Joulun suosikkileluja vedetään myynnistä tukehtumisvaaran vuoksi – valtaosalla suomalaisista täysin väärää tietoa lelujen testaamisesta

Joululahjalelujen turvallisuus huolettaa – voivat aiheuttaa jopa tukehtumisvaaran lapsille 3:06
Nämä joululahjalelut voivat aiheuttaa jopa tukehtumisvaaran lapsille. Katso video!

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto varoittaa eräiden lelujen aiheuttamasta tukehtumisvaarasta. Se huomauttaa myös, että yleinen luulo viranomaisten suorittamista ennakkotarkastuksista on väärä.

Tukes testautti yli 20 joulun suosikkilelua Tullilaboratoriossa. Neljästä lelusta löytyi puute, joka aiheuttaa tukehtumisvaaran. Tällaisia olivat esimerkiksi Huggy Wuggy -pehmolelu ja Tokmannin myymä pehmoauto.

– Eniten puutteita löytyi merkinnöistä. Neljästä lelusta löytyi testeissämme vaaratilanteita aiheuttavia pieniä ja helposti irtoavia osia. Aina lelun laatua ei näe päälle päin, vaan ongelmat löytyvät vasta testeissä, Tullilaboratorion tulliylitarkastaja Mikko Kontiainen kertoo Tukesin tiedotteessa.

Yhteensä yhdeksästä lelusta löytyi merkintäpuutteita, esimerkiksi ikämerkinnöissä oli ristiriitaa sekä varoitusmerkintöjä ja käyttöohjeita ei ollut käännetty suomeksi tai ruotsiksi.

Viranomainen ei ennakkotarkasta leluja

77 prosenttia suomalaisista luulee viranomaisten ennakkotarkastavan markkinoilla olevat lelut ja lastentarvikkeet, selvisi Tukesin tänä vuonna teettämässä kyselyssä. Luulo on väärä.

Tukesin mukaan viranomaiset eivät ole koskaan ennakkotarkastaneet leluja ja lastentarvikkeita, vaan vastuu niiden turvallisuudesta on valmistajilla, maahantuojilla ja myyjillä.

– Tulli nappaa rajalta ja varastoilta satunnaisia eriä tutkimuksiinsa ja Tukes valvoo jo myynnissä olevia leluja. Molemmat valitsevat tuotteita riskiperusteisesti, eli tarkastelemme sellaisia leluja, joissa epäilemme turvallisuuspuutteita. Viranomaisten tutkima osuus kaikista myynnissä olevista leluista on siis todella pieni, ylitarkastaja Anja Merenkivi kertoo Tukesin tiedotteessa.

Sisustaminen pitäisi tehdä"leikkilinssin"kautta  –  tätä se tarkoittaa 2:23
Varhaiskasvatuksen dosentti, leikkiasiantuntija Marjatta Kalliala kertoo, mikä on sopiva määrä leluja.

Lähde: Tukes

Lue myös:

    Uusimmat