Jessican lapsi on liian nuori muistaakseen lomia – koskettava hetki muistuttaa yhteisen ajan tärkeydestä: "Mitä olisi tullut tilalle, jos olisin päättänyt jäädä kotiin?"

Vinkkejä onnistuneeseen perhelomaan 8:35
Nappaa videolta vinkkejä onnistuneeseen perhelomaan !

Onko lapsesi "liian nuori muistaakseen perhelomaa"? Jessican mukaan matkalle kannattaa silti lähteä – tässä syy!

Jessica Burns kuulee usein saman tekosyyn perhelomien puutteelle. Nainen on kuullut monien sanovan, ettei kallis tai kauas suuntautuva perheloma kannata, koska lapsi on "liian nuori muistaakseen lomaa".

Jessica itse ei ymmärrä kyseistä syytä.

– Kuka ihme matkustaa toisen ihmisen muistin perusteella? Tietenkään lapset eivät muista vauva-aikaa tai taaperoikäänsä, mutta sinä muistat, Jessica kirjoittaa Scary Mommy -sivustolla.

– Muistat heidän hymynsä, kun he näkevät matkamuistomyymälän värikkään lelut. Muistat heidän tanssineen tunnettujen kappaleiden tahdissa tai heidän suloiset vilkutuksensa, kun paraati kulkee ohi väentungoksessa.

"Onko se aidosti hyvä syy olla kokematta elämää?"

Jessican mukaan yhteislomat synnyttävät tarinoita, joita vanhempi voi kertoa lapselle myöhemmin elämässä.

– Onko se tosiasia, ettei hän muista, aidosti hyvä syy olla kokematta elämää? Jessica pohtii.

Hänen vanhempansa veivät häntä lomalle Guatemalaan, eikä hän muista kaikkia matkojaan sinne.

– Tiedän kuitenkin, että kun menin nuorena aikuisena takaisin sinne, olin siinä ympäristössä rento. En käyttänyt aikaani siellä löytäen uutta tapaa elää, käytin sen pitäen hauskaa perheeni kanssa. Aiempien, nuorempana tekemieni visiittien luoma tuttuus salli minun tehdä niin, Jessica sanoo.

"Tärkeintä on, että olin siellä perheeni kanssa"

Katsoessaan kuvia jo edesmenneestä isoisästään Jessica ei suoranaisesti muista hänen kanssaan kokemiaan lomahetkiä.

– En muista olleeni siellä, tulivuoren edessä hänen kanssaan, mutta ei se ole jutun pointti. Tärkeintä on, että olin siellä perheeni kanssa ja tiedän, että olin onnellinen, Jessica kuvaa.

Perheeltään Jessica on kuullut, miten hänen isoäitinsä rakasti häntä. Tarinoista ja kuvista hän tietää olleensa lomalla isoäitinsä kanssa, vaikkei muistakaan tätä.

"Miten saimmekaan olla niin onnekkaita..."

Viime vuonna Jessica teki matkan Disneylandiin tuolloin 2-vuotias poikansa mukanaan. Mukana oli lähes koko suku.

– Poika sai ajaa samoissa laitteissa, joissa hänen isoisoäitinsä ja isänsä ajelivat, kun aviomieheni oli poikani ikäinen, Jessica sanoo.

– Se lämmitti sydäntäni ja on ikuisesti muisto, jota kannan poikani vuoksi. Olen varma, että nyt, vuosi myöhemmin, hän on unohtanut, miten hauskaa hänellä oli kaikkien kanssa, mutta minä en ole unohtanut

Jessican lapsen isoisoäidillä diagnosoitiin yhteisen loman jälkeen Alzheimer. Hän on jo alkanut unohtaa sen, mitä Jessican poika ei tule koskaan edes muistamaan.

– Tämän ajatuksen suuruus melkein salpaa hengitykseni ja haluaisin itkeä heidän kummankin puolesta. Miten saimmekaan olla niin onnekkaita, että saimme jakaa tämän hetken yhdessä ennen suuria muutoksia, jotka vaikuttaisivat perheeseemme ikuisesti? Mikä muisto olisi tullut tilalle, jos olisin päättänyt jäädä kotiin, koska poikani on liian nuori muistamaan Disneylandia? Jessica pohtii.

Lomakokemus on myös pienelle lapselle tärkeä

Hän huomauttaa, että lomakokemus on lapselle tärkeä ja elämää muuttava asia, vaikkei hän muistaisi sitä.

– Ne hetket ovat tärkeitä ja ne muokkaavat lastasi, muovaavat hänestä ihmisen, joka hän huomenna on. Muistoilla, joita heidän vanhempinaan imemme itseemme, on niilläkin vaikutusta, koska emme mekään ole lakanneet oppimasta, Jessica sanoo.

– Joten, kysymykseni onkin: miksi odottaisit lapsesi muistoja ennen matkan tekemistä?

Lue myös:

    Uusimmat