Kahden pienen lapsensa murhasta syytetty isä saapuu oikeuden eteen Rovaniemellä

Rovaniemen perhesurmatalon takapihalle sytytetty kynttilöitä ja tuotu pehmoleluja – tältä alueella näyttää 1:07
MTV Uutiset Live vieraili Rovaniemellä perhesurman jälkeen. Tältä tapahtumapaikan lähistöllä näytti.

Lapin käräjäoikeus alkaa tänään puida kahden pienen lapsensa murhasta syytetyn miehen tapausta. Käräjiä käydään suljettujen ovien takana.

Noin 40-vuotiaan miehen epäillään surmanneen kaksi alle kouluikäistä lastaan Rovaniemellä 12. elokuuta 2021.

Poliisi kertoi aiemmin, ettei tapaukseen uskota liittyvän muita ihmisiä. Mies on ollut tutkintavankeudessa viime elokuusta saakka.

Tapauksesta tiedetään niukasti, sillä poliisi ei jutun esitutkintavaiheessa suostunut avaamaan henkirikosepäilyn taustoja tai tarkempia yksityiskohtia.

Poliisi vetosi jutun arkaluontoisuuteen.

Asianomistaja vaati salaista käsittelyä

Samasta syystä myös jutun asianomistaja, eli kuolleiden lasten toinen vanhempi on vaatinut, että oikeudenkäynti käytäisiin kokonaan suljettujen ovien takana ja oikeuden asiakirjat määrättäisiin salaisiksi. Käräjäoikeus ei ole tähän suostunut, vaan päätti viime viikolla, että oikeudenkäynti ja asiakirjat olisivat ainakin tietyiltä osin julkisia.

Tiedotusvälineet eivät kuitenkaan pääse seuraamaan asian käsittelyä tänään, sillä käräjäoikeuden julkisuusratkaisu ei ole vielä lainvoimainen, eli siihen voi hakea muutosta hovioikeudesta. Käräjäoikeus päätti, ettei julkisuusratkaisua saa panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman.

Oikeudenkäyntiä ei Lapin käräjäoikeuden mukaan voi lykätäkään julkisuuspäätöksen lainvoimaa odotellessa, koska lastensa murhista syytetty mies on vangittuna, ja oikeudenkäynnin on alettava kahden viikon kuluttua syytteen nostamisesta. Oikeutta istutaan nyt siis käräjäoikeuden kannasta huolimatta suljettujen ovien takana.

Tapauksen yksityiskohdat avautuvat todennäköisesti vasta myöhemmin.

Jos käräjäoikeuden julkisuusratkaisuun ei tule muutosta hovioikeudesta, ainakin henkirikosjutussa annettava tuomio on osin julkinen. 

Lue myös:

    Uusimmat