Mainos

Petteri Sihvosen mitta täyttyi Liigan härskeistä taklauksista: ”Jos Liiga ei pysty reagoimaan – yleisön on tehtävä se”

16:38
Huomenta Suomen Vilttiketjussa keskusteltiin alkaneesta Liigasta.

Jääkiekon Liigassa puhuttavat viikonlopun kierroksen jälkeen neljä päähän kohdistunutta taklausta. MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvosen on tuohtunut ja pitää koko ilmiötä oireellisena.

Jussi Jokinen, Arto Laatikainen, Kim Strömberg ja Ville Varakas saivat teoistaan ulosajot.

Näistä tilanteista Jokisen ja Laatikaisen tilanteet etenevät Liigan kurinpidon käsittelyyn. Varakas sai teostaan kuuden ottelun pelikiellon. Strömbergin tapausta ei jatkokäsitellä.

– Tilanne on tällä hetkellä aivan kestämätön. Varakas sai teostaan kuuden ottelun pelikiellon, mutta nähtyämme kaikki neljä tilannetta, Varakkaan tapaus on näistä lopulta lievin. Se oli lopulta jollain tavalla pelitilanteeseen liittyvä teko, Sihvonen arvioi. 

– Näen, että yksikään valmentaja ei selvästi ole ohjeistanut pelaajia, eikä yksikään seurajohtaja valmentajia, eikä kukaan Liigan toimistolta seurajohtoa. Piittaamattomuus ei muuten olisi tällaista luokkaa.

Sihvonen kutsuu taklauksia pelitilanteisiin liittymättömiksi, varomattomiksi ja itsekkäiksi.

– Olemme tilanteessa, jossa sekä ihmisten terveys että lajin imago ovat uhattuna. Jos asiaan ei nyt reagoida, valot voidaan sammuttaa ja pelit lopettaa. Vai odotellaanko taas seuraavaa kierrosta, että jotain tapahtuu? 

Konkarit asialla

Mainittuihin taklauksiin syyllistyneet pelaajat ovat yli 30-vuotiaita. Sihvonen näkee hälyttävänä, että kokeneet pelaajat, joilla olisi aikaa ja mahdollisuuksia tehdä kaukalossa harkitumpia ratkaisuja, sortuvat nähtyihin tekoihin.

– Se laittaa miettimään, kun Laatikaisen ja Jokisen kaltaiset herrasmiespelaajat oireilevat tällä tavalla. Iso eetos on tällä hetkellä Liigassa pilalla. Ymmärrän, että nuori ja yli-innokas pelaaja näyttöjä antaessaan sortuu tällaiseen, mutta tällaiset konkarit eivät ole enää omia itsejään, se on äärimmäisen huolestuttavaa, Sihvonen ihmettelee.

Viikonlopun neljää taklausta yhdistää Sihvosen mukaan yksi ominaispiirre.

– Jokaisessa tilanteessa taklaus suuntaamalla suunnataan sille alueelle, minne koskaan jääkiekkoilussa ei saisi taklausta suunnata, eli kohti päätä.

Taklattavan vastuu

Taklauskeskustelussa nousee usein esiin niin sanottu taklattavan vastuu. Sihvonen pitää käsitettä irvokkaana. 

– Paskan marjat! Pitääkö jääkiekkoa alkaa pelata Liigassa nyt niin, että ensimmäinen ajatus ei niinkään ole kiekko, vaan kanssapelaajien varominen. Kentällä vallitsee tällä hetkellä anarkia. Jos tämän aiheen tiimoilta on jotain tapaamisia kesällä tai syksyllä, lopettakaa sellaiset - jos siellä ei sovita asioista. Tämä on hölmöläisten hommaa.

– On selvää, että pelaajilla ja valmentajilla on kauden alussa enemmän painetta pöntössä, mutta siihen pitää varautua. Järjestelmä saa tehdä virheen kerran tai kahdesti, mutta sellainen tunne on aina kauden alussa, että tilanne ei ole hallinnassa, Sihvonen linjaa.

Osassa tapauksista on tulkittavissa, että taklaaja ei tiedosta tekonsa seurausta.

– Tämä kuvastaa sitä, että varomattomasti ja piittaamattomasti pelaavat pelaajat, joille asiaa ei ole terotettu, ikään kuin ajautuvat harmaalle vyöhykkeelle.

– En edelleenkään syytä yksittäisiä pelaajia, vaan viesti ei ole mennyt heille läpi. Kaikki neljä tilannetta olisi voitu välttää, jos olisi pelattu normaalisti. Yksikään tilanteista ei ollut millään tavalla pelin kannalta tarpeellinen.

Pelikiellot ja sanktiot

Sihvonen ei halua kohdentaa suurennuslasia mahdollisten pelikieltojen pituuksiin.

– Ollaan hankalalla tiellä, jossa eri seurojen kannattajat huutavat kuka mistäkin seurasta sai millaisen pelikiellon. Niitä odotetaan nyt liikaa. Sekin on irvokas keskustelu. Pelikieltojen pituus ja sanktiot eivät ole niitä viestejä, joita ensisijaisesti odotan Liigalta. Toki niidenkin on oltava rapsakat ja suhteessa Varakkaan kuuden ottelun pelikieltoon, mutta tärkeämpi viesti on se, että tämä arvoton näytelmä vihelletään poikki - ja heti, Sihvonen ärähtää.

– Jos Liiga ei nyt pysty asiaan selkeästi reagoimaan, yleisön on tehtävä se. Toki heidänkin joukossaan on valitettavasti heitä, joiden motiivi on jääkiekon aggressiivisuus. Tämä on kärjistys, mutta antaisin Liigalle kuukauden aikaa selvittää tilanteen, ennen kuin lähtisin perheeni kanssa katsomoon, Sihvonen sanoo.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja