Jo yhdellä lenkillä suotuisia vaikutuksia – tutkimus paljasti, miksi juoksu kannattaa

Sohvaperunasta maratoonariksi – näillä eväillä otat itseäsi niskasta kiinni 8:18
Videolla kerrotaan, miten jokainen voi ryhtyä sohvaperunasta maratoonariksi.

Säännöllinen liikunta tunnetusti alentaa verenpainetta, mutta suotuisia verenpainevaikutuksia nähdään jo yhden intensiivisen liikuntasuorituksen jälkeen. Korkeaa verenpainetta potevien verenpainelukemat pysyvät matalammalla ainakin vuorokauden ajan, tuore tutkimus osoittaa.

Tulokset perustuvat 37 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin ja yhteisanalyysiin, ja niiden perusteella verenpainepotilaiden systolinen vuorokausiverenpaine laski keskimäärin 1,6 mmHg ja diastolinen 1 mmHg yhden liikuntasuorituksen jälkeen. Päivällä mitattu verenpaine laski 3 mmHg ja yöllinen verenpaine 1,8 mmHg.

Vaikutus oli yhtä suuri verenpainelääkityksellä olevilla ja lääkitsemättömillä, mutta koski vain intensiivistä aerobista liikuntaa kuten juoksemista. Pelkkä voimaharjoittelu tai voimaharjoittelun ja aerobisen liikunnan yhdistelmät eivät laskeneet verenpainetta.

Pienetkin muutokset tervetulleita

Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat jo yhden juoksulenkin tai muun intensiivisen aerobisen liikuntajakson laskevan verenpainepotilaiden verenpainetta. Vaikutus ei ole suuren suuri, mutta pienetkin muutokset ovat tervetulleita. Suuremman hyödyn saa kuitenkin liikkumalla säännöllisesti.

Tutkimus julkaistiin Hypertension-lehdessä.

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Katso myös: Nämä tekijät altistavat pitkäaikaissairauksille – moniko osuu kohdallesi?

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat