Juhlitko viikonloppuna venetsialaisia? HESY muistuttaa ilotulitusten seurauksista: "Jos pelonsekainen eläin pääsee karkuun..."

Helsingin eläinsuojeluyhdistys toivoo, että veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlaa juhlittaisiin ilman rakettien pauketta.

Veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlaa eli venetsialaisia juhlitaan tyypillisesti elokuun viimeisenä viikonloppuna. Vaikka pelastusviranomaiset voivat sallia ilotulitteiden yksityiskäytön venetsialaisten aikaan, lupa on pelastuslaitoskohtainen, eikä rakettien ampuminen ole sallittua koko maassa.

Esimerkiksi Varsinais-Suomessa ilotulitteiden käyttö on sallittu taajama-alueiden ulkopuolella elokuun viimeisenä lauantaina iltakuudesta puoleenyöhön. Ilotulitteiden ampuminen ei kuitenkaan ole sallittua taajama-alueella ilman pelastusviranomaisen lupaa, Varsinais-Suomen pelastuslaitos kertoo sivuillaan.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY muistuttaa tiedotteessaan, että uudenvuoden tapaan venetsialaisten juhlimiseen liittyvä rakettien pauke merkitsee monille lemmikeille ja luonnoneläimille pelokkaita hetkiä.

Joka kolmas koira ääniarka

Etenkin koirat voivat olla paukkuarkoja. HESYn mukaan Suomessa on noin 700 000 koiraa. Liki 14 000 koiraa kattavassa suomalaistutkimuksessa havaittiin, että ääniarkuutta esiintyy joka kolmannella koiralla. Ilotulitteet stressaavat paljon myös esimerkiksi herkkäkuuloisia hevosia.

– Eläin voi kokea ilotulitteiden paukkeen, ujellusten ja valonvälähdysten uhkaavan itseään ja joutua paniikkiin. Jos pelonsekainen eläin pääsee karkuun, se voi aiheuttaa monia vaaratilanteita niin itselleen kuin muille. Koirat onkin syytä pitää sisätiloissa ja hevoset siirtää talliin ajoissa niillä alueilla, joilla ilotulitteiden käyttö on sallittua. Kesäasukkaiden kissatkin kuuluvat ehdottomasti sisätiloihin. Ulkona kissat voivat hakeutua pauketta piiloon ja uhkaavat jäädä mökkimaastoon, jos niitä ei löydetä kaupunkiin paluun koittaessa, sanoo HESYn puheenjohtaja Nina Immonen tiedotteessa.

Pakenevat hirvet voivat aiheuttaa vaaratilanteita

Ilotulitteet voivat aiheuttaa stressiä myös tuontantoeläimille mökkipaikkakunnilla sekä maaseudulla. Luonnoneläimet pauke ajaa liikkeelle, jolloin vaarana ovat esimerkiksi erilaiset onnettomuudet.

– Suurikokoiset luonnoneläimet, kuten kauriit ja hirvet, voivat ajautua paetessaan ajoväylille ja aiheuttaa läheltä piti -tilanteita ja kolareita. Linnut voivat lentää paniikissa ikkunoita, puita, rakennuksia, mainostauluja ja muita esteitä päin ja loukata itsensä. Ilotulitteet saattavat häiritä myös myöhäisten pesijöiden rauhaa. Esimerkiksi tukkasotkalla voi olla vielä elokuussa pesässään lentokyvyttömät poikaset, Immonen lisää.

Kärsimystä aiheutuu vielä venetsialaisten loputtuakin, jos maastoon jää rakettien hylsyjä. Ne voivat vahingoittaa niin luonnoneläimiä, ulkona lenkitettäviä ja ulkoilevia lemmikkejä kuin laiduntavia eläimiä.

HESY toivoo mökkipaikkakuntien, tapahtumajärjestäjien ja venetsialaisjuhlijoiden luopuvan ilotulitteiden käytöstä ja juhlistavan kesäkauden päättäjäisiä muilla valonlähteillä.

Yhdistys on pannut alulle yhdessä 14 muun terveys-, potilas- ja vammais- sekä eläinjärjestön kanssa Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteen ilotulitteiden käytön sallimiseksi vain ammattilaisille. 


Lähteet: HESY, vspelastus.fi

Lue myös:

    Uusimmat