Mainos

Kahdelle lapselle myönnettiin lupa kuolla ensimmäistä kertaa maailmassa: "Kärsimykset niin suuria, että teimme hyvän teon"

Belgiassa on kuollut eutanasian avulla kaksi alaikäistä lasta viime vuosien aikana, mikä tekee heistä maailman nuorimmat eutanasiaan kuolleet. Asiasta kertoo Belgian eutanasiakomission raportti. Uutisen ovat julkaisseet useat tiedotusvälineet, muun muassa Telegraph ja Washington Post.

Raportin mukaan lapsista toinen oli 9-vuotias ja toinen 11-vuotias, kun komissio, joka vastaa Belgian eutanasia-asioista antoi luvat eutanasiaan. Toinen lapsista kuoli 2016 ja toinen 2017. Belgia on maailman ainoa maa, jossa myös kuolettavasti sairaille lapsille voidaan myöntää eutanasia.

Raportin mukaan belgialaiset lääkärit ovat antaneet kuolettavia pistoksia kolmelle lapselle viimeisten kahden vuoden aikana. Kolmas eutanasiaan kuolleista oli 17-vuotias, joka kärsi lihasrappeumasta.

Telegraphin mukaan 9-vuotiaalla lapsella oli aivokasvain ja 11-vuotias kärsi aineenvaihduntasairauksesta, kystisestä fibroosista. He ovat ensimmäiset alle 12-vuotiaat lapset, jotka ovat kuolleet eutanasialla, kertoo komission jäsen Washington Post -lehdelle. Itse raportti ei kerro lasten ikää tarkasti.

– Näin niin henkistä kuin fyysistä kärsimystä. Kärsimykset olivat niin suuria, että ajattelin, että teimme hyvän teon, komission jäsen Luc Proot puolusti eutanasiapäätöstä lasten osalta Washington Postin toimittajalle.

Belgia laajensi eutanasialakiaan vuonna 2014, jolloin tuli mahdollista tehdä eutanasia myös alaikäiselle. Eutanasian saadakseen lapsen pitää käydä läpi henkinen arviointi onko hän kykenevä päätökseen ja myös vanhemmilta kysytään asiasta. Lisäksi lääkäreiden on vahvistettava, että lapsi on lääketieteellisesti epätoivoisessa tilanteessa ja kärsii jatkuvista kovista kivuista.

Laki on herättänyt paljon keskustelua, sen kannattajat toteavat, että lapsen ei kuuluisi kärsiä oman tahtonsa vastaisesti, mutta lain vastustajien mukaan lapset ovat liian nuoria tekemään päätöksen kuolemasta.

Belgiassa kuoli eutanasian avulla vuosien 2016 ja 2017 aikana yli 4300 ihmistä. Suurin osa heistä oli syöpäpotilaita. Raportin mukaan kuitenkin 710 tapausta olivat pääosin vanhuksia, jotka kärsivät joidenkin arvioiden mukaan vain pienistä vammoista, kuten sokeudesta tai inkotenssista. 77 ihmistä päätti kuolla psykiatristen syiden takia.

Myös Hollanti sallii eutanasian.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja