Mainos

Juontajalegenda Jorma Pulkkinen täyttää 80 vuotta – tätä ikimuistoista hetkeä uraltaan hän ei unohda: "Takuulla muistan aina"

4:50

Juontajalegenda Jorma Pulkkinen täyttää 80 vuotta ja elää edelleen kiireistä elämää niin Espanjassa kuin Suomessakin.

1990- ja 1980-luvuilla yksi MTV3-kanavan tunnetuimmista kasvoista oli juontaja Jorma Pulkkinen. Tunnettu televisiokasvo kunnostautui erityisesti Ruutuässä-visailun juontajana, jota esitettiin MTV:llä vuosina 1984-1990. Pulkkinen juonsi myös muun muassa Kultainen Harmonikka -kilpailua kuin Resinaralliakin, esiintyi Huomenta Suomessa sekä toimi Kymmenen uutisten urheilu-uutisten ankkurina. 

2. joulukuuta Pulkkinen viettää merkittävää juhlapäivää, sillä hän täyttää 80 vuotta. Juhlia Pulkkinen aikoo viettää tällä kertaa Suomessa ystäviensä kanssa, vaikka hän on viihtynyt jo vuosikymmenten ajan Anna-Liisa-vaimonsa kanssa Espanjan Aurinkorannikolla. 

– Mieluummin viettäisin viisikymmenvuotissyntymäpäiviä, kuin kahdeksankymppisiä, mutta ei auta pirukaan, Pulkkinen nauraa. 

Juhlia vietetään sunnuntaina 1. joulukuuta ystävien kanssa hyvän ruuan, kuohuviinin sekä kakkujen kera, vaikka varsinainen merkkipäivä on maanantaina 2. joulukuuta.

Pulkkisen syntymäpäivillä on avoimet ovet, ja televisiolegendaa mietityttää hieman, kuinka paljon ihmisiä juhliin loppujen lopuksi ilmaantuu. 

– En usko, että ihan hirveän paljon tulee. Tietysti jännittää se, että jos kuitenkin tulee paljon, kun on ollut lehdessäkin, että on avoimet ovet. Niin sitten olen vähän liemessä. 

Kiireistä elämää Espanjassa

Pulkkinen on ollut jo pitkään eläkkeellä töistään MTV:llä ja elellyt vaimonsa kanssa aurinkoisessa Benalmadenassa Espanjassa, Andalusian rannikolla. Syntymäpäivien valmistelu Suomessa on sujunut rauhallisissa merkeissä, mutta Pulkkisen elämä Espanjassa on toisinaan varsinaista haipakkaa. 

– Tätä ennen ei ollut ihan rauhallista, kun olen painanut ympäriinsä niin kuin ohjus. 

Alunperin Pulkkisten oli tarkoitus muuttaa Espanjan sijasta Italiaan 40 vuotta sitten. Pariskunta opetteli jo kieltäkin, mutta asunnon ostaminen Italiasta osoittautui yllättävän hankalaksi. Lopulta pari päätyikin ostamaan ensimmäisen ulkomaa-asuntonsa Benalmadenasta. 

Pulkkinen toimii Espanjassa edelleen esimerkiksi erilaisten bussimatkojen vetäjänä suomalaisille ryhmille: esimerkiksi tämän vuoden aikana Pulkkinen on ollut mukana kolmella eri bussimatkalla eri puolilla Espanjaa. Hän tuntee seudut hyvin ja opastaa retkillä mielellään. 

Lisäksi Pulkkinen laulaa toisinaan erilaisissa tilaisuuksissa, vaikka nykyään vähän harvemmin kuin ennen. Pulkkinen on tehnyt myös edelleen erilaisia kuulutus- sekä selostustöitä. 

Kiireinen mies muistaa kuitenkin pitää myös itsestään huolta. 

– Kävelen paljon ja nostelen pikkupunttia. Kyllä ihan kunnossa olen, 77 kiloa ja 177 senttimetriä. Armeijan mitta oli 178 senttimetriä. Eikös se ole aika kohdallaan tämmöiselle papparaiselle?

Ikimuistoinen alku

Vuosi 1976 oli käänteentekevä Pulkkisen uralla, sillä silloin alkoi hänen vuosikymmeniä kestänyt taipaleensa MTV:n palveluksessa. 

Pulkkinen oli esiintynyt erilaisissa mainoksissa niin lehdissä kuin televisiossa ensi kerran ollessaan vasta parikymppinen sekä tehnyt töitä radiossa. Niiden töiden kautta hänet löydettiin MTV:lle. Alunperin Pulkkisen havaitsi MTV:n silloinen toimitusjohtaja Kyllikki Virolainen, ent. Stenros.

– Kyllikki soitti minulle, että nyt olisi palaverin paikka ja sitten menin sinne. Sitten Tapani Karhu oli siinä mukana ja kertoi, että tämmöinen ohjelma olisi tulossa, Pulkkinen kertoo viitaten ensimmäiseen ohjelmaansa Tänä keskiviikkona.

Pulkkinen ei unohda koskaan hetkiä ohjelman ensimmäisten nauhoitusten jälkeen. 

– Kun se ensimmäinen ohjelma oli tehty, vähän huonosti osasin vielä silloin sitä hommaa tietysti ja se ei ollut suora lähetys. Mutta kun kävelin sen jälkeen Ilmalan asemalle, vuonna 1977 ja ajattelin, että jumankauta, nyt kyllä kaikki minut tuntevat. 

Ensimmäiset vuodet soljuivat kuitenkin eteenpäin rauhallisesti Tänä keskiviikkona -ohjelman parissa ja Pulkkinen sai sanojensa mukaan kulkea hyvin rauhassa. 

Vuonna 1984 alkunsa sai kuitenkin Ruutuysi-ohjelma, joka myöhemmin tunnettiin nimellä Ruutuässä, ja silloin suosio räjähti toden teolla. Pulkkinen juonsi ohjelmaa yhdessä Sirpa Viljamaan kanssa. 

Hetki Ilmalan asemalla on kuitenkin se tilanne, joka on piirtynyt Pulkkisen mieleen kaikista vahvimmin hänen uraltaan. 

– Se Ilmalan asemalla seisominen, ensimmäinen televisio-ohjelma, ensimmäinen niin sanottu oma lähetys takana, niin se on se, minkä takuulla muistan aina. 

Haaveilu ei ole unohtunut

Pulkkisen työuralle kertyi useita upeita saavutuksia sekä lukuisia erilaisia, ikimuistoisia työtehtäviä. 

Televisiokonkari muistaa myös kristallinkirkkaasti erilaiset kommellukset, joita työvuosien joukkoon mahtui niin ikään runsas joukko. 

Yksi Pulkkisen kuuluisimmista kommelluksista oli täydellinen vahinkolipsautus, joka tapahtui yllättäen eräässä Ruutuässän suorassa lähetyksessä. Pulkkinen oli lopettamassa ohjelmaa, esittämässä loppukiitoksia sekä aikeissa toivottaa katsojille hyvää illan jatkoa. Samaan aikaan ohjaaja Heikki Huttunen esitti Pulkkiselle ohjeita tämän korvanappiin, joka ei mennytkään ihan kuten piti. 

– Minun piti sanoa, että "yksi pikkujuttu vielä". Ja Huttunen huusi korvaani, että "yksi pikku v*ttu vielä". Ja minähän tietysti päräytin sen, ihan täysillä. Jessus sentään. Kaikki hämmentyivät ja minä lähdin saman tien kotiin siitä. Enkä tullut viikkoon Pasilan kahvilaankaan. 

– Se oli sitä aikaa, kun sitä ei käytetty samalla tavalla kuin nykyään. Eihän se nykyään enää hämmästytä kuin minua. 

Kommelluksista huolimatta Pulkkinen muistetaan valovoimaisena televisioammattilaisena, joka piti erästä asiaa työssään todellisena kunnia-asiana. 

Pulkkinen kertoo, että hänelle erityisen tärkeää oli juontaa esimerkiksi Kultainen Harmonikka -ohjelman suorat lähetykset ilman muistiinpanoja. 

– En käyttänyt papereita, niin kuin ei käytä esimerkiksi juontaja Mikko Leppilampikaan. Se on ollut minulle tärkeä juttu, ettei ruveta katsomaan niistä papereista tietoja. 

Pulkkinen on mielestään saanut tehdä elämässään lähes kaiken, mitä on halunnut. Mies on tehnyt lukuisia erilaisia töitä, saanut olla ralliautossa, lentänyt, hypännyt laskuvarjolla, hypännyt benjihypyn. Nyt, kahdeksankymmentä vuotta täyttävänä hän haaveilee siitä, että saisi vielä matkustaa mahdollisimman paljon. 

– Haluaisin myydä Espanjan asunnon pois ja käyttää ne rahat matkustamiseen. Mutta meitä on kaksi ihmistä ja toinen ei haluaisi, niin se on vähän vaikeaa. 

Pulkkinen haaveilee erityisesti eurooppalaisista kaupunkimatkoista, mielenkiintoisten paikkojen tutkimisesta lyhyen etäisyyden päässä. Mikäli Espanjan asunto menee joskus myyntiin, olisi tämä unelma mahdollista toteuttaa. 

– Ainakin haaveita vielä on. Ja jaksan kyllä vielä matkustaa, ei se siitä kiinni ole. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja