Jyrki Katainen oikeistopopulistien vaalimenestyksestä: "Tapahtui tussahdus" – vihreiltä tarvitaan lisää kompromissihalua

EU-tulosaamu: Jyrki Katainen 7:46
EU-tulosaamu: Jyrki Katainen analysoi eurovaalien tulosta.

Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen kuvailee populistipuolueiden vaalitulosta "tussahdukseksi".

– Yksi iso kysymys ennen vaaleja oli, kuinka suuri vaalivoitto EU:ta hajottaville, kansallismielisille ja Venäjä-mielisille puolueille tulee, mutta tapahtui tussahdus, Katainen sanoo.

– Populistipuolueet saivat yhteensä noin 20 lisäpaikkaa eli merkittävästi vähemmän, kuin mitä uumoiltiin.

Katainen sanoo, että Eurooppaa hajottavat ja kehittävät voimat säilyttivät voimasuhteensa vaaleissa. Vastapainoksi populistien paikanlisäyksille vihreät keräsi myös parisenkymmentä lisäpaikkaa.

Vihreiden kurssiin muutos?

Katainen uskoo yhteistyön ja asioiden eteenpäin viemisen vaativan aiempaa enemmän yhteistyötä ja kompromisseja eri parlamenttiryhmiltä. Eurovaaleissa näkyi sama puoluekentän pirstaloituminen kuin monissa jäsenmaissa jo aiemmin.

– EPP ja sosiaalidemokraattien ryhmä ovat aiemmin voineet saada yhdessä enemmistö. Nyt riittävään enemmistöön tarvitaan kolme ryhmää, Katainen sanoo.

Tueksi tarvitaan esimerkiksi liberaaleja tai vihreitä. Katainen peräänkuuluttaa kompromissien tärkeyttä.

– Vihreät ovat joissakin asioissa edustaneet linjaa, että jos kaikki ei mene meidän pillimme mukaan, niin me emme tee yhteistyötä, Katainen sanoo.

Suomalaiset hyvissä asemissa EKP:n johtoon

Eurovaalien jälkeen EU:ssa pyörähtää käyntiin huipputehtäväruletti. Katainen pitää hyvinkin mahdollisena, että suomalaiset ovat hyvissä asemissa Euroopan keskuspankin johtoon. Tehtävään on veikkailtu niin Suomen Pankin nykyistä johtajaa Olli Rehniä kuin entisen johtajaa Erkki Liikasta.

Katainen uskoo, että komission johtoon nousee EPP-ryhmän edustaja, esimerkiksi kärkiehdokas Manfred Weber.

– EPP on suurin ryhmä, ja ilman sen yhteistyötä työskentely on vaikeaa, Katainen toteaa.

Suomi ottaa heinäkuussa EU-puheenjohtajuuden keskellä uutta tehtävänjakoa ja uuden parlamentin työskentely alkua. Kataisen mukaan puheenjohtajuus vaatii Suomelta aikuismaista otetta.

– Tarvitaan maata, joka antaa organisoidun tavan tehdä suuria päätöksiä, Katainen summaa.

Lue myös:

    Uusimmat