Kova tuomio varmistui – Wada sulki Venäjän arvokisoista neljäksi vuodeksi

7:16
Videolla MTV Uutiset Live käsittelee dopingia.

Maailman antidopingkomitea Wada päätti Lausannen kokouksessaan sulkea Venäjän olympialaisista ja MM-kisoista neljän vuoden ajaksi. 

Venäläinen uutistoimisto TASS kertoi, että Wada on antanut kilpailukiellon. Wadan komitea perusti päätöksen Venäjän testitulosten manipulointiin ja todisteiden tuhoamiseen. 

Kielto koskee lajiliittoja, jotka ovat sitoutuneet kansainvälisen antidopingkomitean toimintaan. Venäjä ei saa niin ikään isännöidä kisoja.

Kielto tarkoittaa, ettei Venäjän kansallislaulua kuulla Tokion 2020 kesäolympialaisissa, Pekingin 2022 talviolympialaisissa eikä jalkapallon MM-kisoissa Qatarissa 2022. 

Venäjällä on ongelmia antidopingohjelman noudattamisessa jo pitkään. Vyyhti alkoi purkautua vuonna 2016, kun professori Richard McLaren julkaisi laajan raportin Venäjän laajasta ja systemaattisesta dopingin käytöstä. 

Wada on yrittänyt saada Venäjän antidopingtoimistolta Rusadalta käyttöönsä tietoja, mutta aineistoa on manipuloitu, ja niitä on toimitettu puutteellisena.  

Rusadalla on mahdollisuus valittaa päätöksestä 21 päivän ajan. Jos he eivät sitä hyväksy, urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS ratkaisee asian. 

Venäjän silti mukaan EM-kisoihin

Kansainvälinen olympiakomitea KOK on linjannut, että venäläisurheilijat voisivat edelleen osallistua arvokisoihin niin sanotun neutraalin lipun alla. 

Kaikkiaan 168 venäjäisurheilijaa kilpaili neutraalin lipun alla vuoden 2018 talviolympiakisoissa Pyeongchangissa. 

Kiellosta huolimatta Venäjä voi osallistua ensi vuonna järjestettäviin jalkapallon EM-kisoihin. Yksi pelipaikkakunnista on Pietari, jossa Huuhkajatkin pelaa. 

Selityksenä on BBC:n mukaan, että antidopingsäännöksissä Euroopan jalkapalloliittoa Eufaa ei lasketa "pääjärjestäjiin". 


Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja