Rovaniemeläiset järkyttyivät kahden pikkulapsen kuolemasta – surmatalon takapihalle tuotu kynttilöitä ja pehmoleluja: "Tämä on hirveä tragedia"

Rovaniemen perhesurmatalon takapihalle sytytetty kynttilöitä ja tuotu pehmoleluja – tältä alueella näyttää 1:07
Katso video: Tältä Rovaniemen perhesurmatalon edustalla näyttää.

Suru on vallannut Rovaniemen.

Rovaniemellä viime viikolla tapahtunut perhetragedia, jossa kaksi alle kouluikäistä lasta sai surmansa, puhuttaa ja järkyttää paikallisia.

MTV Uutiset vieraili Rovaniemen Korkalonrinteellä sijaitsevalla Tapiolan asuinalueella. Surma tapahtui alueella sijaitsevan kerrostalon yksityisasunnossa.

Paikallisille valkeni jo varhain viime torstaina, että jotain pahaa oli tapahtunut. MTV Uutisten haastattelema lähistöllä asuva mies kertoo, että hän havaitsi tuolloin runsaasti poliisiautoja talon edustalla.

– Poliisiautojen määrästä ja poliisin rikostutkinta-autosta tiesin, ettei tässä ole kyse jostain pienestä, kuten huumerikoksesta, mies sanoo.

Myös MTV:n jututtama naapuri kertoo, että hän näki poliiseja ja ambulansseja viedessään lapsiaan kouluun. Hän ei halunnut kommentoida tapahtunutta tarkemmin.

– Tämä on hirveä tragedia, mies toteaa.

Epäilty tekijä, eli lasten isä, on poliisin pidättämä. Hänet vangittiin viime perjantaina. 

Kukkia, kynttilöitä ja pehmoleluja

Vain parin kilometrin päässä keskustasta sijaitsevassa rovaniemeläislähiössä vallitsee rauhallinen tunnelma perjantaina iltapäivällä.

Talon takapihalla sijaitseva yleinen leikkipuisto kuitenkin kertoo alueella tapahtuneesta tragediasta. Leikkipuistoon on tuotu runsaasti kukkia, kynttilöitä ja lasten pehmoleluja.

Erääseen kynttilään on kirjoitettu viimeinen säe Kalervo Hämäläisen Lapin äidin kehtolaulusta.

Räiske pohjanloimujen,

tuisku, viima tuulien,

kehtolaulua vain on ne Lapin lapselle

Toisessa viestissä, joka on jätetty kynttilän yhteyteen, toivotetaan voimia omaisille ja läheisille. Osan kynttilöiden liekki on jo sammunut, toisten liekin voima lepattaa yhä.

Puistosta poispäin kävelee äiti, isä ja nuori poika. Äidin silmistä näkee tuskan ja murheen. Hänen hiljainen vastauksensa kertoo, ettei hän halua kommentoida tapausta.

”Missä oli apu ennen tätä?

Eräs lähellä asuva vanhempi nainen pohtiikin MTV:lle, kuinka vaikeaa äideille ja isille on kertoa nuorille lapsille tapahtuneesta.

– Meidän lapsemme ovat jo aikuisia, mutta kuinka vanhemmat voivat kertoa tästä? Kun miettii vaikka naapureiden lapsia tuossa talossa, että heidän leikkikaverinsa eivät tule enää leikkimään, nainen pohtii.

Hän kiittelee tapauksen jälkeen tarjottua kriisitukea ja -apua rovaniemeläisille. Mieleen juolahtaa kuitenkin kysymys, olisiko jotain voitu tehdä toisin jo ennalta?

– Minulle herää se kysymys, että missä on ollut tuki ja apu ennen tätä itse tekoa? Sitä tässä pohdin, että aina puhutaan kriisin jälkihoidosta ja -avusta, mutta missä oli apu ennen tätä tapausta? nainen sanoo.

Hänen seurassaan oleva mies huomauttaakin, että apua tulisi tarjota erityisesti elämän kriisitilanteissa. Miehen mukaan on puhuttu, että lasten isä olisi kohdannut vastikään erotilanteen.

– Erityisesti elämän erilaisissa kriisitilanteissa pitäisi pystyä tukemaan entistä paremmin.

– Mutta onhan tämä kova paikka, mies huokaa.

Rauhallinen asuinalue, samat ongelmat kuin muualla

Korkalonvaarassa sijaitseva Tapiola-niminen asuinalue on saanut nimensä suunnittelija Alvar Aallon mukaan, sillä Espoon Tapiolassa on vastaavanlaisia Aallon suunnittelemia rakennuksia.

Myös valkoinen tiilirakenteinen surmatalo on Aallon suunnittelema.

Alueen asukkaat kertovat, että alue on rauhallinen. Aiemmin jutussa esiintynyt vanhempi nainen ei kuitenkaan yllättynyt, että seuraava perhesurma tapahtui nimenomaan Rovaniemellä.

– Kyllä täällä voidaan pahoin samalla tavalla kuin Etelä-Suomessa. Mutta tietenkin tämä koskettaa eri tavalla, kun tulee lähelle.

Ei aiempaa rikostaustaa

Lapin käräjäoikeuden viime viikolla vangitsemalla lasten isällä ei ole ainakaan Lapin käräjäoikeudessa aiempaa rikostaustaa.

Isä on 37-vuotias mies.

Poliisi ei epäile surmatalon tapahtumiin liittyvän muita henkilöitä. Tapahtumien kulkua selvitetään tällä hetkellä esitutkinnassa. Henkirikoksia tutkitaan murhan rikosnimikkeellä.

Lue myös:

    Uusimmat