KalPan pelaajat asetettiin karanteenin mailan mitan etäisyyden perusteella – "Jotain kriteeriä tulee käyttää"

1:52
Kuuntele videolta infektioylilääkärin perusteet 13 pelaajan karanteenille

Maanantaina ilmoitettiin, että jääkiekon SM-liigassa 13 Kuopion KalPan pelaajaa on asetettu karanteeniin. Kärppien pelaaja, jolla todettiin koronavirustartunta, pelasi KalPaa vastaan perjantaina.

KalPan pelaajat asetettiin karanteeniin SM-liigassa käytössä olevan WiseHockey -järjestelmän tietojen perusteella. WiseHockeyn myyntipäällikkö Miska Kuusiston mukaan järjestelmän paikannus on hyvin luotettava.

– Järjestelmä pystyy paikantamaan pelaajat noin kymmenen sentin tarkkuudella. Järjestelmä rekisteröi pelaajien liikkeet hartiasuojuksiin asennetuilla siruilla, jotka paikantavat pelaajien sijainnin 25 kertaa sekunnissa, Kuusisto kertoo.

"Mailanmitan sisällä"

THL:n mukaan lähikontakti ja siten altistuminen koronavirukselle tapahtuu, kun taudinkantajasta ollaan yli 15 minuuttia kestävässä kohtaamisessa kasvotusten alle kahden metrin etäisyydellä, fyysisessä kontaktissa tai kun tapahtuu suojaamaton kontakti eritteisiin.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ylilääkärin Irma Koivulan mukaan on olemassa jo tietoa, että koronavirus on levinnyt jäällä, ja sen takia jääkiekko-ottelussa eivät päde aivan samat kriteerit kuin normaalisti.

– Jääkiekossa pitää ottaa huomioon, että pelaajien hengitys on tiheää ja raskasta, pisarointia ja sylkeä erittyy. Raskaasti hengitettäessä ja yskähdellessä altistumisaika, joka johtaa tartuntaan voi olla hyvinkin lyhyt, Koivula sanoo.

Koivulan mukaan 13 KalPan pelaajaa asetettiin karanteeniin tiettyjen kriteerien perusteella, jotka olivat samat kaikille.

– Jotain kriteeriä tulee käyttää, ja me arvioimme, että mailan mitan etäisyys on tässä tapauksessa sopiva. Ne pelaajat, jotka olivat mailan mitan sisällä tai fyysisessä kontaktissa positiiviseksi todetun pelaajan kanssa, laskettiin siis altistuneiksi, Koivula täsmentää.

Pohjois-Savon tartuntaviranomaisille riitti, että pelaaja on käväissyt positiiviseksi todetun pelaajan lähellä.

– Voi olla, että osa tapahtumista on ollut hyvin lyhytkestoisia, kuten fyysiset kontaktit tuollaisissa peleissä usein ovat, Koivula sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja