Näin vanhemmat kuvailivat Vantaan sellisurman uhria: Auttavainen ja kiltti poika haaveili opinnoista ja piti aktiivisesti yhteyttä – "Hei äiti <3"

Vantaan sellisurman esitutkintamateriaalin kuvat kertovat karua kieltä teon julmuudesta 1:13
Vantaan sellisurman esitutkintamateriaalin kuvat kertovat karua kieltä teon julmuudesta.

Matkasellisurman oikeudenkäynnin myötä julkiseksi on tullut poliisin esitutkintamateriaali, joka valottaa uusia yksityiskohtia henkirikosta edeltäneistä tapahtumista ja tapaukseen liittyvistä henkilöistä.

Poliisi kuulusteli tapauksen esitutkintavaiheessa lukuisia ihmisiä, muun muassa kuolleen nuoren miehen vanhempia. He kuvailivat poliisille, minkälainen heidän poikansa oli.

Nuorukainen oli joutunut viime tammikuussa Mikkelin vankilaan, sillä Turun hovioikeus oli edeltävänä syksynä tuominnut hänet raiskauksesta ja kahdesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Rangaistus oli kaksi ja puoli vuotta. Rikosten uhreina olivat olleet 14- ja 15-vuotiaat tytöt.

Mies oli syyllistynyt rikoksiin lähes heti sen jälkeen, kun oli täyttänyt 18 vuotta marraskuussa 2018. 

Vantaan vankilan matkaselliin mies oli päätynyt Mikkelin vankilasta viime tammikuussa, koska hän oli matkalla oikeudenkäyntiin, jossa olisi käsitelty häneen itseensä kohdistunutta pahoinpitelyä.

Toinen miehen vanhemmista kertoi poliisille, että poika oli soittanut ennen Mikkelin vankilaan lähtöä ja arvellut, ettei selviäisi takaisin ulkomaailmaan hengissä.

"Ihan kuin lapsi olisi tapettu siellä vankilassa"

Poliisikuulusteluissa toinen miehen vanhemmista kertoi kuulleensa, että poika oli itkenyt vankilan porteilla. Nuorukainen oli menossa vankilaan ensimmäistä kertaa. Se oli hänelle kova paikka.

Vanhempi kertoi, että vaikka poika oli kuollessaan 21-vuotias, hän oli henkisesti teinipojan tasolla. Toinen vanhemmista puhui hieman samansuuntaisesti.

– Siksi olenkin tässä sanonut, että tämä on ihan kuin lapsi olisi tapettu siellä vankilassa, poliisille kommentoitiin.

Toinen vanhemmista kuvaili välejään lapseensa läheisiksi, ja että pojalla oli tapana olla yhteydessä viikoittain tai parin päivän välein.

Vanhemmat myös kertoivat pojalla olleen paljon suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Pojan oli määrä päästä ehdonalaiseen ensi syksynä, ja hän oli halunnut lähteä opiskelemaan rakennusalaa. Oli tarkoitus aloittaa puhtaalta pöydältä.

– Nyt tämä ei sitten koskaan toteudu, toinen vanhemmista sanoi.

"Ei todellakaan ole ollut mikään kova poika"

Vanhemmille avattiin poliisikuulusteluissa heidän poikansa kuolemaan johtaneita tapahtumia. Oikeudenkäynnin myötä julkisuuteen tulleet yksityiskohdat ovat karuja.

Vanhemmat pohtivat, ilmeisesti poliisin toiveesta, syitä sille, miksei poika ollut pannut kiduttajilleen vastaan.

– …olen hyvin varma, että [poika] on vain pelännyt niin paljon sitä tilannetta, ettei ole uskaltanut edes huutaa. [Poika] ei todellakaan ole ollut mikään kova poika, vaan enemmän sellainen auttavainen ja helposti hyväksikäytettävä ja ehkä jopa vähän vässykkä, toinen sanoi kuulustelupöytäkirjan mukaan.

Toinen puolestaan kertoi pojan pelänneen väkivaltaa ja muutenkin olleen pelokas. Mies ei ollut esimerkiksi uskaltanut ulkoilla muiden vankien tavoin.

Miestä kuvailtiin "hyvin kiltiksi ihmiseksi", joka ei oikein osannut pitää puoliaan.

Poliisilla kesti päiviä ottaa yhteyttä

Toinen vanhemmista kertoi kuulleensa pojan kuolemasta tostaina 27. tammikuuta toiselta vanhemmalta.

– Tämän jälkeen en saanut mitään yhteydenottoa poliisista, eikä minulla ollut mitään muuta tietoa, paitsi se, mitä luin netistä, hän kertoi kuulusteluissa.

Poliisi oli ottanut yhteyttä vasta viikonlopun jälkeen, seuraavana maanantaina.

Sama vanhempi ihmetteli myös vankilan vartijoiden toimintaa.

– Minulla on tunne, että jotain siellä on pitänyt olla siellä Vantaan vankilalla kyllä työntekijöidenkin puolella jotain hämärää. Jos on järkevä vartija, niin kyllä ne osaa sijoittaa vangit matkaselliin niin, ettei tällaista tapahdu.

Murhasta ja törkeistä raiskauksista syytetty alkoi riehumaan käräjäoikeudessa Vantaalla 1:07
Katso myös: Sellimurhasta syytetty 23-vuotias mies riehui veitsen kanssa käräjäoikeudessa Vantaalla.

"Yritän päästä pois mahd. pian"

Poliisin esitutkintamateriaalista käy ilmi, että henkirikoksen uhriksi joutunut mies lähetti äidilleen vankilasta kirjeen vain hieman ennen kuolemaansa.

"Hei äiti <3" -tervehdyksellä alkavassa viestissä käydään läpi vankilakuulumisia. Mies kertoo pääsevänsä ehdonalaiseen syksyllä ja pyytää vankilaan postimerkkejä ja kirjekuoria, koska ne ovat vankilan kaupassa kalliita.

– Päivä menee siinä kun katon tv:tä, tupakoin ja treenaan. Yritän päästä täältä mahd. pian pois. Annatko vankitilin mummolle, viestissä lukee.

Juttua täydennetty henkirikoksen uhrin vankilatuomioon johtaneiden rikosten tapahtuma-ajalla 13.5.2022 kello 14.34.

Lue myös:

    Uusimmat