Johtuuko vatsan pömpötys sittenkin stressistä? Tätä kilojen kertyminen voi viestittää

Miksi osalla naisista kilot kertyvät pakaroihin ja reisiin, osalla puolestaan rintoihin tai käsivarsiin?

Liilakilojen kertyminen tiettyihin kehonosiin johtuu pääosin geeneistä, hormoneista ja siitä, kumpaa sukupuolta edustat Hormonitasopainon keikkuminen voi näkyä muun muassa väsymyksenä, mutta myös lihomisena tai laihtumisena.

Kilojen salakavala kertyminen tiettyihin kohtiin vartalossa voi kuitenkin viestittää tarkemmin elämäntavoistasi ja -tyylistäsi – myös siitä, vietätkö enemmän aikaa sohvalla vai lenkkipolulla.

Muista, että perimä altistaa, mutta ei automaattisesti ratkaise sitä, kuka lihoo ja kuka pysyy hoikkana.

Hyllyvä vatsa?

Stressaantuneena elimistöön erittyy kortisolia, joka aiheuttaa painon kertymisen vatsan seudulle. Myös suoliston tasapaino voi vaikuttaa vatsan pömpötykseen. Esimerkiksi ehkäisypillereiden syöminen voi aiheuttaa sen, että kilot kertyvät eritoten vatsan alueelle. Myös hiilihydraatit kasaavat rasvaa vyötärölle.

Harrasta aerobista liikuntaa ja panosta hiilihydraattiköyhempään ruokavalioon, ettet ruoki pömpötystä aiheuttavia suolistobakteereja.

Muista, että stressi voi johtua huonoista yöunista, unen määrästä, liian pitkistä päivistä ja väärästä ruokavaliosta.

Tuleeko sinulle jenkkakahvat?

Vatsan pömpötys voi johtua liiallisesta sokerista. Kokeile karsia sokeri lähes kokonaan pois ruokavaliostasi.

Kerääntyvätkö kilot yläselän seudulle ja rintoihin?

Huomaatko painonnousun tai -laskun vaikuttavan erityisesti rintojesi kokoon? Rinnat koostuvat suurilta osin rasvakudoksesta, josta johtuu että myös se, että rinnat kasvavat tai kutistuvat painonheittelyiden myötä. Jos rintasi kasvavat huomattavasti painonnousun yhteydessä, kiloja kertynee samalla myös kainalonalueelle, kylkiin ja yläselkään.

Rasvan kertyminen selän ja kainaloiden seudulle on usein merkki siitä, ettei elimistösi pysty käsittelemään hiilihydraatteja. Tässäkin tapauksessa on suositeltavaa vähentää ruokavaliossa valkoista sokeria, ja syödä esimerkiksi kuitupitoisempaa riisiä.

Pöhöttyneet kasvot?

Jos painonnousu näkyy eritoten kasvoissa, kannattaa kiinnittää huomiota kehon nestetasapainoon: kroppasi kerää nestettä. Juo vettä, vältä alkoholia.

Uhkeat reidet ja takapuoli?

Vatsasi ja vyötärösi ovat hoikkia, mutta silti reidet ja takapuoli ovat silmin nähden isommat? Päärynän muotoinen vartalo johtuu harvoin ruokavaliosta, vaan syy piilee geeneissä ja estogeenista. Voit yrittää muokata vartaloasi liikunnalla, mutta vartalonmuotoa ei voi kuitenkaan kokonaan muuttaa.Lähde: Tieku.fi, Daily Mail, Tiede.fi

Lue myös:

    Uusimmat