"Jos olet joskus miettinyt miltä tuntuu, kun pari poliisia tulee rajusti takaapäin..." – älä missään nimessä toimi näin hälytysajoneuvon nähdessäsi

Itä-Suomen poliisissa työskentelevän vanhemman konstaapelin kaksi vuotta sitten julkaisema kirjoitus on jälleen lähtenyt leviämään sosiaalisessa mediassa. Kirjoituksessa otetaan kantaa autoilijoiden ajattelemattomaan toimintaan, joka voi pahimmassa tapauksessa johtaa vakavaan onnettomuuteen.

– Poliisilla on joskus kiire. Jonkun henki tai terveys voi joskus olla vaarassa. Silloin on kiire – ja silloin alkavat ongelmat, aloittaa Olli Korpi, Itä-Suomen poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli, kaksi vuotta sitten julkaistun kirjoituksensa.

Korpi muistuttaa, että niin poliisilla kuin kaikilla muillakin hälytysajoneuvoa kuljettavilla on hälytysajossa oikeus poiketa käytännössä kaikista liikennesäännöistä varovaisuutta noudattaen.

Jokaisen tielläliikkujan on lain mukaan annettava esteetön kulku hälytysajossa olevalle hälytysajoneuvolle. Samainen pykälä mainitsee, että esteettömän kulun antamiseksi on tarvittaessa väistyttävä syrjään ja pysähdyttävä.

Moottoripyöräpoliisi kuvasi uskomattoman takaa-ajon 23:51
VIDEO: Suomalainen moottoripyöräpoliisi kuvasi uskomattoman takaa-ajon.

Tässä piilee koko kirjoituksen ydin. Tarvittaessa. Kyseessä ei Korven mukaan ole suositus, ei pakko, eikä välttämättömyys.

– Mutta jos mikään muu ei auta niin sitten näin.

– Yksi yleisimpiä reaktioita hälytysajossa olevaan hälytysajoneuvoon on, että annetaan jarrulle runtua oikein kunnolla ja tämän jälkeen urheimmat suorittavat vielä jonkinlaisen hätäväistön niin, että pientare pölisee. Jos tämä hätäväistö tapahtuu moottoritiellä ja vasemmalla kaistalla, niin siitä aiheutuu usein myös pientä kivaa esimerkiksi housupyykin merkeissä siinä rinnalla ajaneelle. Tällainen hätäväistö aiheuttaa joskus myös sen, että piipaa-auton kuljettajan kädet käyvät hetken aikaa kuin kärpän pyytäjällä ja jalat kuin urkurilla.

Korpi antaa tienkäyttäjille yksinkertaisen toimintaohjeen siltä varalta, että siniset valot sattuisivat välähtämään taustapeilissä.

  1. Pidä ajonopeus
  2. Siirry ajamaan tien oikeaan reunaan

– Jos tilanne tämän jälkeen aivan ehdottoman välttämättömästi pakottaa, niin sitten voi vähän varovasti isollavarpaalla hivellä jarrua tai hidastaa vaikka moottorijarrulla.

Korpi perustelee pyyntöään sillä, että kun 160 km/h kiitävän hälytysajoneuvon edessä 80 km/h ajavan auton kuljettaja päättää painaa yllättäen jarrua, on törmäys lähellä.

– Eli kertauksena: Älä. Koske. Siihen. Jarruun. Ellei ole aivan ehdottoman välttämätön pakko.

– Toisaalta, jos olet joskus miettinyt miltä tuntuu, kun pari poliisia tulee rajusti takaapäin, niin tämän parempaa mahdollisuutta ei tule...

Lue myös:

    Uusimmat