Mainos

Kaksi nuorta vangittu tuoreista katuryöstöistä – syksyllä heitä syytettiin näistä

Helsingin käräjäoikeus on vanginnut 16- ja 17-vuotiaat pojat kuun vaihteessa tapahtuneista ryöstöistä.

Molempia epäillään todennäköisin syin kolmesta ryöstöstä, joihin liittyi väkivaltaa tai sillä uhkaamista. Ryöstöt tapahtuivat Ala-Malmilla, Oulunkylässä ja Puistolassa juna-asemien läheisyydessä 30. tammikuuta ja 2. helmikuuta välisenä aikana.

Uhrit olivat 14–17-vuotiaita poikia. Kahta heistä lyötiin päähän, yksi pääsi pakenemaan uhkaavasta tilanteesta. Kaikilta varastettiin puhelin.

Ryöstötausta jo syksyltä

Poliisi kertoi viime viikon lopulla, että valvontakameratallenteiden perusteella nyt vangitut pojat ovat samoja, jotka osallistuivat paljon julkisuutta saaneisiin ryöstöihin syksyllä.

Laajaa ryöstövyyhtiä, jossa oli yli kymmenen vastaajaa, käsiteltiin syksyllä Helsingin käräjäoikeudessa. Nyt vangittuina olevaa kahta poikaa syytettiin tuolloin muun muassa ryöstöistä ja varkauksista. Tuomiot asiassa tulevat huhtikuussa.

Yksi ryöstöistä tapahtui syyttäjän mukaan Helsingin Myllypurossa syyskuussa. Poikien epäillään seuranneen uhriaan metroasemalta ja lyöneen häntä yllättäen takaapäin päähän. Sen jälkeen heidän epäillään lyöneen uhriaan useita kertoja kylkeen, käsivarsiin ja selkään. Tässä ryöstössä pojat ehtivät saada saaliikseen uhrin iPad-tablettitietokoneen. 

Toinen ryöstö tapahtui myös syyskuussa, mutta tällä kertaa Helsingin Alppipuistossa. Nyt joukossa oli syyttäjän mukaan ollut useampia, tuntemattomiksi jääneitä henkilöitä.

Joukon epäillään vaatineen rahaa uhrilta, joka oli oman kertomansa mukaan juuri ryöstetty. Uhria ei kuitenkaan ollut uskottu ja hänet oli kaadettu maahan. Uhrin taskut oli tutkittu ja maassa makaavaa uhria oli samaan aikaan potkittu. Saaliiksi joukko sai tällä kertaa uhrin kotiavaimet, jotka löytyivät myöhemmin tapahtumapaikan läheisyydestä.

Myöntävät pääosin

Näiden syytteiden lisäksi 16-vuotiasta poikaa syytettiin syksyn vyyhdissä myös ryöstön yrityksestä, lievästä pahoinpitelystä ja varkaudesta. Ryöstön yritys tapahtui Alppipuistossa samana iltana kuin kaksikon yhdessä tekemä onnistunut ryöstö.

Syyttäjän mukaan 16-vuotias oli toisessa nuorisoporukassa yrittänyt ryöstää teinipojalta kellon. Uhrin kuitenkin onnistui paeta paikalta, mutta sitä ennen joukkio ehti kaataa uhrin kahdesti maahan ja lyödä tätä päähän.

Syytteet lievästä pahoinpitelystä ja varkaudesta puolestaan liittyvät lokakuussa tapahtuneeseen juttuun, jossa 16-vuotiaan epäillään varastaneen teinipojalta matkapuhelimen ja tarttuneen tätä rinnuksista kiinni varkauden yhteydessä.

Varkauden jälkeen 17-vuotiaan epäillään uhanneen uhria sanallisesti väkivallalla. Häntä syytetään asiassa laittomasta uhkauksesta.

16- ja 17-vuotiaat pojat ovat myöntäneet teot pääosin poliisin esitutkinnassa. Heitä syytetään rikoksista nuorina henkilöinä. Syksyllä pojat olivat iältään 15- ja 16-vuotiaita.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.