SM-liigan pomo lataa suoraa tekstiä törkytaklauksista – "Ollaan kuin varsat laitumella"

Jääkiekon SM-liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi ei kiertele puhuessaan jääkiekon pääsarjassa nähdyistä päähän kohdistuneista taklauksista. Kallioniemi muistuttaa nähtyjen tekojen vakavuudesta.

Päähän kohdistuneista taklauksista käytiin Kallioniemen mukaan SM-liigassa keskustelua ennen kauden alkua, vaikka heti sarjan alkaessa on kolissut laajalti.

– Jälleen ennen kauden alkua ilman muuta puhuttiin ja kaikki tunnistavat tilanteen vakavuuden. Valitettavasti tuntuu olevan niin, että näitä helposti pakkautuu kauden alkuun vähän normaalia enemmän, ja niin kävi tälläkin kertaa, Kallioniemi kertoo MTV Urheilulle.

Kallioniemi suuntaa päähän kohdistuneiden taklauksien vyyhdissä katseitaan eri puolille.

– Yksi selkeä, mitä voimme tehdä, on se, miten siellä ohjeistamme yhdessä valitsemamme kurinpitodelegaation ottamaan näihin asioihin kantaa. Se on kuitenkin vain yksi toimenpide. Totta kai jälleen kerran on todettava, että on myös pelaajan vastuu tilanteessa, kuinka pelaaja tunnistaa erilaiset tilanteet ja ottaa vastuuta yhden tilanteen pelaamisesta.

Kolikon kaksi puolta

Yksi kysymys on kuulunut, kunnioittavatko pelaajat jäällä toisiaan tarpeeksi. Kallioniemi ei ota ymmärrettävästi yksittäisiin tilanteisiin kantaa, mutta puhuu asiasta suoraan isossa kuvassa.

– Ehkä on niin, että alkukaudesta ollaan vähän kuin varsat laitumella ja saattaa tulla yllättäviäkin tilanteita, SM-liigan pomo lataa.

Kolikon toinen puoli jää toisinaan vähälle huomiolle.

– Näemme tosi paljon sellaisia tilanteita, joissa huomataan, että pelaajat nimenomaan kunnioittavat vastustajaa. He huomaavat, että toinen on vähän haavoittuvassa asemassa, tai eivät näe, että nyt tulee töötti, ja he pehmentävät sitä. Nämä ovat tietysti sellaisia tapauksia, jotka eivät nouse esiin.

– On tuossa silti joitain sellaisia ollut, joissa taklaajalla olisi saattanut olla parempikin harkinta tehtävissä, Kallioniemi tunnustaa.

"Nämä halutaan ottaa pois"

SM-liigan kurinpidon ratkaisut ovat puhuttaneet, sillä osaa törkeistä taklauksista ei ole otettu ollenkaan käsittelyyn. Kallioniemi muistuttaa kurinpitodelegaation onnistumisesta kysyttäessä, että kausi on vasta nuori.

– Tilanteet eivät ole mustavalkoisia; ne pitää aina jollain lailla tulkita. Tärkeintä on, että ratkaisut ovat sellaisia, että kaikki ymmärtävät, että nämä tilanteet halutaan ottaa pois.

Kurinpitopäätösten ja pelikieltojen pituuksien täytyy olla uskottavia ja linjan ymmärrettävä, Kallioniemi korostaa.

– Kuinka monta matsia siitä absoluuttisesti tulee – se on vain yksi työkalu sille, että saamme noita tilanteita pois. Vastuu on tietysti myös muilla kuin kurinpitodelegaatiolla – ennen kaikkea pelaajilla, valmennuksella ja meillä kaikilla omalta osaltamme.

"Jokainen tapaus on liikaa"

Kallioniemi alleviivaa, miten vakavasta vyyhdistä päähän kohdistuneissa taklauksissa puhutaan.

– Jokainen tuollainen tapaus on siinä mielessä liikaa, että jokainen niistä voi johtaa tosi vakaviin seurauksiin. Kaikki tiedämme, että vauhdikkaissa matseissa joitain sellaisia voi tulla vahingossa, mutta kaikki ovat sillä tavalla liikaa. Tämä on yksi meidän yhteinen iso huolenaiheemme.

Tilanteen kehittyminen on SM-liigan tarkkailussa.

– Annetaan kurinpitodelegaatiollemme työrauha ja toimitaan niin kuin yhdessä on sovittu. Jos tämä suuntaus tulee tällainen olemaan, meidän täytyy totta kai ottaa tämä vielä tarkempaan luuppiin. 

Lue myös:

    Uusimmat