Kaksi ihmistä kuoli turmassa Airistolla: Iso huvivene ajoi pienemmän purjeveneen perään – asiantuntijan mukaan veneilykulttuuriin pesiytynyt "holtitonta ajotyyliä"

3:39
Tämä kaikki Airiston veneturmasta tiedetään.

Onnettomuustutkintakeskus OTKES on aloittanut virallisen tutkinnan Airiston viikonloppuisesta turmasta. Kahden veneen törmäyksessä Saaristomerellä kuoli kaksi purjeveneessä matkannutta miestä. Toinen osapuoli oli suurikokoinen moottorivene.

Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi kertoo, että tällä hetkellä vaikuttaa siltä, ettei onnettomuus johtunut veneiden teknisistä tai muista vioista.

– Siltä se vaikuttaa. Silloin keskeistä meidän vinkkelistä on, miten näitä veneitä ajettiin, hän kertoo.

"Suuri huvivene, jonka ohjailu ei ole yksinkertainen asia"

Selvitettäväksi tulee muun muassa, millaisin edellytyksin veneitä on ajettu ja millainen osaaminen osapuolilla on ollut. Jälkien perusteella moottorivene oli ajanut purjeveneen perään.

– Toinen oli hyvin suuri huvivene, jonka ohjailu ei ole ihan yksinkertainen asia. Olen aivan varma siitä, että tästä löytyy opiksi otettavaa, hän toteaa.

Tutkinnassa selvitetään myös pelastustoimintaa. Nurmi painottaa, että pelastustoimien tutkiminen ei tarkoita, että jokin olisi mennyt huonosti, vaan tarkoituksena on löytää kehityskohteita haastavista pelastusolosuhteista.

– Kannattaa ottaa se oppi, mikä on saatavissa, hän kertoo.

Nurmi: Veneilykulttuuriin pesiytynyt "holtitonta ajotyyliä"

Purjeveneessä oli kyydissä yhteensä kuusi ihmistä, joista osa lapsia, joten turmassa oli potentiaalia myös pahempaan. Nurmi toteaa, että turma on erittäin traaginen tapahtuma.

Hän muistuttaa, että melkein päivälleen vuosi sitten lähes samassa paikassa sattui toinen vakava veneonnettomuus, joka alkutietojen perusteella muistuttaa hieman nyt tapahtunutta haveria. Siinä keskeistä oli se, että toista venettä kuljettaneiden tilannenopeus oli liian suuri ja tähystys oli hoidettu puutteellisesti.

Nurmen mukaan vastaavat tapaukset ovat harvinaisia, mutta vaaratilanteista tapahtuu veneillessä tämän tästä.

– Nykyään on kaikennäköisiä teknisiä merenkulun apuvälineitä. Ehkä luotetaan liikaa niihin, ja hyvä merimiestaito ja -tapa on kadonnut, Nurmi pohtii.

Nurmesta suomalaisessa veneilykulttuurissa olisikin parantamisen varaa.

– Tuolla on isoja, nopeita veneitä, jotka ajavat aika erikoisella tavalla, lähellä ja aaltoja aiheuttaen. Aika paljon on holtitonta ajotyyliä, hän toteaa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja