Kalkkunakastike valmistuu nopeasti – poimi talteen helppo arkiruokaresepti

Kaappaus keittiössä -ohjelmassa valmistetaan herkullisia keittoja ja suussasulavaa jälkiruokaa.

Kaappaus keittiössä -ohjelmassa kokataan Jyväskylässä. Huippukokki Kari Aihisen johdolla valmistetaan sosekeittoa, kalkkunakastiketta ja uunibataatteja. Aterian kruunaa jälkiruoka. 

Kukkakaalikeitto

1 iso kukkakaali
Täysmaitoa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
Suolaa
Mustapippuria 

Leikkaa kukkakaalista nuput irti ja pilko tarvittaessa pienemmiksi. Silppua sipulit ja valkosipulit. Kuumenna kattilassa nokare voita. Kuullota kukkakaaleja sekä sipuleja muutama minuutti voissa, jonka jälkeen kaada päälle maitoa sen verran, että kukkakaalit juuri ja juuri peittyvät. Anna kiehua kypsäksi miedolla lämmöllä.

Safiran parempi kalkkunakastike

 

600 g kalkkunan sisäfileetä
Öljyä
1 tl curryjauhetta
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
5 dl kermaa 

Leikkaa kalkkunafileet suikaleiksi. Kuutioi sipuli ja pilko valkosipulikynsi. Kuumenna pannulla voita. Kun voi lakkaa vaahtoamasta, laita suikaleet pannulle ja ripottele niiden päälle curryjauhetta. Paista kullanruskeaksi ja siirrä hetkeksi odottelemaan toiseen kulhoon. Sulata taas pannulla voita ja lisää sipulit ja valkosipulinkynnet kuullottumaan pariksi minuutiksi, älä ruskista. Kaada taas kalkkunasuikaleet sipulin kanssa samalle pannulle ja lisää kerma. Anna kiehua kasaan noin 5-10 minuutin ajan.

Kanelilla ja vaahterasiirapilla maustetut uunibataatit

 

2 pientä tai yksi iso bataatti (kuori ja pilko)
Kanelia
1 rkl vaahterasiirappia
Suolaa
Mustapippuria
Tuoretta rosmariinia 

Laita uuni lämpenemään 185 asteeseen. Kuori ja pilko sillä välin bataatit. Kaada kulhoon 2 rkl öljyä ja 1 tl kanelia. Pyörittele bataattilohkot öljy-kaneliseoksessa, levitä pellille ja valuta päälle noin kaksi ruokalusikallista vaahterasiirappia. Ripottele päälle rosmariinia, suolaa ja rouhittua mustapippuria. Nosta pelti uuniin ja anna kypsyä noin puoli tuntia tai kunnes lohkot ovat pehmenneet.

Broileri-Wallenbergit

 

400 g broilerin jauhelihaa
3 dl kermaa
Suolaa
Pippuria
Kourallinen tuoreena pilkottua basilikaa 

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja muotoile massasta 2-3 cm paksuisia pihvejä. Ruskista pannulla reilusti voita ja paista pihvit kauniin kullanruskeiksi. Nosta pihvit pellille ja laita uuniin vielä noin 3-4 minuutiksi.

Kuhaa ja kantarellimuhennosta



1 litra kantarelleja putsattuna
1 sipuli
3 dl kermaa
Suolaa
Mustapippuria 

Kuumenna pannu ja laita siihen puhtaat halkaistut kantarellit. Paista kunnes sienistä ei enää irtoa nestettä. Lisää pilkottu sipuli ja freesaa eli paista kevyestimuutama minuutti. Kaada joukkoon kerma ja anna kiehua kasaan 5 minuutin ajan. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

1 kg kuhaa
Suolaa
Voita
Sitruunamehua 

Ripottele kuhafileiden pintaan suolaa. Kuumenna pannulla reilu nokare voita ja paista kuhafileet kauniin kullanruskeiksi molemmin puolin. Purista päälle sitruunamehua ja tarjoile kantarellikastikkeen kanssa.

Paahdetut punajuuret ja munakoisopyree

1 kg karkeaa merisuolaa
1 kg tuoreita punajuuria
0,5 dl rypsiöljyä
Tuoretta rosmariinia maun mukaan
Valkosipulinkynsiä kuorineen murskattuna
Folio päälle ja uuniin

Laita vuokaan karkeaa merisuolaa sen verran, että pohja peittyy. Kuori ja lohko tuoreet punajuuret. Kaada kulhoon rypsiöljy, tuore rosmariini ja kuorineen murskatut valkosipulinkynnet. Laita punajuurilohkot kulhoon ja kääntele niin, että kaikki punajuurilohkot ovat öljyssä. Levitä punajuuret suolapedille, laita folio vuoan päälle ja nosta uuniin 200 asteeseen noin tunniksi.

HUOM!! Punajuuri värjää helposti joten suojaa vaatteesi ja voit halutessasi käyttää suojahanskoja.

3 munakoisoa
Muutama kuorineen murskattu valkosipulinkynsi
1dl kookoskermaa
Suolaa
Mustapippuria 

Halkaise munakoisot pitkittäin ja tee leikkauspintaan muutamia viiltoja. Laita munakoisot vuokaan ja folio päälle. Nosta vuoka uuniin 200 asteeseen noin tunniksi. Kun munakoisot ovat pehmeitä kaiverra niistä sisukset kattilaan, mausta  ja hauduta hiljaisella lämmöllä noin viisi minuuttia. Kaada munakoisot ja kookoskerma blenderiin ja aja tasaiseksi.

Viimeistele annos paahdetuilla pähkinöilä ja siemenillä

Palsternakkakeitto

600 g palsternakkaa
2 sipulia
1 valkosipulinkynsi
Voita
Maitoa niin että palsternakat peittyvät
Suolaa
Mustapippuria 

Kuori, pese ja lohko palsternakat, silppua sipulit ja valkosipuli. Freesaa eli paista kevyesti palsternakkaa ja sipuleja voissa noin 10 minuutin ajan. Kaada sitten maitoa kattilaan niin että palsternakat juuri ja juuri peittyvät. Anna kiehua kunnes palsternakat ovat pehmeitä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada seos blenderiin ja aja tasaiseksi. Mausta ja lisää tarvittaessa suolaa ja maitoa.

Kantarelli-kaalipaistos

¼ kaalia
1 litra kantarelleja
Voita
Suolaa
Mustapippuria 

Pilko kaali sopivan kokoisiksi suikaleiksi. Putsaa kantarellit ja paista niitä kunnes sienistä ei enää irtoa nestettä. Laita pannulle reilu nokare voita ja nosta kantarellien sekaan kaalisuikaleet. Freesaa kunnes kaali hieman pehmenee. Mausta suolalla sekä mustapippurirouheella.

Tuore lakka vaniljaliemessä ja mascarponemousse

Kermaa
0,5 dl sokeria
1 rasia mascarpone-juustoa
1 dl sokeria
1 dl vettä
vaniljatangon siemenet 
1 Digestive keksejä
lakkoja (tai muita marjoja makusi mukaan ) 

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita siihen sokeri sekä mascarpone.

Laita pieneen kattilaan 1 dl sokeria, 1 dl vettä ja vaniljatangosta raaputetut siemenet. Lämmitä vettä liedellä sen verran, että sokeri liukenee. Kaada jäähtynyt liemi tuoreiden lakkojen sekaan.

Asettele kulhoon ensin pohjalle lakkaa, päälle nokare mascarponemousseja ja murustele pinnalle vielä digestive-keksejä.

Kaappaus keittiössä maanantaisin klo 20 MTV3-kanavalla ja mtv.fissä.

Lue myös:

    Uusimmat