Kalervo Kummola nostaa esiin huolen Suomen kotikisoista – onko IIHF sitoutunut heivaamaan Venäjän ulos jääkiekon MM-kisoista?

7:16
Maailman antidopingtoimisto Wada ilmoitti Venäjän sulkemisesta neljäksi vuodeksi maanantaina.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n varapuheenjohtaja Kalervo Kummola ei pitäisi Maailman antidopingtoimiston Wadan maanantaista päätöstä sulkea Venäjä ulos kansainvälisistä suurtapahtumista missään tapauksessa loppuun käsiteltynä – ainakaan joukkuelajien osalta.

Wada sulki Venäjän neljäksi vuodeksi MM- ja olympiatason kilpailuista kaikissa lajeissa, jotka toimivat sen antidopingsäännöstön alla. Taustalla on Venäjän järjestelmälliseksi katsottu dopingjärjestelmä sekä manipuloiduksi todistetut testitulokset, joita Venäjän antidopingtoimisto Rusada oli vuosia Wadalle toimittanut.

Yleisurheilun, maastohiihdon, uinnin ja kaikkien muiden yksilölajien lisäksi panna koskee samalla kaikkia joukkuelajeja. Jos Wadan päätös jää voimaan, voisi se sulkea Venäjän ulos esimerkiksi jalkapallon MM-kisoista 2020 sekä kaikista muista palloilun arvokisoista – mukaan lukien jalkapallon, koripallon, lentopallon ja jääkiekon olympia- ja MM-kisat.

Tässä piilee Kalervon Kummolan mukaan ongelma. Hän pitää varmana, että asiaa käsitellään vielä Urheilun vetoomustuomioistuimessa CAS:issa.

– Keskustelimme siitä eilen, mutta odotellaan nyt CAS:n päätöstä ja sen jälkeen katsotaan, mitä tehdään. On tämä joukkueurheilun kannalta vähän vaikeampaa kuin yksilöurheilun kannalta, Kummola huomauttaa MTV Urheilulle.

Toistaiseksi lajiliitoille on vielä varsin epäselvää, kuinka sitova Wadan ilmoitus kiellosta on. Voisiko siis yksittäinen lajiliitto livetä linjasta?

– No se on hyvä kysymys. Kyllä me olemme allekirjoittaneet monta vuotta sitten jonkun Wadan paperin, mutta se pitäisi lukea oikein erikseen, että mihin kaikkeen se sitoo, Kummola toteaa.

– Minun mielestäni se oli enemmän vain tähän testipuoleen sitova eikä näihin rangaistuksiin, hän pohtii.

Vaikutus myös Suomen MM-kisoihin 2022

Wadan päätös koskee myös arvokisojen myöntämistä Venäjälle sekä jo myönnettyjen kisojen siirtämistä muualle, mikäli se on laillisesti tai teknisesti mahdollista toteuttaa.

Venäjälle on myönnetty jääkiekon MM-kisat vuodelle 2023, mutta nykyisen kilpailukiellon puitteissa nämä kisat eivät vielä suoranaisesti ole vaarassa. Kummola kuitenkin muistuttaa, että ennen sitä on monet muutkin kisat ratkaistavana.

– Jos se nyt ihan oikeasti tapahtuu, niin kyllä se vaikuttaisi meidän omiin kisoihinkin, Kummola viittaa vuoden 2022 MM-kisoihin Tampereella ja Helsingissä.

– Uskon, että tässä nyt joku ratkaisu löytyy, mutta katsotaan nyt rauhassa. Ei tämä ole loppuun käsitelty asia ollenkaan.

– Jos tämä nyt jää voimaan, niin kyllä siinä varmaan käydään kaikki mahdollisuudet läpi, että he pelaisivat jollain muulla kuin Venäjän nimellä, mutta enpä mene eteenpäin liian aikaisin, Kummola pohtii.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja