Kaksi vartin liikuntahetkeä riittää – opi säännöllisen treenaamisen salaisuus!

Miksi liikuntaharrastuksen aloittaminen on niin vaikeaa? Personal trainer kehottaa pohtimaan syitä siihen, miksi liikuntaharrastus ei maistu – tai miksi into päättyy aina alkuinnostukseen.

– Moni lykkää tai siirtää huomaamattaan omasta hyvinvoinnistaan huolehtimista erilaisin tekosyin. Liikkuminen on ihan oikeasti kivaa ja helppoa, kun sitä tehdään oikeista syistä ja oikealla tavalla, Tuukka Linjala toteaa.

Personal trainer ja Meal My Day -nettipalvelun perustanut Linjala on mielissään siitä, että lukuisat suomalaiset elvyttävät liikuntaharrastuksiaan vaihtuvan vuoden myötä. Jos liikuntainnostuksen saavuttaminen tuntuu kuitenkin vaikealta tai treenaaminen alkaa maistua puulta, kannattaa jo etukäteen huomioida liikuntaharrastusten sudenkuopat.

Neljä tärkeää sääntöä – näin ylläpidät liikunnallista elämäntapaa

1. Ole ylpeä itsestäsi. Muista, että liikut ensisijaisesti itseäsi varten. Anna itsellesi paras mahdollinen lahja huolehtimalla terveydestäsi ja hyvinvoinnistasi.

2. Arkiliikunta lasketaan myös liikunnaksi! Jokainen otettu askel tukee onnistumistasi entistä liikunnallisemmassa elämäntavassa. Et tarvitse välttämättä uusia välineitä tai kuntosalikorttia – eikä treenaamisen tarvitse aina olla hikiliikuntaa.

3. Ole rohkea, kokeile uusia liikuntamuotoja ja hae ammattilaisen apua siihen tarvittaessa. Etsi rohkeasti uusia puolia itsestäsi ja ylläty, kuinka mahtavalta niiden löytäminen tuntuu.

4. Älä lykkää aloittamista. Tämä on se päivä!

Älä arvostele itseäsi etukäteen

Moni rakentaa liikuntaharrastusten tielle huomaamatta ongelmia, jotka olisi todellisuudessa äärimmäisen helppo ratkaista, kun niitä pohtisi itsensä kanssa rehellisesti. Yksi näistä sudenkuopista on huono itsetunto, jonka varjolla on helppo keksiä tekosyitä liikuntaharrastuksen aloittamisen sijaan.

– Mitä sitten, jos esimerkiksi hikoilet ja muutut punaiseksi treenatessasi? Sehän tarkoittaa, että treenaat täysillä ja aineenvaihduntasi toimii. Kaikki eivät todellakaan tuijota ja naura muiden suorituksille, niin kuin moni ajattelee, Linjala muistuttaa.

Anna liikunnalle mahdollisuus helpottaa kiirettä ja stressiä

Kiire, stressi sekä lapsiperheen hektinen arki ovat yleisiä syitä siihen, että liikuntaharrastuksen aloittaminen tai elvyttäminen tuntuu vaikealta. Hektisen arjen sudenkuoppaan ei kuitenkaan kannata langeta.

Liikunta antaa terveyden parantamisen ja ylläpitämisen lisäksi parhaimmillaan energiaa, motivaatiota, puhtia – sekä paremman itsetunnon.

– Jo kaksi viidentoista minuutin mittaista liikuntahetkeä kotona esimerkiksi kuntopiirin muodossa tai aktiivinen leikki ulkona lasten kanssa on kunnioitettavaa – ja hyödyllinen saavutus arjen kiireessä. Kannattaa myös muistaa, että lapset haluavat ja ansaitsevat ennen kaikkea niin fyysisesti kuin psyykkisesti terveen äidin ja isän, Linjala toteaa.

Koululiikunnan traumat kannattaa unohtaa

Toisilla muistot koululiikunnasta kiiltelevät kultaisina muistoina vieläkin kodin palkintokaapissa. Monille on kuitenkin jäänyt traumoja liikuntatunneista, joille valittujen lajien kavalkadi ei ollut omaan mieleen.

Jos muistot liikuntatunneista jarruttavat vielä aikuisenakin uuden harrastuksen aloittamista, kehottaa Linjala antamaan treenaamiselle uuden mahdollisuuden.

– Aikuisena jokainen itse vaikuttaa siihen, mitä tekee, eikä kenenkään tarvitse osata telinevoimistella tai jäädä viimeiseksi, kun valitaan joukkuetta. Sinä olet oma joukkueesi, etkä tarvitse muita, Linjala kannustaa.

Treenivinkit videolta!


1:13

Tästä musiikkia liikuntahetkeen!


Lähde: Resepti- ja ruokapäiväkirja Meal My Day

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja