5 salakavalaa syytä, jotka saavat verenpaineesi nousemaan

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Tunnetko riskitekijät? Videolla kerrotaan, mitkä asiat altistavat pitkäaikaissairauksille.

Monet epäterveelliset elintavat nostavat verenpainetta. 

Kohonnut verenpaine on tavallinen tauti, jonka yleisyys lisääntyy iän mukana. Tavallisesti kohonnut verenpaine ei aiheuta oireita, minkä vuoksi sitä kutsutaan toisinaan hiljaiseksi tappajaksi. Verenpainetauti vahingoittaa sydän- ja verenkiertoelimistöä altistaen aivo- sekä sydäninfarkteille.

Verenpaine on koholla, kun systolinen eli yläpaine on 140 mmHg (millimetriä elohopeaa) tai diastolinen eli alapaine on 90 mmHg tai arvot ovat näitä korkeammalla.

Tunnettuja syitä verenpaineen kohoamiselle ovat esimerkiksi tupakointi, lihavuus, runsas suolan käyttö, vähäinen liikunnan määrä, lakritsin syöminen sekä perinnöllinen taipumus. Ne eivät ole kuitenkaan ainoita riskitekijöitä.

Amerikkalainen ravitsemusterapeutti Jill Weisenberger kertoi Eating Well -sivustolle, mitkä salakavalat syyt voivat saada verenpaineen nousemaan.

1. Et syö tarpeeksi kasviksia

Ruokasuola eli natriumkloridi nostaa verenpainetta, sillä natrium sitoo vettä ja siten verta. Kun veren määrä kasvaa, sen kierto tehostuu, mikä nostaa painetta.

Kaliumilla on vastakkainen vaikutus eli se laskee verenpainetta huuhtomalla mineraalia pois elimistöstä. Tutkimuksissa on huomattu, että kalium kumoaa suolan terveyshaittoja.

Kaliumia saa riittävästi käyttämällä runsaasti vihanneksia, hedelmiä ja kasviksia.

2. Ruoassasi on piilosuolaa

Runsaasti suolaa sisältävä ruoka ei aina maistu kovin suolaiselta, minkä lisäksi ihminen tottuu suolaiseen ruokaan. Esimerkiksi maustetut kermat, mausteseokset, makeat leivonnaiset, murot ja raejuusto sisältävät yllättävän paljon suolaa, vaikka makunystyrät muuta väittäisivät.

Ruokakaupassa kannattaakin lukea pakkausmerkinnät tarkkaan. Suomessa useiden elintarvikkeiden sisältämästä suolasta varoitetaan "voimakassuolainen" -merkinnällä. Sydänmerkin saaneet tuotteet ovat terveyden kannalta varma valinta.

Ravintolaruoka sisältää monesti paljon suolaa. Ravitsemusterapeutti Weisenberger suosittelee verenpaineestaan huolehtivia pyytämään kokilta, josko hän voisi maustaa annoksen suolalla vain kevyesti.

3. Et nuku riittävästi

Riittävä uni on tärkeä osa sydänterveydestä huolehtimista ja myös verenpaineen kohoamisen ehkäisyä. Vuonna 2018 ilmestyneessä tutkimuskatsauksessa havaittiin, että verenpainetaudista kärsivät nukkuivat huomattavasti huonommin kuin osallistujat, joiden verenpaine oli normaali.

Unihäiriöiden yhteyttä kohonneeseen verenpaineeseen on selitetty esimerkiksi yhteisillä riskitekijöillä. Univajeesta kärsivä todennäköisesti myös syö epäterveellisesti ja liikkuu vähän, mikä voi ajan myötä johtaa verenpaineen kohoamiseen.

4. Juot liikaa alkoholia

Runsas alkoholin käyttö nostaa verenpainetta, mutta kohtuukäytölläkin saattaa olla vastaavia vaikutuksia. Vuonna 2018 julkaistun meta-analyysin mukaan jo 1–2 annosta alkoholia päivässä lisää riskiä verenpaineen kohoamiselle.

Alkoholi nostaa verenpainetta sekä suoraan että epäsuorasti, kertoo Terveyskirjasto. Vähänkin runsaampi kulutus kohottaa välittömästi verenpainetta. Pitkällä tähtäimellä tissuttelu lihottaa, mikä vuorostaan kohottaa verenpainetta pitkällä aikavälillä.

5. Et hoida stressiä

Stressaava tilanne nostaa verenpainetta väliaikaisesti, mutta stressin pitkittyessä myös verenpaine pysyy koholla.

Hoitamaton stressi voi kohottaa verenpainetta siksikin, että kuormittunut ihminen ei välttämättä jaksa noudattaa terveellisiä elintapoja.

Videolla kerrotaan, miten monella eri tavalla univaje rapauttaa terveyttä.

Älä unohda unta - Näin uni vaikuttaa terveyteesi 6:23

Lue myös:

    Uusimmat