Kaksi jogurttihyökkäyksen kohteeksi joutunutta naista pidätettiin Iranissa – tilanteeseen puuttuneelle kauppiaalle varoitus

Kaksi jogurttihyökkäyksen kohteeksi joutunutta naista pidätettiin Iranissa 1:23
Video: Naisiin kohdistunut hyökkäys tallentui kaupan valvontakameraan.

Kaksi iranilaisnaista on pidätetty sen jälkeen, kun mies heitti heitä kaupassa jogurtilla. Tapaus on herättänyt huomiota maassa, jossa yhä useampi nainen uhmaa hallinnon tiukkaa huivipakkoa.

Videolla kaksi naista jonottaa ruokakaupan jonossa, nuorempi ilman huivia, kun paikalle saapuu mies, joka puhuu ärtyneen näköisesti huivittomalle naiselle. Hetken päästä mies nappaa hyllystä jogurttipurkin ja heittää sisällön heidän päällensä.

Kaupan miespuolinen myyjä puuttuu tilanteeseen ja ohjaa miehen ulos kaupasta.

Iranin viranomaiset ovat pidättäneet videolla näkyvän äidin ja tyttären, jotka joutuivat miehen hyökkäyksen kohteeksi Shandizin kaupungissa, Iranissa.

Pidätyksen syyksi on kerrottu Iranin pukeutumissääntöjen rikkominen.

Myös naisten kimppuun käynyt mies on BBC:n mukaan pidätetty "julkisen rauhan häiritsemisestä". Viranomaiset antoivat kaupan myyjälle varoituksen, ja hänen kauppansa suljettiin väliaikaisesti.

Hallinnon kova linja jatkuu

Iranissa päähuivin eli hijabin käyttö on naisille lain mukaan pakollista, ja tätä painotti myös maan presidentti Ebrahim Raisi kommentoidessaan tapausta lauantaina.

– Vaikka joku ei jostain syystä uskoisi hijabin käyttöön, halukkuus noudattaa lakia on kuitenkin se, mikä tekee yhteiskunnasta laillisen.

Irania kuukausia ravistelleet mielenosoitukset alkoivat viime vuoden syyskuussa, kun huivittomuuden vuoksi pidätetty 22-vuotias Masha Amini menehtyi ollessaan paikallisen siveyspoliisin huostassa. Sosiaalisessa mediassa on levinnyt yhä useampia videoita, joissa naiset uhmaavat huivisääntöjä.

Iranin hallinto ei kuitenkaan ole näyttänyt protesteista hätkähtävän, vaan jatkaa tiukkaa linjaansa. Tuhansia ihmisiä on pidätetty ja ainakin neljä kuolemantuomittua on teloitettu.

Iranin korkeimman oikeuden puheenjohtaja Gholam-Hossein Mohseni-Eje'i on julkisissa puheissaan kehottanut miehiä haastamaan julkisesti naisia, jotka kulkevat ilman huivia.

Mohseni-Eje'i on myös uhannut asettavansa huivittomat naiset syytteeseen "ilman armoa".

Katso myös: Tyttökouluissa kymmeniä myrkytystapauksia Iranissa – tytöt jakavat myrkytyskokemuksiaan: "En voi kävellä"

Iranilaistytöt jakavat myrkytyskokemuksiaan: "En voi kävellä" 0:41

Lue myös:

    Uusimmat