Mainos

Jyväskylän kirjastopuukotus oikeudessa - MTV seuraa

Lähes kaksi vuotta sitten tammikuussa Jyväskylän kaupunginkirjastossa tapahtuneen puukotuksen ja pahoinpitelyjen käsittely alkaa tänään Keski-Suomen käräjäoikeudessa Jyväskylässä. MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä paikan päällä.

Juttua käsitellään käräjillä vasta nyt, koska yksi epäillyistä onnistui pakoilemaan poliisia pitkään. Reilu parikymppinen mies saatiin kiinni vasta viime vuoden marraskuussa sattumalta toisen poliisioperaation yhteydessä Kuopiossa.

Kaikkiaan jutussa on nostettu syytteet neljää henkilöä vastaan.

Kolme miestä tunkeutui vuoden 2013 tammikuussa Jyväskylän kaupunginkirjastossa tilaisuuteen, jonka aiheena oli äärioikeistosta julkaistu kirja. Tilanne kärjistyi puukotukseen ja pahoinpitelyihin.

Kahta kirjaston luentosaliin pyrkinyttä henkilöä vastaan on nyt nostettu syyte poliittisten toimintavapauksien loukkaamisen yrityksestä ja kokouksen estämisen yrityksestä. Toinen syytetyistä on tällä hetkellä vangittuna. Häntä vastaan on nostettu syytteet myös muun muassa törkeästä pahoinpitelystä.

Kahta luentosalin ovella ollutta henkilöä syytetään muun muassa pahoinpitelyistä.

Samalla käräjäoikeudessa käsitellään Oulussa heinäkuussa 2012 tapahtuneita, muun muassa poliittisten toimintavapauksien loukkaamista koskevia syytteitä. Koko jutun käsittelyyn on varattu aikaa kaksi päivää.

Satojen nimien rekisteri

Juttuvyyhteen liittyy myös toinen haara, epäilty henkilörekisteririkos. Poliisitutkinnan mukaan yksi iskusta epäillyistä keräsi sadoista ihmisistä tietoja, jotka koskivat heidän poliittista tai uskonnollista vakaumustaan.

Mies oli poliisin mukaan kerännyt muistitikulle kuvatiedostoja yli 300 henkilöstä. Hän oli jakanut henkilöt noin kymmeneen ryhmään.

Mies oli ryhmitellyt henkilöt yhteiskunnallisen, poliittisen tai uskonnollisen vakaumuksen perusteella. Ryhmiä olivat esimerkiksi oikeisto, vasemmisto, juutalaiset, rotupetturit, eliittiseurat ja väkivaltakoneisto.

Jutulla on eri syyttäjä kuin tänään alkavassa puukotusoikeudenkäynnissä, ja sitä käsitellän oikeudessa myöhemmin. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja