Jerusalemissa al-Aqsan moskeijalla toistasataa ihmistä loukkaantui yhteenotoissa

Levottumuudet lisääntyneet Jerusalemissa 0:19
Katso video levottomuuksista Jerusalemissa.

Israelin Jerusalemissa toistasataa ihmistä loukkaantui perjantaina poliisin ja mielenosoittajien yhteenotoissa. Al-Aqsan moskeijalla tapahtuneissa yhteenotoissa loukkaantui palestiinalaisen Punaisen Puolikuun mukaan yli 150 ihmistä.

Punaisen Puolikuun mukaan yli 150 loukkaantunutta vietiin kaupungin sairaaloihin ja lisäksi "kymmeniä" loukkaantumisia hoidettiin paikan päällä.

Israelin poliisi kertoi ainakin kolmen poliisin loukkaantuneen. Paikallisen vankeja tukevan järjestön mukaan noin 400 ihmistä otettiin kiinni.

Israelin poliisin mukaan "kymmenet naamioituneet miehet" marssivat al-Aqsan moskeijaan perjantain vastaisena yönä ja ampuivat esimerkiksi ilotulitteita. Tämän jälkeen väkijoukko oli alkanut heittää kiviä kohti Länsimuuria, joka on juutalaisten pyhin rukouspaikka Temppelivuorella.

Silminnäkijät ovat kertoneet mielenosoittajien heittäneen kiviä israelilaisjoukkoja kohti, ja nämä olivat vastanneet kumiluodeilla. Punaisen Puolikuun mukaan osaa loukkaantuneista oli pahoinpidelty.

Väkivaltaisuudet lisääntyneet viime kuun lopulta alkaen

Väkivaltaisuudet Israelissa ja miehitetyllä Länsirannalla ovat kiihtyneet viime viikkoina, kun samaan aikaan vietetään kristittyjen pääsiäistä, juutalaisten pesah-juhlaa sekä muslimien pyhää kuukautta ramadania.

Israel on lisännyt joukkojaan Länsirannalla väkivaltaisuuksien vuoksi. Torstaina Israel ilmoitti estävänsä kulun Länsirannalta ja Gazasta Israeliin perjantai-iltapäivästä lauantaihin ja mahdollisesti pyhien yli.

Al-Aqsa on muslimien kolmanneksi pyhin paikka. Juutalaiset kutsuvat sitä Temppelivuoreksi viittauksena alueella aiemmin olleisiin kahteen temppeliin. Alue on Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin keskiössä, ja se sijaitsee miehitetyssä Itä-Jerusalemissa.

Viime vuonna ramadanin aikana syttyneet väkivaltaisuudet Jerusalemissa johtivat 11 päivää kestäneeseen konfliktiin Israelin ja Gazaa hallitsevan Hamasin välillä.

Lue myös:

    Uusimmat