Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Monessa ruoassa piilee näkymätön uhka – vaikutuksia ei vielä tiedetä

Mikromuoveja on monissa eri elintarvikkeissa. Niitä voi saada esimerkiksi prosessoidun ruoan kautta.
Mikromuoveja on monissa eri elintarvikkeissa. Niitä voi saada esimerkiksi prosessoidun ruoan kautta. Shutterstock
Julkaistu 10.11.2025 17:01

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ruokien kautta tulevat mikromuovit huolestuttavat yhä enemmän suomalaisia, kertoo Ruokavirasto.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn teettämästä tuoreesta kyselystä käy ilmi suomalaisten olevan nyt huolissaan elintarvikkeiden mikromuoveista.

Vuoden 2025 Eurobarometrin mukaan suomalaisvastaajista 51 prosenttia kokee ruoasta löytyvät mikromuovit suurimmaksi elintarviketurvallisuuden huolenaiheeksi ja 90 prosenttia kertoo ainakin kuulleensa aiheesta.

THL:n mukaan mikromuoveille altistumisen vaikutuksia terveyteemme ei vielä täysin tunneta, eikä tiedetä, mikä pitoisuus on haitallista.

– Nykytietämyksen perusteella terveysriskit ovat kuitenkin hyvin pieniä tämänhetkisillä altistusmäärillä. Jos mikromuovien määrä ympäristössä lisääntyy ja altistuminen kasvaa, tilanne voi kuitenkin muuttua, THL:n erikoistutkija Merja Korkalainen kommentoi vuonna 2022.

Lue myös: Aivojen "muovilusikkatutkimusta" kritisoidaan

Mikromuovia ruoista ja hengitysilmasta

Ruokaviraston tiedotteen mukaan mikromuovihuolen osalta kasvua edellisestä, kolmen vuoden takaisesta kyselystä on 11 prosenttiyksikköä.

Suomalaisten mikromuovihuoli on selkeästi Euroopan keskiarvoa suurempaa. 

Mikromuovia päätyy ihmisten elimistöön erilaisista ruoista ja myös hengitysilmasta. Mikromuovia on havaittu löytyvän monista elintarvikkeista, kuten merenelävistä, lihasta, maitotuotteista, riisistä ja monista ultraprosessoiduista tuotteista.

THL:n mukaan ruoansulatuskanavan kautta elimistöön päätyneistä mikromuoveista lähes kaikki poistuvat ulosteiden mukana. Osa pienimmistä mikromuoveista voi kuitenkin imeytyä verenkiertoon ja kulkeutua elimistöön. Mikromuoveja onkin löydetty ihmisten istukoista, keuhkoista ja verestä.

Suurimmat huolenaiheet, koko Euroopan keskiarvo:
Lihassa olevat antibioottijäämät (40 %)
Jalassa, lihassa tai maitotuotteissa olevat ympäristömyrkyt (37 %) 
Ruoassa olevat torjunta-ainejäämät (36 %)
Elintarvikelisäaineet (35 %)
Elintarvikkeiden mikromuovit (33 %)

Lue myös: Näin vältät mikromuovien päätymistä elimistöön

Hinta on silti tärkein kriteeri ruokaostoksilla

Elintarviketurvallisuus ylipäätään kiinnostaa kyselyn mukaan enemmistöä suomalaisista. Ruokavalintoihin vaikuttavat eniten hinta, ruoan alkuperä, ravintosisältö ja elintarviketurvallisuus.

Suomessa kuitenkin pidetään myytäviä elintarvikkeita lähtökohtaisesti turvallisina.

Hinnan merkitys on puolestaan Suomessa kasvanut 4 ja EU:ssa 6 prosenttiyksikköä, ja se oli tärkein ruokavalintoihin vaikuttava tekijä 20 EU:n jäsenvaltiossa.

EFSA toteuttaa elintarviketurvallisuutta koskevan Eurobarometri-kyselyn kolmen vuoden välein. Tänä vuonna kysely tehtiin kaikissa EU:n 27 jäsenmaassa sekä seitsemässä ehdokasmaassa. Kyselyyn haastateltiin 26 370:tä EU-kansalaista ja reilua 1 000:ta suomalaista. 

Lue myös: Mikromuovia kulkeutuu ruoansulatuksen mukana jopa aivoihin – tutkijat huolissaan pitkäaikaisvaikutuksista

Miten mikromuovilta voi välttyä ruoanlaitossa? 

11:04Täydelliset tähtitortut ja pikkujoulukauden yllätysmautKotitalousopettaja Anu Heinaro kertoo, miten valita muovittomia ruoanlaittovälineitä.

Lisää aiheesta:

Näin vältät mikromuovien päätymistä elimistöön Mikromuovia löytynyt tukkeutuneista verisuonista ja kiveksistä – näin voit pienentää omaa mikromuovitaakkaasiTänäänkin ruoaksi on muovia – tutkijat tekivät ikävän löydön ruokaproteiineistaAliarvioitu tekijä lihomisen taustalla? Norjalaistutkijat syyttävät arjen esineitäTutkimus: Jo vastasyntyneiden elimistössä on muovia – 1-vuotiaiden vaipoista löytyi karmiva yllätys: "Vaikutuksia ei tiedetä"Tutkimuksen karu lopputulos: Mikromuovia on Suomen vesistöissä kaikkialla – ja sitä päätyy myös ihmisiin
RuokaMuoviTurvallisuusMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 14:50
    Takaisinvedot

    Pastakauhassa havaittu mahdollinen terveysriski – älä käytä!

  • 13:02
    Takaisinvedot

    Knorrin kastikeainesta vedetään myynnistä

  • 08:22
    Kahvi

    Sorrutko yleiseen kahvimokaan? Pippa Laukka: "Pitäisi olla kaksi tuntia juomatta"

  • Eilen17:32
    Henri Alén

    Henri Alénin kikka edulliseen pestoon: "Ihan nerokas!"

  • Eilen08:44
    Halpa vs. kallis

    Halvat bolognese-valmisateriat yllättivät makutestissä – voittajasta ei epäselvyyttä