KalPa-luotsi ottaa kantaa kurinpidon kohuratkaisuun – ärähtää valloillaan olevasta ilmiöstä: "Tekee hallaa lajillemme"

MTV Urheilu selvitti maanantaina, ettei SM-liigan kurinpito käsittele KooKoon Kim Strömbergin ja KalPan Aleksi Klemetin lauantaista tilannetta, jossa Strömberg osui olkapäällään Klemettiä suoraan päähän. KalPan päävalmentaja Tommi Miettinen arvioi nyt ratkaisua.

– Ensinnäkin pitää sanoa, että nämä ovat aina vaikeita tilanteita tulkita. Kurinpitäjät eivät ilmeisesti katsoneet sitä niin sanotusti taklaukseksi, mutta kiekotonta pelaajaahan siinä estettiin ja olkapää osui päähän. Rikehän siinä tilanteessa sattui, Miettinen kommentoi.

– Uskon, että siellä (kurinpidossa) tehdään paras ja tutkitaan tarkkaan. Meillä on Liigassa hyvät resurssit siihen tänä päivänä.

Kovat taklaustilanteet nousevat luonnollisestikin isosti esille ja herättävät keskustelua. Miettinen näkee asiassa myös haitallisen puolen.

– Kaikki haluavat meidän lajissamme ehkäistä päävammoja tällä hetkellä. Kun joka tilanteesta nousee iso kohu, se tekee hallaa meidän lajillemme, Miettinen ärähtää.

– Meidän laji-ihmisten pitää olla huolissaan noista tilanteista ja tehdä kaikkemme, että ne saadaan vähemmäksi.

– Sitähän varmasti kaikki liigavalmentajat, -pelaajat ja kaikki muut haluavat, että olisi selkeät säännöt ja määritelmät, ja kurinpitopäätökset olisivat johdonmukaisia.


"Sanotaan, että haluan ymmärtää"

Oletko sinä havainnut kurinpidolla linjattomuutta, vai oletko ymmärtänyt heidän ratkaisunsa?

– Sanotaan, että haluan ymmärtää niitä ratkaisuja. On selvää, että kun (Ville) Varakkaalle laitettiin kova tuomio, se antaa painetta kaikkiin muihinkin tilanteisiin.

HIFK:n Varakas sai hiljattain kuuden ottelun pelikiellon taklattuaan rajusti JYP-hyökkääjä Anton Stråkaa päähän.

– Haluaisin vain, että linja säilyy. Tämä on kaikille haastava tilanne – niin pelaajille kuin valmentajille – jos alamme kokea linjattomuutta, eikä ole selvää määritelmää, mistä tulee minkä näköistä seurausta. Se tekee pelaamisen vaikeaksi, jos ei ole oikein selvää tietoa, mistä seuraa mitäkin, Miettinen tähdentää.

Vaikka sekavalta tuntunut linja on aiheuttanut siellä täällä parranpärinää, KalPa ja Aleksi Klemetti saivat huokaista sikäli, että hyökkääjä on KooKoon Strömbergin niitin jäljiltä kunnossa.

– Klemetin tilanne on tällä hetkellä oikein hyvä. Varsinaisia aivotärähdysoireita ei tällä hetkellä ole. Hän pystyi tänään harjoittelemaan meidän kanssamme täysipäiväisesti. Toivotaan, että asiat etenevät edelleen samalla tavalla, Miettinen summaa.

"Virheitä sattuu kaikille"

Vastaavanlaista keskustelua päähän kohdistuneista taklauksista on valitettavasti käyty aiempinakin syksyinä. SM-liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn kokosi heinäkuussa SM-liigan valmentajat ja urheilutoimenjohtajat yhteen keskustelemaan tuomarien kanssa sääntölinjauksista ja käsittelyssä olivatkin myös päähän kohdistuneet taklaukset. Viesti niistä oli Miettisen mukaan selvä: niihin halutaan puuttua kovalla kädellä, eikä ole kenenkään etu, jos niitä tulee paljon.

– He eivät halua yhtään vähätellä asiaa, vaan pyrkivät olemaan linjakkaita, johdonmukaisia ja kovia näissä tilanteissa.

– Mutta jääkiekko on nopea kamppailulaji. Ei me pystytä kaikkia niitä poistamaan mitenkään, se on ihan selvä asia. 

Miettinen sanoo sen sijaan pitävänsä siitä, että SM-liiga on informoinut valmentajia ja urheilutoimenjohtajia tiuhaan muun muassa maalivahdin häirintää koskevista tilanteista.

– Rehellisesti myönnetään, kun tulee virheitä. On halu aina hakea oikea tuomio eikä peitellä kenenkään virheitä. Niitä sattuu kaikille meistä tässä lajissa, Miettinen summaa.

Lue myös:

    Uusimmat