Kailajärvelle vaaditaan yhä viiden vuoden vankeustuomiota

WinCapitan päähaaran oikeudenkäynnissä on edetty loppulausuntovaiheeseen. Normaalin käytännön mukaan ensimmäisenä loppulausuntonsa antaa syyttäjä.

Syyttäjä vaatii sijoitusklubi WinCapitan perustajalle viiden vuoden vankeusrangaistusta ehdottomana. Kailajärven avustajana toimineelle naisystävälle syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta.

Kihlakunnansyyttäjä Mika Appelsinin syyte törkeästä petoksesta koskee sitä, annettiinko WinCapitan toiminnasta väärää tietoa, jonka perusteella klubiin on tehty sijoituksia ja joku on saanut siitä taloudellista hyötyä.

- Klubi antoi ymmärtää, että klubi käy voittoisaa valuuttakauppaa. Monet ymmärsivät signaalijärjestelmän siten, että siitä pystyi seuraamaan kaupankäyntiä. Tappioita oli vähän, silloin tällöin, uskottavuuden nimissä. Valuuttakauppa näytettiin voitollisena, vaikka sitä ei missään vaiheessa käyty, syyttäjä Appelsin toisti.

Syyttäjän sivusi kirjallisia todisteita, joissa netissä henkilöille oli kerrottu klubin sijoittavan ainakin osan saamastaan tulosta valuuttakauppaan. Tuottoja maksettiin todellisuudessa ihmisten tekemistä sijoituksista.

- Kailajärvi kertoi oikeudessa että sijoitukset (valuuttakauppaan) oli tarkoitus tehdä tulevaisuudessa. Hän puhui futuurissa. Henkilöt luulivat, että heille puhutaan preesensissä.

- Automaattinen järjestelmä ei ilmestynyt milloinkaan. Tutkintavankeuden jälkeen hän sai kaikki elementit takaisin käyttöönsä, tietokoneen ja aineiston, Appelsin jatkoi.

Vantaan käräjäoikeus on kuullut tämän jutun yhteydessä noin 90 henkilötodistajaa. Syyttäjän mukaan monet ovat hyväksyneet, että heitä on petetty. Moni koki, että kyseessä oli selkeä sijoitus, jossa "minä sijoitan ja klubi feidaa".

- Tavallisten ihmisten tietämättömyys helpotti osallisuutta peleissä. Ei ole tarvetta tietää, mistä tuotot tulevat, kunhan ne vaan tulevat.

Oikeudessa myös syytteessä oleva Kailajärven naisystävä on kertonut erehtyneensä WinCapitasta. Syyttäjä kysyykin, oliko kenelläkään muulla kuin Kailajärvellä ollut oikeaa tietoa klubin toiminnasta.

Kupla, joka puhkesi

Syyte rahankeräysrikoksesta perustuu epäilyyn, että WinCapita olisi ollut laiton pyramidipeli, jossa tuotot koostuivat uusien jäsenten maksuista. Syyttäjän mukaan rikos on tehty yleisöön, ennalta määrittelemättömään joukkoon vetoamalla.

Syyttäjä antaa tässä syytekohdassa erityistä painoarvoa Kailajärven veljelleen kirjoittamalle , missä Kailajärvi kirjoittaa kuplasta, joka puhkesi.

- Käsitykseni mukaan kirje kuvaa erityisen hyvin toiminnan luonnetta ja Kailajärven toimintaa. Kupla, joka paisui. Siitä tuli paljon isompi, mitä hän aluksi luuli.

Syyttäjän mukaan toiminta perustui pyramidille, monitasoiselle järjetelmälle jo GiiClubin aikana vuonna 2003.

- Toiminta säilyi samanlaisena. Tuotto tuli samalle tilille, josta jäsenilleen kotoutettiin rahaa sitä mukaan, kun sitä saatiin uusilta jäseniltä tai lisää vanhoilta jäseniltä, Appelsin totesi.

Puolustuksen mukaan WinCapita ei ollut pyramidihuijaus. Kailajärven avustaja Raine Sorsan mukaan mukaan klubin ansaintamahdollisuudet olisivat voineet olla tulevaisuudessa moninaiset.

Valuuttakauppaa oli tarkoitus käydä, kun automaattinen valuuttakauppajärjestelmä olisi valmis. Puolustuksen loppulausunto on vuorossa torstaina.

- Me esitämme silloin uutta tietoa, Sorsa sanoi valottamatta lausuntonsa sisältöä sen enempää.

Katso Johanna Tuurin juttu (Seitsemän uutiset 14.6.2011)

Lue myös:

    Uusimmat