Kainuussa ei pitkään ollut yhtään koronatartuntaa – yksi ravintolatapaaminen muutti kaiken: kymmeniä tartuntoja, kaikkia altistuneita ei voida jäljittää

8:31
Tuore kysely: Korona ahdistaa nuoria ja aiheuttaa jopa itsetuhoisia ajatuksia – näin itsestään voi pitää huolta.

Kainuussa todetut koronatartunnat ovat kaikki peräisin ravintolakokoontumisesta maaliskuun puolessa välissä. Pitkään ilman tartuntoja pysytelleessä Kainuussa on todettu 30 koronavirustartuntaa.

Kainuun soten pandemiapäällikkö, ylilääkäri Olli-Pekka Koukkari kertoo Kainuussa todettujen koronatartuntojen olevan kaikkien joko suoraan tai jatkotartuntana peräisin kokoontumisesta ravintolassa Vuokatissa, Kainuussa 14.3.

– 30 henkilöä on saanut tartunnan täällä Kainuussa, jossa heidät on myös diagnosoitu. Osa heistä on kuitenkin ulkopaikkakuntalaisia, eivätkä tartuntoina tilastoidu Kainuuseen, Koukkari sanoo.

14.3 Vuokatissa piti olla myös Vuokatti-hiihto, joka oli kuitenkin koronan takia peruttu.

– Iltatapaamisella ravintolassa ei ole mitään muuta tekemistä hiihdon kanssa kuin ajallinen yhteys. Ihmisiä kokoontui verrattain paljon ravintolassa, ja sieltä tämä epäonninen tapahtuma alkoi. Osa sai tartunnan suoraan sieltä ja niiden myötä on löydetty jatkotartuntoja ympäri Kainuuta.

Koukkari sanoo, että osa tartunnan saaneista on parantunut ja osa yhä sairaana. Kukaan heistä ei ole menehtynyt tautiin. Yksityisyydensuojan vuoksi Koukkari ei kerro, onko kukaan heistä sairaalassa.

Kaikkia ravintolassa olleita ei Koukkarin mukaan voida jäljittää. Vain oireita saaneet ovat tulleet ilmi. Mahdollisia muita Vuokatissa tartunnan saaneita ei sen enempää selvitetä.

– Jos jollakulla on oireita ja hänellä on tiedossa yhteys ravintolatapaamiseen Vuokatissa, niin testauskynnys on silloin matala. Laajamittaiseen testaukseen ei ole mahdollisuuksia.

Tartuntojen leviämisestä Vuokatista kertoivat ensimmäisenä Kainuun Sanomat ja Yle.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja