Käräjäoikeus antaa tuomion Helsingin Hietalahden katuampumisessa – kaksi miestä haavoittui vakavasti, kun syytetty avasi tulen keskellä iltapäiväruuhkaa

4:23
MTV Uutiset haastatteli Hietalahden ampumisen silminnäkijää tapahtumapaikalla.

Helsingin käräjäoikeuden on määrä antaa tänään tuomionsa katuampumisessa, joka tapahtui Hietalahdessa Helsingin keskustassa heinäkuussa.

Kaksi miestä sai vakavia vammoja, kun 32-vuotias syytetty avasi tulen iltapäiväruuhkassa keskellä katua. Toiseen miehistä osui, kun hän oli juoksemassa pois. Toista miestä ammuttiin ja puukotettiin syyttäjän mukaan auton takapenkillä.

Taustalla sukuriita

Poliisi kertoi esitutkinnan aikana, että ampumisen taustalla oli kosovolaissukujen välinen riita. Ampumisen uhriksi joutuneet miehet ovat veljeksiä. Veljesten mukaan syytetty oli painostanut heidän sukuaan lähtemään Suomesta. Syytetyn mukaan taas häntä ja hänen perhettään oli uhattu.

Syyttäjä vaatii ampujalle ehdotonta vankeusrangaistusta muun muassa kolmesta murhan yrityksestä. Syytetty kiistää murhan yritykset, mutta myöntää teot kahtena hätävarjelun liioitteluna tehtynä törkeänä pahoinpitelynä ja yhtenä vaaran aiheuttamisena.

Sanoi ampumisen syyksi pelon

Ampumisesta syytetty sanoi oikeudessa ampuneensa, koska pelkäsi veljeskolmikkoa ja heidän sukuaan. Miehen mukaan taustalla on pitkään jatkunutta uhkailua ja useita pahoinpitelyitä, joista viimeinen tapahtui ampumispäivänä puolenpäivän aikaan.

Miehen mukaan hän oli tapahtumapäivänä työmaallaan, kun yksi veljeksistä tuli ja löi häntä nyrkkiraudalla. Mies sanoi työntäneensä lyöjää pois ja lähteneensä sitten kotiin. Kotoaan mies otti mukaansa pistoolin, jonka hän sanoi ostaneensa turvakseen sen jälkeen kun uhkailu viime vuoden lopulla alkoi. Helsingin keskustaan palattuaan hän huomasi veljeskolmikon auton ja meni omien sanojensa mukaan shokkiin.

–  Otin aseen hanskalokerosta, menin ulos ja aloin ampumaan, mutta en osuakseni, vaan että he ottaisivat etäisyyttä minuun, mies sanoi oikeudenkäynnissä tulkin avustuksella.

Soitti itse kotoa hätäkeskukseen

Ampumisen jälkeen syytetty lähti taksilla kotiinsa Vantaalle. Kotiin päästyään hän kertoi soittaneensa poliisille, jonka kanssa oli aiemmin keskustellut itseensä kohdistuneesta väkivallasta ja uhkaamisesta. Poliisi käski miestä soittamaan hätänumeroon.

–  Sitten soitinkin 112:een ja kerroin, että olen kotona ja että minulla on perhettä, että pyydän että tulisitte rauhallisesti.

Kosovolaissukujen välisestä riidasta ei saatu oikeudenkäynnissä selkoa. Veljekset syyttivät ampujaa ja tämän sukua painostamisesta. Ampuja taas syytti veljesten sukua.

Oikeudessa kuultiin todistajana ampumisesta syytetyn avopuolisoa ja veljeä. He kertoivat uskovansa, että uhkailu johtui toisen kosovolaissuvun kateudesta.

–  Ovat ilmeisesti kateellisia, koska (miehen nimi) on onnistunut rakentamaan yrityksen, nainen sanoi tulkin avustuksella.

Ampujaan kohdistuneita epäiltyjä pahoinpitelyitä on käsitelty samassa oikeudenkäynnissä. Syyttäjän mukaan toisen suvun jäsenet olivat pahoinpidelleet ja uhanneet ampujaa viime vuoden lopulla. Ampumista edeltäneestä pahoinpitelystä syytetään yhtä veljeksistä.

0:48

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja