Joko talvitakkisi on nuhjuinen ja kengät mennyttä? Näin saat ne taas kuntoon!

Päällysvaatteet ovat talvella kovassa käytössä ja voivat myös näyttää siltä: raitaiset kengät, irronneet napit ja nuhjuinen takki ovat kuitenkin helppoja pelastettavia.

Kevät kolkuttelee jo ovella, eikä talvivaatteita huvittaisi enää pukea päälle – ne näyttävät jo niin nuhjuisiltakin! Pienellä päivityksellä saat yleisilmeesi jälleen tyylikkääksi.

Villakangastakki siistiksi

Tarkasta ensin takkisi pesumerkit vaatteen sisäpuolelta, sillä suurin osa villakangastakeista ei kestä vesipesua, jolloin ne pitää viedä pesulaan.

Jos et halua viedä vaatetta pesulaan, voi jo pelkkä siistiminen pelastaa paljon: Käy koko takki läpi tarraharjan avulla, poista pienet tahrat, kuten meikkivoiteen jämät kauluksesta saippua-vesiliuoksella kevyesti ja varovasti ja leikkaa vielä lopulta mahdolliset irtolangat pois.

Talvitakkiin saa mukavasti myös uutta ilmettä vaihtamalla napit kauniimpiin: Sopisiko tyyliisi vaikkapa kauniit, kultaiset napit tai värikkäät helmiäiskoristeet?

Toppavaatteet pesuun

Etenkin lasten toppavaatteita saattaa joutua pesemään useammankin kerran talven aikana. Polyesteri- tai untuvatäytteiset toppavaatteet voi pestä kotosalla pesukoneessa, kunhan kone on riittävän suuri. Ne tulisi pestä väljässä tilassa, mielellään vaikka yksitellen: käden tulee mahtua vielä koneeseen täytön jälkeen.

Tarkasta oikea pesuohje vaatteesta, mutta yleinen pesulämpötila toppavaatteelle on 40 astetta. Älä käytä liikaa pesuainetta, vaan noin 1/3 normaalista määrästä. Huuhteluainetta ei toppavaatteiden kanssa saa käyttää.

Oio vaatteet pesun jälkeen hyvin ja laita ne kuivumaan joko tasaiselle alustalle tai vaateripustimeen. Untuvavaatetta on muistettava välillä pöyhiä kuivumisen aikana, jotta täyte asettuu tasaisesti vaatteen sisälle.

Suolaraidat pois kengistä

Ikävät suolaraidat lähtevät tavallisella palasaippuavedellä tai etikka-vesiliuoksella. Ohjeet kenkien pelastamiseen löydät täältä.

Suojaa kenkä kunnolla!

Koska kengät ovat kovilla talvikeleillä, on niille valittava kunnon suoja-aineet. Jos maa on kovin märkä ja loskainen, kannattaa jalkaan laittaa suosiolla kumisaappaat. Nykyään markkinoilta löytyy myös kenkiä, jotka ovat puoliksi kumisaappaat ja puoliksi tavalliset talvikengät.

Valitse oikea materiaali jo ostohetkellä

Kiinnitä materiaaleihin huomiota jo ostohetkellä ja katso, miten vaatteen voi pestä. Jos vaate vaikuttaa jo kaupassa nuhjuiselta tai esimerkiksi saumat irtoilevat, jätä se suosiolla kauppaan. Talvivaatteissa laatuun kannattaa panostaa, jotta ne kestävät useamman vuoden ajan.

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja