Joka kahdeksas ei etsi kemikaalitietoja tuotteista

Suurinta osaa suomalaisista kemikaaleille altistuminen ei juuri huolestuta. Useimmat kuitenkin lukevat tuotteiden käyttöohjeet ja 15 prosenttia pesee uudet tekstiilit ennen käyttöä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan noin viidennes suomalaisista on vähintään melko paljon huolestunut kemikaaleille altistumisesta.

Puolet vastaajista on huolestunut melko vähän tai erittäin vähän. Pääkaupunkiseudulla kemikaaleille altistuminen huolettaa muuta maata enemmän.

12 prosenttia ei etsi kemikaalitietoja

Yli puolet suomalaisista lukee kemikaalien varoitusmerkinnät ja käyttöohjeet aina tai lähes aina. Naiset lukevat selvästi miehiä enemmän.

Vaikka lapsiperheissä kiinnitetään huomiota lasten altistumiseen kemikaaleille, varoitusmerkintöjä ja käyttöohjeita luetaan harvemmin kuin aikuistalouksissa.

Tietoja kemikaaleista etsitään netistä ja lukemalla etiketin ainesosaluettelo. 12 prosenttia vastaajista kertoo, ettei etsi kemikaalitietoja tuotteista ollenkaan.

Vähiten kemikaaleille altistumisesta ovat huolissaan alle 25-vuotiaat.

Miten kemikaaleille altistumista vältetään?

Tutkimuksen mukaan useimmat luottavat käyttöohjeiden noudattamiseen.

Noin 40 prosenttia kertoo välttävänsä vaarallisia kemikaaleja sisältäviä tuotteita. Suojaimiin ja suojakäsineisiin turvautuu 35 prosenttia vastaajista.

Suomalaisista 15 prosenttia pesee uudet tekstiilit ennen käyttöä kemikaalien välttämiseksi.

Yli viidennes välttelee kemikaaleja valitsemalla ympäristöystävällisiä tuotteita.

Parantamisen varaa on

Tukesin Kemikaalituotevalvontayksikön johtaja Esa Nikunen pitää tutkimuksen tuloksia melko hyvinä, mutta katsoo, että parantamisen varaa on.

– Kemikaalien turvallinen käyttö edellyttää huolellisuutta ja muun muassa varoitusmerkkien tuntemista ja sitä, että käyttöohjeet luetaan ja niitä noudatetaan. Kaikki voivat omilla valinnoillaan vaikuttaa myös omaan ja ympäristön kemikaalialtistumiseen, Nikunen muistuttaa.

Tutkimukseen vastasi huhti-toukokuussa 1003, 15-79-vuotiasta suomalaista.


 

Lue myös:

    Uusimmat