Mainos

Kalske: Alibin päätoimittajan pahoinpitely tutkittava loppuun

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske on määrännyt poliisin tutkimaan loppuun asti rikoslehti Alibin päätoimittajan Mika Lahtosen pahoinpitelyn Jokelan vankilassa.

Kihlakunnansyyttäjä Juha Hellman lopetti tutkinnan sillä perusteella, ettei tuomio pahoinpitelystä vaikuttaisi elinkautisvangin tuomion pituuteen. Poliisi tutki Lahtosen lyömistä ja potkimista epäiltynä törkeänä pahoinpitelynä.

Kalskeen mukaan esitutkinta on tarpeen esimerkiksi siksi, etteivät elinkautisvangit kuvittelisi voivansa tehdä vakavia rikoksia ilman seurauksia. Vaikka mahdollinen uusi tuomio ei vaikuta rangaistuksen pituuteen, sillä voi olla merkitystä silloin, kun harkitaan tuomitun päästämistä ehdonalaiseen vapauteen.

Kalskeen mukaan myös Lahtosen etu vaatii asian tutkimista, koska tutkinnalla voi olla vaikutusta hänen mahdollisuuksiinsa saada vahingonkorvauksia.

Lahtonen on ollut tapauksen vuoksi työkyvytön, ja hänen asianajajansa mukaan korvausasiaa on hyvin vaikeaa tai jopa mahdotonta saada kunnolla selvitettyä, jos esitutkintaa ei tehdä.

Kalske muistuttaa, että Lahtoseen kohdistunutta rikosta on alustavien tietojen valossa pidettävä varsin vakavana. Näin vakava rikos on tutkittava jo siksi, että yleinen luottamus rikosoikeudelliseen järjestelmään säilyisi.

"Päätös johtaa lukijaa harhaan"

Apulaisvaltakunnansyyttäjä moittii kihlakunnansyyttäjän päätöstä tutkinnan lopettamisesta huonosti perustelluksi. Kalskeen mukaan ratkaisun perustelut ovat liian suppeat ja siksi omiaan johtamaan lukijaansa harhaan. Syyttäjä ei myöskään ole hankkinut tarpeellisia kirjallisia selvityksiä ratkaisunsa tueksi.

Lahtonen joutui pahoinpidellyksi haastattelukäynnillään Jokelan vankilassa Uudellamaalla tammikuun alussa. Vartijan poistuttua paikalta vanki hyökkäsi Lahtosen kimppuun, potkaisi päähän sekä löi tuolilla ja nyrkeillä.

Vartija näki tapahtumat valvontakamerasta ja ehti paikalle noin puolessa minuutissa. Parikymppinen vanki saatiin taltutettua vasta useamman miehen voimin.

Vanki tuomittiin elinkautiseen vankeuteen toissa vuonna tehdystä murhasta muutama päivä Lahtosen pahoinpitelyn jälkeen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.