Kannattaako vielä vaihtaa talvirenkaita, jos ensi viikolla ei ole enää lunta? Näin vastaa asiantuntija

Kysy liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi. Vastaajana on tällä viikolla Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Kysymys: Milloin on oikea aika vaihtaa talvirenkaat?

Vastaus: Talvirenkaita on käytettävä joulukuun alusta helmikuun loppuun. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta pääsiäisen jälkeiseen maanantaihin tai muulloinkin, jos keliolosuhteet niin edellyttävät – ja nyt todella edellyttävät.

Joulu-, tammi- ja helmikuun ulkopuolella talvirenkaiden käyttötarpeen määrittelevät keliolosuhteet, asuinpaikka sekä oma autonkäyttötarve. Pohjois-Suomessa näytti olevan talvirenkaita autojen alla jo pari viikkoa sitten ja täällä eteläisessä Suomessakin tarve niille on jo tällä viikolla ollut varsin ilmeinen.

Pari muuttujaa

Kelinvaihteluiden vuoksi on toki mahdollista, että vielä marraskuun aikana jossain päin Suomea tulee ajanjakso, jolloin saattaisi pärjätä ilman talvirenkaita – ainakin päiväsaikaan ajaessaan. Jos autonkäyttötarve on kuitenkin jatkuvaa ja ajamaan joutuu aamu-, ilta- tai yöaikaan, ei omalla ja muiden tienkäyttäjien turvallisuudella saa lähteä leikkimään. Vastaavasti pidemmillä ajomatkoilla keliolosuhteet saattavat vaihdella paikallisesti hyvinkin paljon ja nopeasti.

Talvirenkaita tarvitaan

Kaikkialla Suomessa on tällä hetkellä todennäköistä joutua talvisiin keliolosuhteisiin eli talvirenkaita tarvitaan. Vain siinä tapauksessa, ettei autolle ole juuri nyt käyttötarvetta, voi renkaanvaihtoa vielä lykätä.

Viisas autoilija yllättää talven, vaihtamalla renkaat ajoissa, sen sijaan, että antaa talven yllättää itsensä.

Talviajomoodi

Renkaiden lisäksi myös kuljettajan on syytä tarkastaa ajotapaansa. Ajoissa sisäistetty talviajomoodi on turvallisen autoilun keskeinen tekijä.

Yleensä kitkarengaskuljettajat kertovat ajavansa ennakoiden – tärkeää on muistaa, ettei mikään estä ennakoimasta nastarenkaillakaan. Renkaat, jotka pitävät mahdollisimman hyvin olosuhteiden ollessa haastavimmillaan, ennakoiva ja vastuullinen ajotapa sekä uusi ajoneuvotekniikka yhdessä muodostavat talviautoiluun hyvän paketin, joka sallii kuljettajalta myös inhimillisiä virheitä.

***

7:34

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja