Jukka Jalonen laukoi suoraa tekstiä Jesse Puljujärvestä – pelaajan leiri: ”Ei draamaa”

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen teki voimakkaan ulostulon viikonlopun Ilta-Sanomissa, kun hän jakoi arvioita siitä, ketkä SM-liigapelaajat mahtuisivat tällä hetkellä NHL:ään. Jalonen käsitteli muun muassa Jesse Puljujärven tilannetta suorin sanoin.

Jalonen nimesi ainoastaan yhden SM-liigapelaajan, jonka hän itse ottaisi ”omaan joukkueeseensa” ja josta hän tietäisi, että kyseinen pelaaja pärjäisi NHL:ssä. Hän on Kärppä-hyökkääjä Juho Lammikko.

Jalosen mukaan Lammikolla on kykyjä pelata nelosketjun keskellä, laidassa tai jopa kolmosketjussa.

Mutta. Tämän jälkeen ”tulee hiljaisempaa”.

Kaikista kovimman arvion Jalonen antoi 21-vuotiaasta Jesse Puljujärvestä, joka oli yksi SM-liigan seuratuimpia hahmoja viime kaudella.

– En ole ”Puljusta” oikein varma. Jos olisin pudotuspeleihin tähtäävän NHL-seuran päävalmentaja ja saisin päättää, niin en ottaisi Puljua kahteen ensimmäiseen ketjuun, Jalonen totesi.

– Pelinopeus ja käsien taito eivät oikein riitä tulosketjuun. Syötön vastaanottaminen ja kudin nopeus eivät ole samaa luokkaa kuin NHL:ssä pitäisi tuossa roolissa olla. Kaikilla ei tietenkään ole yhtä hyvät kädet, mutta käsien ja sitä kautta kiekonhallinnan ja -varmuuden pitää toimia aika hyvin. Muuten peli loppuu eikä virtaa toiseen päätyyn, Jalonen analysoi.

Lähestymistapa

Jalosen ulostulossa oli poikkeavia piirteitä. Aiemmin Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajat eivät ole ruotineet julkisuudessa yksittäisiä pelaajia samankaltaisella tavalla.

Leijonat kahteen eri otteeseen maailmanmestariksi valmentanut Jalonen saa kuitenkin ymmärrystä – ihan jopa Puljujärven leiristä.

– Eiköhän Jukan pointti Jesseen liittyen ole se, että hän ei vain ole varma, että onko Jesse vielä valmis pudotuspeleihin tähtäävän joukkueen kärkiketjujen hyökkääjäksi. Ei tuohon liity mitään sen suurempaa kritiikkiä tai draamaa – samaa voitaisiin sanoa kaikista viime kaudella Euroopassa pelanneista hyökkääjistä. Niin nuoremmista kuin vähän kokeneemmistakin pelaajista, Puljujärven agentti Markus Lehto sanoo MTV Urheilulle.

Lehto mainitsee sen, miten jokaisen Euroopasta Pohjois-Amerikkaan suuntaavan pelaajan tilanteeseen liittyy paljon muuttuvia tekijöitä.

– Puhutaan joukkueen pelaajistosta, senttereistä, pelaajien sopimustilanteista, peluutusstrategiasta, valmentajien preferensseistä ja intresseistä; annetaanko pelaajalle aito ja todellinen mahdollisuus onnistua ja pelata omilla vahvuuksillaan. Löytääkö pelaaja kemiaa pelikavereiden kanssa, miten hän sopeutuu organisaatioon ja uuteen kaupunkiin. Haasteita riittää ihan kelle tahansa pelaajalle, joka lähtee Euroopasta Pohjois-Amerikkaan.

Monien suomalaisten NHL-pelaajien taustalla häärivä Lehto puhuukin lähestymistavasta.

– Me suomalaiset voimme joko tukea lähteviä pelaajia, jotka tavoittelevat unelmiaan ja yrittää ymmärtää sitä, että millaisia haasteita heillä on edessään. Tai sitten perisuomalaiseen tapaan voimme vähätellä, arvostella ja kritisoida. Voimme löytää vain ne kaikki mahdolliset negatiiviset asiat.

– Kukin tehköön omat valintansa.

Lehto uskoo, että Jalonen tahtoi hyvää – olivat kommentit sitten miten rajuja tahansa.

– Jukka on aina tukenut urheilijaa ja uskon vahvasti, että Jesseen liittyvillä kommenteillaan hän on pohjimmiltaan tarkoittanut juuri sitä, Lehto näkee.

Juttu jatkuu kuvan alapuolella.

Mitä seuraavaksi?

Puljujärvi on ollut kansan tapetilla siitä lähtien, kun hän, Sebastian Aho ja Patrik Laine tykittivät hurjaa jälkeä nuorten MM-kotikisoissa vuonna 2016. Tuolloin Suomen joukkuetta valmensi Jukka Jalonen.

Tämän jälkeen Puljujärven taival on ollut karikkoinen. Varatuksi tulemisen jälkeen hän hyppäsi nopeasti NHL:ään ja Edmonton Oilersin paitaan. Uudessa organisaatiossa ongelmat alkoivat nopeasti.

Puljujärveä pomputeltiin NHL:n ja AHL:n välillä. Ahdinko kasvoi ja lopulta Puljujärvi pyysi siirtoa muualle.

Viime kesänä hän palasi Suomeen ja Ouluun. Puljujärvi teki vuoden mittaisen sopimuksen Kärppien kanssa.

Isokokoinen laitahyökkääjä oli yksi SM-liigakauden parhaista pelaajista. 56 runkosarjaottelussa hän nakutti tehot 24+29=53.

– Jesse meni pelaajana eteenpäin viime kaudella. Jesse on täysin valmis pelaamaan menestyksellisesti NHL:ssä, nuoren hyökkääjän agentti Markus Lehto sanoo.

Juttu jatkuu kuvan alapuolella.

Lehto myös vahvistaa, että Puljujärven aikomus ja tavoite on pelata NHL:ssä kaudesta 2020-21 eteenpäin.

Kuvio ei ole kuitenkaan yksinkertainen. Puljujärven NHL-oikeudet ovat tällä hetkellä Edmonton Oilersin hallussa. Seuran GM Ken Holland kertoi aiemmin käyvänsä Puljujärven tilannetta läpi ”kesällä”.

Tällä hetkellä isoimmat epävarmuustekijät tulevat kuitenkin aivan muualta.

– Koronaviruspandemia vaikuttaa monella eri tavalla yhteiskuntaan ja sen toimintoihin. Epävarmuus ja epätietoisuus tulevasta vaikuttavat myös ammattiurheiluun ja ammattiurheilijoihin. Nyt on ensisijaisesti keskityttävä tämän pandemian kukistamiseen ja sitten nähdään, että mikä on ”uusi normaali” ja miten se vaikuttaa myös NHL-sarjaan, Lehto sanoo yleisesti jääkiekkomarkkinoista ja taalajäiden tilanteesta.

Lue myös:

    Uusimmat