tilanteeseen, koska hänen sormenjälkensä löydettiin wc-harjasta. 

Pyynönen kertoo, että hänen sormenjälkensä on voinut joutua harjaan jo aiemmin.

Kello 11.48

Kello 11.47 Pyynönen myöntää potkaisseensa uhria kasvoihin ja kuristaneensa tätä. Muut syyttäjän väitteet hän kiistää.

Kello 11.44: Pyynönen kertoo menneensä matkaselliin alun perin kiihtyneessä mielentilassa, koska oli matkalla hovioikeudenkäyntiin, jossa hänen oli määrä kohdata ihmisiä, jotka ovat "pettäneet" hänet. 

Hän myös kertoo, ettei hän saanut vankilassa lääkkeitään.

Kello 11.42: Pyynöseltä kysytään, miten hän siirtyi samaan selliin uhrin ja Muyen kanssa. Pyynösen mukaan hänellä ei ollut mitään erityistä syytä mennä selliin, häneltä vain kysyttiin sitä.

Pyynönen myös kertoo kuulleensa, että sellissä oli seksuaalirikoksista tuomittu mies. 

Pyynösen mukaan hänelle sanottiin, että sellissä ollut mies olisi raiskannut 8-vuotiaan lapsen. Pyynönen ei ota kantaa siihen, mistä tieto hänelle tuli. Hänen mukaansa on ilmiselvää, mistä tieto oli peräisin. 

Pyynönen on aiemmin myöntänyt tehneensä uhrille väkivaltaa. Nyt hän sanoo, että myöntää väkivallan, mutta että ei muista millaista väkivaltaa on uhrille tehnyt. 

Kello 11.41: Huppu on nyt pois päästä. Kuuleminen alkaa.

Kello 11.36: Oikeus siis vaatii, että Pyynönen riisuu huppunsa, tai muuten hänen katsotaan kieltäytyvän kuulemisesta. Pyynösen avustajan mukaan Pyynönen kyllä haluaa tulla kuulluksi. Pyynönen itse sanoi, että joko puhuu huppu päässä tai sitten ei ollenkaan.

Asianajaja ja Pyynönen ovat nyt poistuneet salista neuvottelemaan.

Kello 11.34:  Jatkuu.

Seuraavaksi olisi määrä kuulla Perttu Pyynöstä. Hän kieltäytyy ottamasta huppua ja maskia pois päästään. Oikeus vaatii, että huppu ja maski poistettaisiin. 

Syyttäjä kommentoi, ettei ole asiallista, että Pyynönen on koko käsittelyn ajan naamioituneena. 

Pyynösen avustaja pyytää viiden minuutin taukoa, jonka aikana hän voi neuvotella asiasta päämiehensä kanssa.

Kello 11.13: Oikeus pitää tauon. Myöhemmin tänään on määrä kuulla myös Perttu Pyynöstä sekä ainakin yhtä todistajaa. Oikeus pohtii, miten iltapäivä aikataulutetaan. 

Nyt 15 minuutin tauko.

Kello 11.10: Muye väittää, että hän oli uhria surmatessaan niin sekaisin, että on tehnyt päässään "hirveitä kuvitelmia", kuten että Pyynönen olisi surman hetkellä pitänyt uhria jaloista kiinni. Hänen mukaansa tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Kello 11.05: Muye sanoo, että "Triple6", eli Pyynönen, on ollut nukkumassa, kun hän on itse lyönyt uhria tuolilla. 

Kello 11.02: Asianomistajan avustaja luki Muyelle esitutkintamateriaalista hänen oman kuulustelukertomuksensa, jossa hän kertoi Pyynösen tekemisistä. 

– Tuo on täyttä paskapuhetta mitä aiemmin kerroin.

Kello 10.53: Muye väittää, että muistaa nyt tapahtumat paremmin. 

Hän sanoo, ettei Perttu Pyynönen osallistunut millään tavalla uhrin tappamiseen. Syyttäjä on siis esittänyt, että Muye ja Pyynönen surmasivat uhrin yhdessä muovipussilla tukehduttamalla.

Perttu Pyynönen huutaa toisessa salissa "Yeah right" ja "siinäs kuulitte". Pyynönen myös huusi "nolla kolmetoista".

Pyynönen on toisessa salissa etäyhteyden päässä turvallisuussyistä. 

Tuomari muistuttaa sakon mahdollisuudesta, jos oikeudenkäynnissä ei pysytä järjestyksessä. 

Kello 10.50: Syyttäjä kyselee nyt Muyeltä tämän poliisikuulusteluissa kertomista asioista. Syyttäjä kysyy ensimmäisenä siitä, mitä Muye kertoi Pyynösen siirtymisestä hänen kanssaan samaan matkaselliin. Kuulusteluissa Muye kertoi seikkaperäisesti, miten asia eteni.

Muye ei halua kommentoida asiaa oikeudessa mitenkään. 

Kello 10.48: Muye väittää että "tämä toinen henkilö", eli ilmeisesti Pyynönen, ei osallistunut millään tavalla uhrin kuolemaan.  

Kello 10.47: Muye kertoo, että on ollut osallisena tilanteessa, jossa uhri on mennyt väkivallan takia tajuttomaksi. Miehen mukaan tajuttomuus kesti alle 20 sekuntia. Mies väittää nostaneensa uhrin ylös tilanteesta. 

Esitutkintamateriaalin perusteella Pyynönen ja Muye pahoinpitelivät uhria tässä tilanteessa pitämällä tästä kiinni ja hakkaamalla tätä.  

Kello 10.45: Muye täsmentää aiempaa lausuntoaan: Hän heitti uhrin päälle kiehuvaa tai kuumaa vettä kolme kertaa. Vettä meni muun muassa kasvoille.

Kello 10.32: Nyt Muyeta haastattelee kanssasyyteyn Perttu Pyynösen oikeudenkäyntiavustaja. 

Avustaja kysyy muun muassa, liittyikö Pyynönen millään tavalla tilanteeseen, jossa uhrin ranteita viillettiin partahöylällä. Muyen mukaan Pyynönen ei liity tilanteeseen. 

Avustaja kysyy myös, kuka löi uhria tuolilla. Muye kertoo lyöneensä itse, ja ettei tilanteeseen liity muita. 

Muyen mukaan tilanteessa on ollut joitain väkivallantekoja, jotka hän on tehnyt yksin. 

Muyen mukaan hän on syyllistynyt yksin pahoinpitelyyn, kiehuvan veden päälle heittämiseen, tuolilla lyömiseen ja ranteen viiltämiseen.

Kello 10.28: Syyttäjän suorat kysymykset loppuivat. Nyt Muyeta haastattelevat muiden asianosaisten avustajat. 

Kello 10.24: Muyen mukaan uhri ei valittanut kipua tai itkenyt, kun hänen päälleen oli kaadettu kiehuvaa vettä ja hänen ihoaan nypittiin pois kasvoista ja jaloista. 

Kello 10.22: Syyttäjä kysyy, miksi Muye ei halua vastata kanssasyytettyään Pyynöstä koskeviin kysymyksiin. Muye kertoo vastaavansa vain omista tekemisistään. Muyen mukaan se ei liity millään tavalla siihen, mitä tapahtui aiemmassa istunnossa.

Pyynönen toi aiempaan istuntoon salaa muovisen vankilassa valmistetun terän, ja poliisi uskoo miehen vihan kohteena olleen juurikin Muye. 

Kello 10.18: Syyttäjä kysyy, miksei Muye kertonut itse vartijoille, ettei pysty nukkumaan uhrin kanssa samassa sellissä.

– Koska mulla ei ollut mitään tarvetta lähteä siitä sellistä pois, mihin mut oli majoitettu.

Kello 10.17: Syyttäjä kysyy, miksi Muyella on ollut tapahtumien aikaan kumihanskat käytössään. Muye ei osaa vastata kysymykseen siitä, miksi hänellä oli hanskat.

Kello 10.15: Syyttäjä kysyy, onko Muye kysynyt Pyynösen siirtyessä, että voisiko uhri siirtyä Pyynösen paikalle toiseen selliin.

– Uhrille tarjottiin mahdollisuus, että hän voi siirtyä matkaselli 12:een tai 11:een. Hän itse kieltäytyi, Muye sanoo.

Kello 10.12: Syyttäjä kysyy Muyelta: Pyysit uhria siirtymään useampaan kertaan pois sellistä. Pyysitkö tätä samaa vartijoilta? 

Muye väittää kysyneensä asiaa vartijalta. Vartija olisi kuitenkin hänen mukaansa vastannut, että matkasellit on täynnä. Hän kertoo vartijan nimen syyttäjälle. 

Syyttäjä kysyy, milloin asiaa on vartijalta tiedusteltu. Muyen mukaan tammikuun 25. ja 26. päivän välillä. 

– En oikein muista sitä nyt tarkalleen. 

Muye ei suostu vastaamaan siihen, miten toinen syytetty, Perttu Pyynönen siirtyi matkaselliin. Hän kuitenkin myöntää olleensa mukana pyytämässä Pyynösen siirtoa samaan selliin hänen kanssaan. 

Kello 10.05: Nyt Muyeta haastattelee syyttäjä. 

Muye pyytää viiden minuutin taukoa "heikon olon takia". Oikeus suostuu. 

Kello 10.00: Muye kertoo nukkuneensa yöllä surman jälkeen. 

– Itse nukuin ainakin silloin. En tiedä nukkuiko muut vai eivät nukkuneet.

Kello 9.57: Muye kertoo muovipussista, jolla hän tukehdutti uhrin. Hän kertoo löytäneensä ensin pussin, joka oli "liian pieni". Tämän jälkeen hän otti toisen vangin muovipussin, jota käytettiin uhrin surmaamiseen.

Avustaja kysyy, oliko Muyen tarkoitus surmata uhri siinä vaiheessa, kun hän etsi pussia.

– Silloin ei ollut tarkoitusta (tappaa), mutta oikeasti sanon tähän asiaan sen verran, että minulla ei ollut siinä tilanteessa minkäänlaista itsekontrollia.

– On hankala muistaa sellaista asiaa, josta ei muistissa tai aivoissa ole minkäänlaista.

Muye kertoo, että surmahetkellä uhri makasi sellin ovelta katsottuna vasemmanpuolimmaisen kerrossängyn yläpunkassa. Muye kertoo surmanneensa uhrin laittamalla muovipussin tämän päähän ja pitämällä sitä paikallaan. 

Kello 9.53: Muye kertoo heittäneensä uhrille partahöylän ja pyytäneensä, että tämä viiltäisi ranteensa auki. Mies kertoo jatkaneensa ranteiden viiltämistä itse "kämäisellä muoviveitsellä". 

Muyen mukaan teon tarkoituksena oli saada uhri säikähtämään, soittamaan sellin hälytyssummeria ja lähtemään sellistä. 

– Ei se tehnyt mitään siihen liittyen.

Muyen mukaan vangeille tarjottavilla partahöylillä ei edes pysty tekemään itselleen vahinkoa. Samaa mies sanoo muovisesta veitsestä.

Kello 9.49: Muye kuitenkin väittää, ettei uhria pahoinpidellessään missään vaiheessa ajatellut, että tämä kuolisi. 

Muyen mukaan se, että uhri pakotettiin kirjoittamaan itsemurhaviesti, oli "idioottimainen älynväläys".

– Ajattelin, että se ihminen voisi lähteä sellistä pois jos pelottelen häntä, että hän kuolee kohta, jos ei lähde pois. Kaikki oli leikkimielistä, uhrikin nauroi asialle. Kun se kirjoitti sitä kirjettä, se poltti tupakat. 

Kello 9.48: Muye kertoo yrittäneensä peitellä jälkiään teon jälkeen. Mies väittää, ettei muista päivältä "hirveästi mitään". 

– Sen jälkeen oli puolitoista kuukautta todella omituinen olo.

Kello 9.44: Oletko päättänyt tappaa uhrin? kysyy avustaja.

– Siinä vaiheessa kun mulla sumeni päässä, niin siinä vaiheessa rupesi ajatuksissa tai päässä tulemaan sellainen olo tai tunne, että en voi nukkua tällaisen ihmisen kanssa samassa sellissä. Mä en sitten yhtäkkiä päätin vähän ennen yhtätoista riistää häneltä hengen, Muye sanoo.

Kello 9.42: Muyen avustaja kysyy, miksi Muye teki niin rajua väkivaltaa. 

Muye kertoo, että lapsuudentraumojensa ja kokemuksensa takia ei halua tai pysty olemaan "tuollaisen ihmisen" kanssa samassa tilassa.

– Vältän ton kaltaisia ihmisiä joka paikassa. Mutta kun laitetaan samaan koppiin niin on todella hankalaa.

Kello 9.39: Muyen mukaan matkasellissä kävi myös muiden sellien asukkaita. Hänen mukaansa muut tekemiset eivät kuitenkaan liity häneen itseensä millään tavalla. 

Kello 9.37: Muye myöntää myös tumpanneensa tupakoita uhrin suuhun sekä pakottaneensa uhrin nielaisemaan tumpit. Muyen mukaan tumppeja oli yhdestä neljään. Hänen mukaansa kaikki hänen päivän aikana polttamat savukkeet eivät ole menneet uhrin suuhun. 

Kello 9.35: Muye kuvailee tekemäänsä väkivaltaa: Lyömistä, potkimista, kuuman veden päälle kaatamista kerran tai kaksi.

– Lisäksi psyykkausta tavalla, että yritän häntä saada lähtemään siitä sellistä. Sekä alistamista kutsumalla häntä koiraksi. Ja tunkemalla hänelle wc-harjan perseeseen, sen takia että tietäisi miltä tuntuu jos joku raiskaisi. Siinäpä ne taisi olla.

Kello 9.34: Muye kertoo, että hänen käytöksensä muuttui pahemmaksi tekojen jatkuessa. 

– Haluan painottaa edelleen tässä, en ole tullut mitään muuta kuin vastaamaan omista tekemisistä. Käytökseni kyllä muuttui pahemmaksi ja näin.

Kello 9.32: Sen Muye myöntää, että Pyynönen on ollut samassa sellissä hänen kanssaan. Muyen mukaan mies tuli matkaselliin keskiviikkona vähän ennen puoltapäivää.

Kello 9.29: Muyen mukaan 25. tammikuuta pahoinpitelyyn ei osallistunut muita hänen lisäkseen. Tuona päivänä hän kertoo vain läpsineensä uhria poskelle.

Seuraavana päivänä pahoinpitely jatkui rajumpana. Muye kertoo kyselleensä uhrilta, "miksi pitää satuttaa toisia".

Muye ei suostu vastaamaan kysymykseen siitä, tunteeko hän jutun toista syytettyä Perttu Pyynöstä. Muye kertoo haluavansa selvittää asiaa vain omalta osaltaan.

Kello 9.27: Muyen mukaan väkivallan tarkoituksena oli saada uhri pois samasta matkasellistä. Muye kertoo, että hän ei pysty olemaan seksuaalisten hyväksikäyttäjien kanssa samassa tilassa, koska hänellä on itsellään traumoja asiaan liittyen.

Kello 9.25: Muye kertoo käskeneensä uhria rukoilemaan. Hän kertoo, että hänen omassa "päässään heitti". Hän kertoo etsineensä muovipussin palasen ja kuminauhan ja tämän jälkeen menneensä tukahduttamaan uhrin laittamalla pussin tämän päähän ja narun kaulan ympärille.

- Hän menehtyi siinä. Seuraavana aamuna ovi aukaistiin ja sanoin vartijoille siinä, että olin siinä aamusta tai yön aikana todella poissa tolaltaan ja näin. Sanoin vartijoille, että kyseinen henkilö, joka oli seksuaalirikollinen, tappoi itsensä. Siitä vartijat sitten otti meidät ja näin. Ei muuta, mies päätti puheenvuoronsa.

