Mainos

Jos näet tällä merkillä varustetun Blu-ray-levyn, tarvitset uuden soittimen: Huomaat eron kuvassa

Nelinkertaista Full HD-tarkkuutta tarjoavia 4K/UHD-televisioita on ollut markkinoilla jo tovin. Ongelmana huipputarkkojen televisioiden kanssa on ollut kuitenkin riittävän tarkan kuvamateriaalin vähäinen määrä.

4K-tason kuvamateriaalia löytyy esimerkiksi Netflixistä ja YouTubesta, mutta näissäkin palveluissa tarjonta on toistaiseksi ollut turhan suppeaa.

Tilanne on kuitenkin hiljalleen parantumassa. Samsung on nyt tuonut markkinoille ensimmäisen 4K-Blu-ray-soittimen, jolla voi katsoa 4K-tarkkuudella tallennettuja elokuvia.

Samsung UBD-K8500-soitin on muotoiltu kaarevaksi ja näin se mukailee kaarevien televisioisen muotokieltä. Huipputarkan kuvanlaadun lisäksi soitin tukee HDR-tekniikkaa (High Dynamic Range), joka tarjoaa aiempaa paremman kuvanlaadun ja erittäin tarkan kontrastin. 

Samsungin soitin maksaa kohtuulliset 500 euroa. Mutta uudet hienot tekniikat tarkoittavat sitä, että vanha televisiosi on samalla päivitettävä uutta tekniikkaa tukevaan malliin, jotta saat sen tarjoamat hyödyt käyttöösi. Tämä ei tulekaan enää halvaksi, sillä riittävän kokoisesta ja tarvittavilla ominaisuuksilla varustetusta televisiosta saa pulittaa helposti muutaman tuhatlappusen lisää.

Kokeilimme uutuussoitinta Samsungin uudella 65-tuumaisella UHD-televisiolla, jossa on HDR-tuki (UE65KS9005). Testimateriaalina toimi Matt Damonin tähdittämä ”Martian” -avaruusseikkailuelokuva, jota on terästetty hulppeilla erikoistehosteilla.

4K-materiaali tarvitsee kaverikseen ISON töllön 

Heti alkuun on syytä todeta, että huipputarkka 4K-materiaali pääsee käytännössä oikeuksiinsa vasta yli 60-tuumaisessa televisiossa. Suositussa 55-tuumaisten UHD-televisioiden luokassa terävä kuvanlaatu ei käytännössä pääse oikeuksiinsa, ellei kuvaa sitten katso aivan lähituntumasta.

Mutta 65-tuumaiselta HDR-näytöltä kokeiltuna arvio on selvä: UBD-K8500-soitin tarjoaa 4K-elokuvan katseluun upeat värit, kontrastin ja hulppean tarkkuuden. Katsojalle tarjoutuu luonnollinen kuva, jota voi katsoa hyvinkin isolta näytöltä ja haluttaessa erittäin läheltä.

Soitin on helppokäyttöinen ja toimii kohtalaisen nopeasti. Käyttö ei eroa BluRay tai DVD-soittimista.

4K-formaatin levy muistuttaa normaalia DVD/Blu-ray-levyä, joskaan perinteinen Blu-ray-soitin ei sitä tietenkään kykene toistamaan.

Virheet kuvassa ja kulisseissa paljastuvat entistä helpommin

Martian-elokuvan katselu 4K-tarkkuudella paljastaa yhden merkittävän asian: Huipputarkkuus nimittäin vaatii elokuvien kuvaamiselta paljon, sillä kaikki yksityiskohdat ja samalla virheet kulisseissa ja kuvassa paljastuvat helposti.

Virheiden bongaamisen mahdollisuus on suuri, sillä katsoja voi läheltä tarkkaillessaan huomata elokuvasta jopa aivan pienimpiä yksityiskohtia, jotka eivät perinteisellä kuvamateriaalilla näy lainkaan.

Myös kuvien ajoittaiseen rakeisuuteen kiinnittää 4K-materiaalia katsoessa huomiota aiempaa enemmän.

Ei paha hinta, mutta onko Blu-ray-levy tekniikkana vanhentumassa?


Tarkan kuvan ystäville UBD-K8500-soitin on hyvä hankinta, eikä soittimen 500 euron hintalappukaan ole paha, kun ajattelee, että kyseessä on hyvin tuore teknologia. 

Vaakakupissa painaa kuitenkin myös se tosiasia, että 4K-Blu-ray-elokuvia ei ole vielä juurikaan saatavilla.

Kysymyksiä herättää myös se, että ovatko 4K-kuvaa tarjoavat streamauspalvelut rynnimässä jo ohi perinteisestä levykkeeseen perustuvasta soittimesta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.