Joukossa tyhmyys tiivistyy – myös tutkitusti!

Joukossa tyhmyys tiivistyy - ainakin muurahaisilla.

Joukossa tyhmyys tiivistyy, uusi tutkimus esittää. Kun on kysymys ilmeisistä valinnoista, vääriä valintoja tehdään useammin ryhmässä kuin yksin, The Atlantic uutisoi. Arizonan yliopistossa ja Uppsalan yliopistoissa toteutettu tutkimus tehtiin muurahaisilla, joiden tuli etsiä sopiva pesä kahdesta erivärisestä balsamipuusta: tummemmasta ja vaaleammasta. Muurahaisten maailmassa tummempi puu sopii asuinpaikaksi vaaleaa paremmin.

Yllättävää kyllä, ryhmässä muurahaiset tekivät sitä useammin väärän valinnan asuntojen välillä, mitä suurempi väriero puiden välillä oli, eli toisin sanoen, mitä helpompaa oikean pesäpuun valinta oli. Ryhmässä kulkiessaan monet muurahaiset asettuivat siis asumaan huonompaan puuhun olettaessaan, että asumus on hyvä, sillä muutkin muurahaiset olivat asettuneet sinne asumaan.

Kun muurahaiset etsivät sopivaa pesää yksin, ne eivät tehneet virhevalintaa yhtä usein, koska kukaan ei johdattanut niitä harhaan. Harkintaa käyttäneet muurahaiset eivät myöskään pystyneet vaikuttamaan toisten muurahaisten päätöksiin samalla tapaa kuin huonoon pesään kiirehtineet muurahaiset, sillä ne olivat ehtineet rekrytoimaan huonoon pesään paljon enemmän porukkaa lyhyessä ajassa. Ennen pitkään siis koko yhdyskunta ajautui asumaan huonompaan pesäpuuhun.

Tutkija Takao Sasakin mukaan tutkimustuloksia ei voi täysin yhdistää ihmisten käyttäytymiseen, mutta jotakin se kertoo. Tutkija kertoo esimerkin myös omasta elämästään.

– Kävin ostamassa jotakin Amazonilta ja minun oli tarkoitus vertailla kahta vaihtoehtoja, ominaisuuksia ja hintoja, mutta sitä vastoin menin ja ostin vain suosituimman kappaleen, Sasaki ihmettelee.

Sasakin mukaan samankaltainen päätöksenteko onkin tunnettua monilla eläinlajeilla, kuten ihmisillä, kaloilla ja torakoilla. On hyvä muistaa, että joskus me teemme huonoja valintoja vain, koska haluamme seurata johtajaa.

– Joudumme usein toisten sumuttamiksi, Sasaki sanoo.

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Lähde: The Atlantic

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja