Jouluksi kuntoon: 5 tehoniksiä – näin laihdut kilon viikossa

Laihduttamaan ei kannata lähteä ryminällä. Pysyviin tuloksiin pääsee, kun malttaa pudottaa kiloja tasaiseen tahtiin.

Hiljaa hyvä tulee -sanonta pätee myös laihdutuksessa. Hoikempaa olemusta ei kannata yrittää tavoitella nälkäkuurin avulla, vaan maltillisella ruokavaliomuutoksella. Hyvä tahti painonpudotukselle onkin noin kilo viikossa. Muista nämä 5 sääntöä, niin painosi putoaa tasaisen varmasti:

1. Kilokalorit syyniin

Laihduttaminen on oikeastaan simppeliä matematiikkaa. Jos haluat pudottaa kilon viikossa, sinun täytyy rajoittaa tai polttaa 3500 ekstrakilokaloria seitsemässä päivässä. Tämä tarkoittaa 500 kilokalorin nipistämistä päivässä. Tämä kilokalorimäärä voi olla hankala saavuttaa pelkästään jättämällä ruokia pois. Tehokkain keino onkin liikunnan ja ruokavalion yhdistelmä: Nipistä päivän kaloreistasi 250 kilokaloria pois ja polta 250 kilokaloria liikkumalla.

Älä koskaan syö alle 1200 kilokaloria päivässä. Muuten elimistösi siirtyy säästöliekille, eikä paino tällöin putoa.

2. Pidä ruokapäiväkirjaa

Jotta pysyisit kärryillä päivän aikan syömistäsi ruoista, ala pitää ruokapäiväkirjaa. Kätevä apuväline tähän on internetin erilaiset laskuripalvelut. Merkkaa ruokapäiväkirjaasi jokainen ruoan murunen, jonka syöt. Älä siis unohda kourallista suklaakarkkeja, jotka nappasit työpäivän aikana kollegasi pöydältä. Ruoan punnitseminen on myös hyvä idea, jotta tiedät tarkkaan paljonko syöt.

3. Liiku polttaaksesi kaloreita

Pelkkä ruoan vähentäminen ei valitettavasti aina riitä, kun haluat pudottaa painoasi. Liikuntaa olisi hyvä harrastaa päivittäin niin, että poltat vähintään 250 kilokaloria. Näin 250 kilokaloria palaa liikkuessa:

– Reipas kävely, 1h 16 min

– Pyöräily, 28 min

– Juoksu, 9-10 km/h, 28 min

– Uinti, 26 min

– Sykejumppa, 28 min

– Naruhyppely, 23 minuuttia

4. Hemmottele itseäsi välillä

Painonpudotus ei tarkoita sitä, että sinun täytyisi luopua ranskanperunoista, suklaasta ja viinistä ikiajoiksi. Jos hemmottelet itseäsi herkuilla silloin tällöin, sorrut epätodennäköisemmin napostelemaan pitkin viikkoa. Herkuttele pienin annoksin ja pidä huoli, ettei herkuttelusi muutu yltiöpäiseksi mässäilyksi

5. Seuraa edistymistäsi

Löydä itsellesi sopiva tapa seurata edistymistäsi. Käy vaa'alla säännöllisesti, mutta älä kuitenkaan päivittäin. Jos harrastat runsaasti liikuntaa ja lihaksesi kasvavat, kannattaa edistymistä seurata mieluummin mittanauhan kanssa. Lihakset kun painavat enemmän kuin läski.

Jos vaaka tai mittanauha tuntuvat liian ahdistavilta vaihtoehdoilta, seuraa edistymistäsi peilistä tai vaatteista. Mahtuvatko kireät housut tällä viikolla ehkpä paremmin jalkaan?

Ekstravinkki:

Jos haluat tehostrartin dieetillesi, vähennä muutamaksi päiväksi hiilihydraattien syöntiä. Jätä leivät, pastat, perunat ja muut hiilihydraatit kokonaan pois vaikkapa kolmen tai neljän päivän ajaksi, jonka jälkeen voit lisätät hiilihydraatteja pikku hiljaa ruokavalioosi. Välttele kuitenkin tämänkin jälkeen vaaleaa leipää ja pastaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja