Kannattaako influenssarokote vielä ottaa? Asiantuntija vastaa

Moni rokottamaton suomalainen on sairastunut tänä talvena vakavaan influenssaan. Kuolemantapauksiakin on sattunut. Riskiryhmien lisäksi perusterveissä on vakavasti sairastuneita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynek vastaa kysymyksiin aiheesta.

Onko vielä järkevää ottaa influenssarokote nyt kevättalvella? 

-Rokote kannattaa vielä ottaa tätä kautta varten. Olemme suositelleet, että myös perusterveiden on hyvä ottaa se. Näin suojaa tartunnalta myös sellaisia läheisiään, joilla voi olla suurempi riski vakavaan tautiin.

Kuinka nopeasti rokote muodostaa suojan, ja miten kauan suoja kestää?

-Suoja on kunnolla kehittynyt noin kahdessa viikossa, ja se kestää tämän vuoden. Influenssavirukset muuntautuvat, joten yleensä on syytä ottaa seuraavalla kaudella uusi rokote.

Jos ottaa rokotteen, suojaako se myös sikainfluenssalta?

-Rokotteeseen sisältyy sikainfluenssarokote.

Montako influenssakantaa on liikkeellä Suomessa tai lähiseuduilla?

-Nyt Suomessa on valtaviruksena sikainfluenssa. Sen lisäksi meillä on toista A-virusta sekä B-virusta. Rokote suojaa kaikilta kolmelta.

Onko tämän vuoden kausi-influenssarokote turvallinen? Mikä ero siinä on narkolepsiaa aiheuttaneeseen Pandemrix-rokotteeseen?

-Kausi-influenssarokotteita on käytetty 1970-luvulta asti. Niiden turvallisuus on erinomaisen hyvä. Pandemrix ei ollut kausi-influenssarokote.

Onko rokotetta tilattu Suomeen nyt riittävästi? Paljonko hankittiin, ja paljonko on jo jaettu?

-Suomeen tilattiin 1,2 miljoonaa rokoteannosta. Niistä miljoona on jaettu eteenpäin kentälle, keskusvarastossa on vielä 200000 annosta. Siitä, kuinka monta rokotetta on ihmisille pistetty, ei ole ajantasaista tietoa.

-Vuosittain on jäänyt antamatta noin 300000 kausi-influenssan rokotetta. Siksi emme ole tilanneet niitä enempää kuin 1,2 miljoonaa.

Ketkä kuuluvat riskiryhmiin, joille influenssa on vaarallisempi kuin perusterveille?

-Erityisesti rokotusta suositetaan esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksista ja diabeteksesta kärsiville, syöpäsairaille sekä raskaana oleville ja lapsille. Alaikäraja on kuusi kuukautta.

 

Lue myös:

    Uusimmat