Kapellimestari Jorma Panula: Karismaa ei voi opettaa

Kokemuksella kulttuurista: Jorma Panula 23:49

Studio55.fi -ohjelmassa vieraillut kapellimestari Jorma Panula tietää, mitä hyvältä kapellimestarilta vaaditaan.

Kapellimestari, säveltäjä ja sovittaja Jorma Panula on johtanut pitkän uransa aikana orkestereja niin Suomessa kuin ulkomailla. Panulan mukaan kokenut orkesteri ei ole niin helposti ohjailtavissa kuin kokemattomampi.

– Berliinin filharmonikot soittavat niin kuin he ovat oppineet. Kaikki vierailijat, ja nuoret (kapellimestarit) varsinkin sanovat, että sieltä ei saa mitään irti, Panula sanoo.

Panula on toiminut 20 vuotta Sibelius-Akatemian orkesterijohdon professorina. Panula kertoo oppineensa paljon opetustyönsä kautta.

– Opin niiltä kakaroilta, että noinkin voisi toimia. Sitten neuvotellaan ja keskustellaan, sitä oppii molemmin puolin, Panula kertoo.

Esa-Pekka Salonen, Jukka-Pekka Saraste ja Mikko Franck ovat esimerkkejä niistä monista kansainvälisen uran luoneista kapellimestareista, jotka ovat olleet Panulan opetuksessa. Panulan mukaan kapellimestarilta vaaditaan musikaalisen osaamisen lisäksi tietynlaista luonnetta.

– Musikaalinen kyky on ensimmäinen, mitä pitää olla. Siihen kuuluu tekniikka, ja korvat, ja silmät. Sitten täytyy olla määrätietoinen, mutta miellyttävä. Pitää olla kontakti ihmisiin, Panula sanoo.

Kaikkea ei voi kuitenkaan Panulan mukaan oppia.

– Ei sellaista vaistoa ja karismaa voi opettaa, eikä sitä opita. Sitä joko on tai ei ole, Panula toteaa.

Mitä Panula kertoo nuoruudestaan ja siitä, miten hän päätyi kapellimestariksi? Katso Panulan haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat