Kahvi vai tee – kumpi laihduttaa tehokkaammin ja on terveellisempää?

Jotkut vannovat aamukahvin, toiset haluavat kupillisen teetä. Makuasioista ei voi kiistellä, mutta onko jompikumpi juoma terveellisempää kuin toinen?

Sekä kahvilla että teellä on todettu olevan monenlaisia terveyshyötyjä. Tutkimusten perusteella vaikuttaisikin siltä, että juomien terveellisyys ja niiden antamat hyödyt riippuvat niiden käyttötarkoituksesta.

1. Kun tarvitset piristystä

Tutkijoiden mukaan keho tunnistaa kofeiinin vaikutuksen noin kymmenessä minuutissa. Kofeiini vapauttaa kehossa hormoneja, jotka pitävät sinut aktiivisena ja nostavat sydämen lyöntien tiheyttä sekä verenpainetta. Saadaksesi 100 milligrammaa kofeiinia, sinun täytyy juoda joko 1,25 desilitraa kahvia tai 6,25 dl vihreää teetä. Kahvi on siis parempi vaihtoehto silloin, kun tarvitset piristystä.

2. Kun haluat pysyä terveenä

Vuonna 2009 tehty tutkimus osoittaa, että noin 4 kuppia kahvia päivässä juovat ihmiset sairastuvat 30 prosenttia epätodennäköisemmin tyypin 2 diabetekseen. Erään tutkimuksen mukaan kahvin juonti vähentää myös riskiä ihosyöpään.

Vihreällä teellä on niin ikään runsaasti terveyshyötyjä. Vihreän teen antioksidantit suojelevat immuunijärjestelmää. Vihreän teen on todettu myös ehkäisevän paksusuolen syöpää.

3. Kun yrität laihtua

Kofeiinin on todettu vähentävän hieman ruokahalua, mutta kahvi ei kuitenkaan ole laihduttajan paras juoma.

Vihreällä teellä on sen sijaan teelaaduista suurimmat terveysvaikutukset ja siksi sen ainesosia on käytetty myös lääkeaineiden kehittämisessä. Vihreän teen on todettu auttavan painonpudotuksessa sen aineenvaihduntaa kiihdyttävien ominaisuuksien takia.

4. Kun haluat kasvattaa lihaksiasi

Vihreä tee polttaa ehkä rasvaa, mutta kahvista voi sen sijaan olla apua lihaksen kasvatuksessa. Kahvin juonti ennen treeniä voi tutkimuksen mukaan pidentää ja parantaa suoritusta. Kahvin sisältämä kofeiini stimuloi lihaksia ja se voi edesauttaa tekemään enemmän toistoja.

5. Kun haluat paremman fiiliksen

Kahvi voi piristää oloasi, mutta teellä on myös rauhoittava vaikutus. Tutkimusten mukaan ihminen voi tuntea olonsa paremmaksi pelkästään haistamalla jasmiini- tai laventeliteetä.

Lähde: Men's Health

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat