Joka kolmas haaveilee uuden auton ostosta – tähän ei kuitenkaan olla valmiita

Peräti 33 prosenttia suomalaisista auton omistajista haaveilee uuden auton ostosta. EU maista vain Virossa on Suomea vanhempi autokanta.

Uusi menopeli on monen mielessä. Suomalaiset ovat kuitenkin varovaisia toiveidensa toteuttamisessa, selviää Danske Bankin Autobarometrista. 

– Vaikka yleinen taloudellinen epävarmuus jatkuu, niin auton hankinnasta haaveilee jopa kolmannes nykyisistä autonomistajista. Toisaalta entistä harvempi aikoo toteuttaa unelmiaan vuoden sisällä, kuvailee johtaja Altti Kuuri Danske Financesta.

Autokaupat tehdään käteisellä tai säästöillä

Suomalaiset eivät halua rahoittaa uutta autoa lainalla. Jopa 44 prosenttia auton omistajista sanoo maksaneensa nykyisen autonsa tai sen välirahan käteisellä.

Tulevien autokauppojen osalta 36 prosenttia arvioisi käyttävänsä käteistä tai tilillä olevaa rahaa ja vielä sen päälle peräti 22 prosenttia säästäisi, kunnes hankintahinta olisi kokonaan koossa.

Lainaa tai rahoitusta ollaan tutkimuksen mukaan aiempaa haluttomampia ottamaan seuraavan auton hankintaa varten. Osamaksun (22 prosenttia) ja pankkilainan (19 prosenttia) osuudet rahoituksessa ovat vuoden sisällä laskeneet.

Ekologiset tekijät yhä tärkeämpiä

Vaisusti käyvä autokauppa näkyy suomalaisen autokannan iässä. Suomessa ajetaan selvästi EU:n keskitasoa vanhemmilla autoilla - Euroopan maista ainoastaan Viron autokanta on suomalaista iäkkäämpi.

Auton omistajat nostavat taloudellisuuden ja ympäristöystävällisyyden tärkeimmiksi syiksi autokaupoille lähtemiseen auton iän ja kunnon jälkeen.

– Barometrin mukaan neljännes auton omistajista olisi jopa todennäköisesti tai melko todennäköisesti valmis vaihtamaan sähkö-, hybridi-, tai kaasuautoon, jos edullinen rahoitus järjestyisi, sanoo Kuuri.

Lähde: Danske Bank

Lue myös:

    Uusimmat