Katso video: Johtiko tämä pahoinpitely huoltoaseman pelikoneilla Kampin silmittömään katuampumiseen? Riita sukujen kesken kärjistyi keskellä iltapäiväruuhkaa: "Olin tosi stressaantunut tästä vainoamisesta"

Katso video: Johtiko tämä pahoinpitely huoltoaseman pelikoneilla Kampin silmittömään katuampumiseen? 0:48
Viime vuoden joulukuussa huoltoasemalla tapahtunut pahoinpitely tallentui valvontakameran videolle.

Heinäkuussa Helsingin Kampissa tapahtuneesta ampumistapausta luettiin syytteet viime viikolla Helsingin käräjäoikeudessa. 32-vuotiasta kosovolaistaustaista miestä syytetään kolmesta murhan yrityksestä, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, ampuma-aserikoksesta ja vaarallisen esineen hallussapidosta.

Syytetty kosovolaistaustainen mies kertoi poliisikuulusteluissa riidoistaan ampumiseen liittyvän suvun edustajien kanssa.

Ampuminen tapahtui Hietalahdenkadulla 23. heinäkuuta neljän aikaan iltapäivällä. 32-vuotiaan miehen epäillään ampuneen kolmea miestä käsiaseella. Kaksi heistä loukkaantui vakavasti. Kolmas oli aivan loukkaantuneiden vieressä ja niin ikään vaarassa.

Ampuja kertoi poliisin kuulusteluissa, että häntä oli pahoinpidelty kolmena eri kertana ennen ampumista.

Häntä oli lyöty nyrkeillä Espoossa, Vantaalla ja Helsingissä. Pahoinpitelystä epäillyt henkilöt ovat ampumistapaukseen liittyvän suvun jäseniä.

Nyrkillä naamaan kesken pelaamisen

Yksi pahoinpitelyistä tallentui valvontakameran videolle. Teko tapahtui vantaalaisella Neste-huoltoasemalla joulukuussa 2018, jolloin ampuja oli paikalla ystävänsä kanssa.

Miehet pelasivat automaattipeliä, kun kolmas mies tuli paikalle ja alkoi solvata 32-vuotiaan miehen perhettä ja uhkasi tämän henkeä. Sen jälkeen mies löi 32-vuotiasta nyrkillä leukaan, johon tuli verta vuotava haava.

Tilanne laukesi ja 32-vuotias teki tapauksesta rikosilmoituksen.

Tarkempi syy vihanpidolle ei selvinnyt

Kolmas epäilty pahoinpitely tapahtui ampumispäivänä viime heinäkuussa.

Rakennusalan yrittäjänä työskentelevä ampuja oli kertomansa mukaan laskeutumassa rakennustelineistä ja hän vilkaisi puhelintaan. Samalla häntä lyötiin päähän nyrkkiraudalla ja lyöjä oli miehen mukaan toiseen sukuun kuulunut kosovolaismies. Hän sai haavan ohimoonsa.

– En tiedä miksi hän hyokkäsi kimppuuni. Hän vain ilmestyi paikalle ja alkoi hakata. Minulla on ollut ennen tätä ongelmia hänen sukunsa kanssa ja kahdesti minut on hakattu, mies kertoi poliisille.

Epäilty sanoi kuulusteluissa, ettei tiedä syytä vihanpidolle hänen ja toisen suvun välillä. Hänen mukaansa molemmat suvut olivat kotoisin Mitrovican kaupungista Kosovosta, mutta hän tutustui toisen suvun jäseniin vasta Suomessa. 

Otti kotoa mukaansa pistoolin

Epäillyn pahoinpitelyn jälkeen mies ajoi kotiinsa ja vaihtoi verisen paidan puhtaaseen. Hän otti kotoaan mukaansa pistoolin, koska oman kertomansa mukaan hän pelkäsi toista sukua.

– Otin pistoolin mukaan varmuuden vuoksi, mitään suunnitelmaa sen käyttämiseen ei ollut, mies kertoi esitutkinnassa.

Mies kävi tekemässä Pasilan poliisiasemalle rikosilmoituksen pahoinpitelystä. Sen jälkeen hän ajoi Kamppiin, ja kohtasi ampumisen kohteeksi joutuneet miehet Ruoholahdenkadulla.

Mies törmäsi kolmikon autoon omalla pakettiautollaan. Oman kertomansa mukaan törmäys johtui pelosta.

Ampujan mukaan miehillä oli käsissään astaloita, kuten teräaseita, kun he nousivat autosta häntä kohti.

– Otin hanskalokerossa olleen pistoolini ja ammuin maahan. En muista montako kertaa, mutta tarkoitus oli vain pelotella. Kaksi miehistä lähti kävellen kaupungin suuntaan, kolmas meni punaiseen autoon.

"Olin stressaantunut vainoamisesta"

Syytteen mukaan mies ampui kahta paikalta paennutta miestä kohti ja luoti osui heistä toiseen. Yksi luodeista osui yhtä uhria kylkeen niin, että se lävisti hänet ja aiheutti hänelle teho-osastohoitoa vaativia vammoja.

Tämän jälkeen 32-vuotias mies meni punaisen auton luo ja ampui autoon paennutta miestä ja puukotti häntä reiteen. Luoti meni uhrin oikean pakaran kohdalta sisään ja jäi hänen mahaan pallean alle. Uhri sai hätäleikkausta vaatineet vammat. Mies joutui olemaan sairaalahoidossa kuukauden.

– Olin tosi stressaantunut tästä vainoamisesta enkä muista ihan tarkkaan mitä tapahtumapaikalla tapahtui. Minulla ei ole muistikuvaa, että olisin ampunut kohti ihmisiä. Mielestäni ammuin vain maahan pelottelumielessä, syytetty kertoi poliisille.

– Missään nimessä ei ollut tarkoitus vahingoittaa heitä (toisen suvun jäseniä). En havainnut mitään vammoja heissä, kun he poistuivat paikalta, hän sanoi.

Soitti itse poliisille

Mies ajoi itse tapahtumapaikalta kotiinsa ja soitti sitten hätäkeskukseen. Poliisit tulivat paikalle ja hakivat miehen mukaansa. Mies on ollut vapautensa menettäneenä viime heinäkuusta saakka.

Syyttäjä vaatii ampujalle ehdotonta vankeusrangaistusta muun muassa kolmesta murhan yrityksestä.

Syytetty kiistää murhan yritykset, mutta myöntää teot kahtena hätävarjelun liioitteluna tehtynä törkeänä pahoinpitelynä ja yhtenä vaaran aiheuttamisena.

Lue myös:

    Uusimmat