Kaisa Mäkäräinen ristiriitaisin tuntein uuteen kauteen: "Vähän vire hävisi"

Kaisa Mäkäräinen MTV Urheilun erikoishaastattelussa: kertoo Jari Isometsälle urastaan ja tulevasta kaudesta 31:27
Videolla Kaisa Mäkäräinen MTV Urheilun erikoishaastattelussa.

Suomalaisen ampumahiihdon suuri ja ainakin toistaiseksi vielä myös varsin yksinäinen suuruus Kaisa Mäkäräinen aloittaa jälleen kerran sen tutun ruljanssin, kun Ruotsin lajimekassa Östersundissa starttaa lauantaina maailmancup-kausi 2019–20.

Cup-debyyttinsä lopputalvesta 2005 tehnyt joensuulainen ei vaikeuksien ja MM-pettymyksen sävyttämän viime kauden jälkeen joutunut pohtimaan, vieläkö sitä jaksaisi välillä uuvuttavankin matkustelevaa talvea.

–  Koko ajan tuntui, ettei tuollaiseen kauteen voi lopettaa. Mutta voihan toki olla, että tästä kaudesta tulee vielä huonompi, hyväntuulinen Mäkäräinen kertoo puhelimitse Östersundista.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Hankaluuksia valmistelujaksolla

Viime kausi päättyi huonoimpaan cup-kokonaissijaan (7:s) sitten talven 2010, joten ei ihme, että motivaatiota piisasi jatkoon. Lähtökohdat eivät kuitenkaan ole ihan ihanteelliset, sillä Mäkäräisellä oli hankaluuksia valmistelujaksolla kohti kautta.

–  Syyskuun alusta alkaen on ollut vaihtelevampaa. Hyviäkin harjoituspäiviä on ollut, mutta paljon myös huonoja päiviä. Ei siinä mitään niin dramaattista ole, mutta vähän vire hävisi, Mäkäräinen kertaa viime kuukausiaan.

Viime kautta sotkivat osaltaan vaikeudet ammunnassa. Mäkäräisen osumaprosentti putosi edellisestä, cup-kokonaisvoittoon päättyneestä kaudesta roimasti sekä makuu- että pystypaikalla. Ammuntaa onkin nyt työstetty lujasti, mutta ei vaikeuksitta.

–  Aseen kanssa oli ongelmia. Sitä on käytetty jo vuosikaudet, ja ongelmien syyn löytämisessä menee aikaa. Jouduttiin vaihtamaan osia, ja myös asennon kanssa tehtiin muutoksia. Tuollaiset muutokset tuntuvat aina, sotkevat ampumista pitkänkin aikaa. Mutta nyt ongelmat on ratkaistu, ja välineet ovat taas kunnossa, Mäkäräinen kertoo.

Tuttuja lähti, kilpailua riittää silti yllin kyllin

Tammikuussa 37 vuotta täyttävä Mäkäräinen on selättänyt hankaluuksia läpi uransa, ja uskoa riittää, että niin käy nytkin. Kiertueen kokenein on valmis haastamaan muut, jälleen kerran.

–  Kovia kilpailijoita riittää, vaikka Anastasija Kuzmina ja Laura Dahlmeier lopettivatkin. Italialaiset, norjalaiset, tshekit, saksalaiset, ruotsalaiset, eikä venäläisiäkään voi unohtaa, cupin lauantaina sekaviestillä avaava ja sunnuntaina henkilökohtaisen cup-taipaleen sprintillä aloittava Mäkäräinen toteaa.

–  Toivotaan, että miekin pystyn räpiköimään muiden mukana. Ja heittämään kapuloita heidän rattaisiin, kolminkertainen maailmancupin kokonaisvoittaja myhäilee vielä.

Virettä tuohon nostaa ja sitä kiusanhenkeä eli stressiä loiventaa puoliso Jarkko Siltakorven paluu kokopäiväisesti maajoukkueen huoltoporukkaan.

–  Olen onnellinen, että voin keskittyä täysin omaan tekemiseen eikä kalustokuvioihin tarvitse nyt osallistua niin paljon kuin viime kaudella. Stressiä varmaan helpottaa, joo, mutta en tiedä takaako tuo niin paljon liukkaampia suksia, Mäkäräinen nauraa.

Lue myös:

    Uusimmat