Mainos

Kanerva: En saanut Sukarilta pennin hyrrää

Kansanedustaja Ilkka Kanerva astui tänään syyttäjän tentattavaksi Helsingin käräjäoikeudessa vaalirahajutussa. Kysymisen aloitti Kanervan asianajaja Matti Manner. Kanerva korosti, että hän on jo vuodesta 1972 ulkoistanut vaalien järjestelyn ja rahoituksen tukiyhdistykselle.

– Olen halunnut jo alun perin sitä, että erityyppisten lahjoittajien ja ehdokkaan välille ei synny yhteyttä, Ilkka Kanerva vakuutteli.

Kanervaa syytetään törkeästä lahjuksen ottamisesta kauppakeskushankkeita suunnitelleilta liikemiehiltä. Syyttäjän mukaan hänellä oli Varsinais-Suomen maakuntaliiton puheenjohtajana mahdollisuus vaikuttaa alueen kaava-asioihin.

– Minulla ei ole elämässäni ollut erityistä tai yleistä mielenkiintoa kaava-asioita kohtaan. En muista milloinkaan ottaneeni kantaa niihin.

Ystävystyin Merisalon kanssa

Kanerva kertoi tänään, millä tavoin hän tuntee törkeästä lahjuksen antamisesta syytetyt liikemiehet.

Tapani Yli-Saunamäkeen Kanerva kertoi tutustuneensa 1970-luvulla urheilupiireissä ja Arto Merisaloon Kanerva törmäsi Helsingissä 2000-luvun puolivälissä.

– Olemme ystävystyneet niiden vuosien myötä.

– Miehellä [Merisalolla] oli poikkeuksellisen läheinen suhde pääministeri Matti Vanhaseen ja keskustapuolueeseen. Myös ministeri Mauri Pekkarinen on syytä mainita. Minulle oli suuri mahdollisuus, että hän pysyi kertomaan, missä keskusta oli menossa. Nämä kaksi [kokoomus ja keskusta] muodostivat hallituksen kantavan pilarin, Kanerva kertoi.

Kanerva kiistää, että Merisalon kanssa olisi keskusteltu kaava-asioista.

Halpakauppaliikemies Kyösti Kakkosen Kanerva kertoi tuntevansa erittäin ulkokohtaisesti. Maskun toimitusjohtaja Toivo Sukari on Kanervalle Kakkosta tutumpi, sillä Sukari on ollut esillä Varsinais-Suomen alueella.

Kanerva kävi pyytämässä vaalitukea Sukarilta henkilökohtaisesti Maskussa.

– Hänellä oli kiire päällä ja hän kuittasi sen, että hän oli omalta osaltaan jo antanut vaaliavustukset ”yhteiskunnallisena jäsenmaksuna”. Lähdin sieltä arpa kädessä. Ingen Vinst [ei voittoa]. Mä en saanut pennin hyrrää Toivo Sukarilta, Kanerva sanoi.

Toivo Sukari pyysi myöhemmin ulkoministeri Kanervaa järjestämään hänelle tapaamisen silloisen asuntoministeri Jan Vapaavuoren kanssa. Sukari suunnitteli Maskuun Rivieran alueelle ensin Ideaparkia ja Miesten Maailmaa. Myöhemmin Sukari luopui hankkeesta.

– Eväkään ei värähtänyt minun puoleltani. Tiedän Sukarin intressit ja Vapaavuoren intressit. Oma kantani löytyy hallitusohjelmasta. Se on täysin selvä, että mitään tällaista villiä hajasijoittamista ei voida sallia, Kanerva sanoi.

Maskun kalustetalo kalusti Kanervan vaalitoimiston ja maksoi esitteidensä esilläpidosta toimistossa. Kanerva kiistää tienneensä niistä. Liikemiehiä syytetään törkeästä lahjuksen antamisesta. Myös he kiistävät syytteet.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.