Kello 9.20: Nyt äänessä Abshir Muye. Hän kertoo henkirikosta edeltäneistä tapahtumista.

Hän kertoi kysyneensä matkasellissä olleelta uhrilta, mistä rikoksesta tämä oli vankilassa. Mies oli Muyen mukaan vastannut lopulta, että lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. 

– En pysty olemaan samassa tilassa enkä olemaan kontaktissa, enkä puheväleissä sellaisten ihmisten kanssa, jotka käyttää lapsia seksuaalisesti hyväksi tai pedofiileja tai vastaavaa. 

Mies kertoo pahoinpidelleensä uhria läpsimällä ja lyömällä. Hänen mukaansa pahoinpitely meni "rajummaksi" tammikuun 26. päivän iltana. 

Muye kertoo muun muassa, miten käski uhrin kirjoittamaan itsemurhaviestin. 

Muye väittää toistuvasti, että oli yrittänyt saada uhria lähtemään matkasellistä pois useampaan kertaan, koska ei halunnut olla tämän kanssa samassa tilassa. Hän väittää "psyykanneensa" uhria lähtemään.

Kello 9.13: Oikeudenkäyntiä varten on tehty poikkeusjärjestelyjä. Media päästettiin käräjäsaliin aluksi vain kuvia varten, mutta sen jälkeen toimittajat hätistettin toiseen saliin seuraamaan oikeudenkäyntiä videoyhteyden kautta. 

Varsinaisessa oikeudenkäyntisalissa oli syytetyistä vain toinen. Toinen odottaa omaa kuulemistaan toisaalla. 

Järjestelyjen taustalla on se, että syytetyistä vanhempi oli edellisen kerran onnistunut salakuljettamaan oikeussaliin itsetehdyn muovisen "rassin", eli jonkinlaisen terän. 

Nyt oikeudessa kuullaan syytetyistä nuorempaa, eli Abshir Muyeta. Median ottaessa kuvia mies oli verhonnut kasvonsa mustaan huiviin.

Kello 8.53: Oikeudenkäynnin on määrä alkaa kello yhdeksältä! Paikalla ollaan.

Aiemmin: 

Uhri löydettiin sellistä kuolleena 27. tammikuuta aamulla. Viranomaiset selvittävät parhaillaan, tehtiinkö vankilassa virheitä, kun väkivalta sai jatkua niin pitkään ilman, että siihen puututtiin. Esitutkinta asiassa on aloitettu.

Sellisurman oikeudenkäynti alkoi viime viikolla poikkeuksellisissa merkeissä, kun murhasta syytetty Pyynönen veti oikeussalissa esiin muovisen terän, joka oli ilmeisesti valmistettu vankilassa. 

MTV Uutisten tietojen mukaan oikeudenkäyntiä jatketaan tänään tiukennetuin turvatoimin. MTV Uutiset on paikalla ja raportoi oikeudenkäynnin kulusta tässä jutussa. Istunnon on määrä alkaa kello 9.

Oikeudenkäynnin ensimmäisenä päivänä Pyynönen istui koko ajan musta huppu tiukasti päänsä yli vedettynä niin, että hänestä näkyi vain silmät.

Jos hän tänään pukeutuu vastaavanlaiseen huiviin, hänen on riisuttava se, kun häntä kuullaan. Oikeuden puheenjohtaja on tehnyt ennalta selväksi, että kaikkia kuullaan niin, että heidän kasvonsa näkyvät.

Murhasta ja törkeistä raiskauksista syytetty alkoi riehumaan käräjäoikeudessa Vantaalla 1:07
Murhasta syytetty Perttu Pyynönen veti oikeudenkäynnin ensimmäisenä päivänä esiin salakuljettamansa terävän muoviveitsen. Katso video tilanteesta, jossa vartijat taltuttivat miehen.

Lue myös:

    Uusimmat